EXCLUSIV Tarcea, cercetată judiciar de soția unui secretar de stat din ministerul Economiei, via PSD

DE Ramona Ursu | Actualizat: 15.02.2019 - 01:52
Cristina Tarcea a fost cercetată disciplinar pentru că nu ar fi distribuit aleator cauzele penale. Foto Inquam Photos

Cristina Tarcea, președinta Curții Supreme, a fost cercetată disciplinar de Adriana Elena Andronic, inspector judiciar, al cărei soț este secretar de stat în ministerul Economiei, răsplătit de PSD cu diverse sinecuri.

SHARE

În trecut, familia Andronic a avut legături strânse și cu tabăra lui Relu Fenechiu, fostul șef al liberalilor ieșeni.

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție a ajuns în fața Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după ce, anterior, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Cristina Tarcea.

Inspectorii judiciari au stabilit că președinta Curții Supreme nu ar fi respectat dispozițiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, în cazul completurilor de cinci judecători, și ar fi refuzat nejustificat îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Inspecția Judiciară a fost sesizată în cazul Tarcea, în 23 august 2018, de către Romanian Community Coalition, o organizație-fantomă din SUA al cărei președinte este pastorul Chris Terhes, un personaj controversat care promovează, de mai mulți ani, retorica anti-justiție a PSD.

În urma sesizării, Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a Cristinei Tarcea, prin doi inspectori: Liliana Sănduța Poelnica și Adriana Elena Andonic.

Citește și Şefa curţii supreme a discutat „pe întuneric” cu Valer Dorneanu, preşedintele CCR

Cea din urmă este soția lui Bogdan Constantin Andronic, secretar de stat în cadrul ministerului Economiei, venit pe filiera PSD, susținut de partid, de-a lungul anilor, în mai multe funcții-cheie în instituții ale statului.

Adriana Elena Andronic, absolventă a Facultății de Drept din Iași, în 1992, fost judecător la Tribunalul și la Curtea de Apel Iași, este, din 2013, inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare – Direcția pentru Judecători.

Filiera Fenechiu și legăturile cu PSD

Soții Andronic au o legătură specială cu PSD, dar și cu PNL. Pe de o parte, judecătoarea Adriana Elena Andronic este fiica lui Niculae Niculescu, care s-a autointitulat rector al Universității „Petre Andrei” din Iași și care a târât, ani la rând, instituția de învățământ în scandaluri publice și în justiție, pentru a-și menține funcția.

Niculae Niculescu, scos de instanță din „afacerea” „Petre Andrei”, a fost unul dintre cei mai cunoscuți traseiști politici din Iași, trecând prin Partidul Socialist al Muncii, Alianța pentru România – ApR (fostul partid al lui Theodor Meleșcanu), PDSR (PSD), PRM.

Pe de altă parte, relațiile în Iași ale tatălui Adrianei Andronic cu Relu Fenechiu, fostul șef al liberalilor ieșeni și ex-ministru al Transporturilor condamnat pentru corupție, sunt de notorietate pe plan local. Tabăra Fenechiu – prin Cristian Adomniței, fost ministru al Educației, și Tudor Chiurariu, fost ministru al Justiției, ambii veniți pe filiera PNL Iași - l-a sprijinit puternic pe Niculae Niculescu în scandalul cu Universitatea „Petre Andrei”, susținând recunoaștetea acestuia în funcția de rector.

Relu Fenechiu a fost, de altfel, și doctorand al lui Niculae Niculescu, însă, pe fondul scandalurilor prin care a trecut fostul rector ieșean, liberalul a renunțat la studiile doctorale.

Despre Relu Fenechiu este de notorietate și faptul că este unul dintre apropiații lui Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției și unul dintre contestatarii Cristinei Tarcea. Fostul șef al liberalilor ieșeni este cel care l-a sprijinit, din fotoliul de parlamentar, pe Tudorel Toader, să preia un mandat de judecător al CCR.

Relațiile dintre Relu Fenechiu și Tudorel Toader erau cunoscute în Iași, iar presa a relatat că cei doi se întâlneau inclusiv la petreceri private.  

Soțul judecătoarei, plasat la Romarm și la Șantierul Naval Mangalia  

Pe de altă parte, soțul judecătoarei Adriana Andronic este și el cunoscut ca un fost apropiat al fostei tabere liberale de la Iași. După prăbușirea baronului Relu Fenechiu, odată cu condamnarea lui la închisoare în 2014, Bogdan Constantin Andronic, secretar de stat în ministerul condus de Niculae Bădălău, s-a apropiat de PSD.

De loc din Galați, Bogdan Andronic a absolvit facultatea de Matematică în 1990, la Universitatea „Cuza” din Iași, însă apropiații lui susțin că spre PSD a venit pe filiera Galați, acolo unde încă are „rădăcile”. Conform CV-ului său postat pe site-ul Ministerului Economiei, Bogdan Nicolae Andronic a deținut, din 2015, pe rând, funcțiile de vicepreședinte, respectiv președinte al Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, instituție aflată în suborinea ministerului Economiei.

Tot în 2015, dar doar pentru câteva luni, a deținut și funcția de adjunct al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) și șef serviciu OPSPI – Serviciul administrare, privatizare.  

Sute de mii de lei, venituri de la stat

La Galați, Bogdan Andronic a fost profesor al Universității „Dunărea de Jos”, iar pentru patru ani, între 2012 și 2016, a fost inclusiv membru al Senatului universității. Banii familiei Andronic, însă, vin de la stat prin mai multe surse. Conform declarației de avere din 2018 a lui Bogdan Andronic, familia sa deține mai multe proprietăți: două terenuri în Iași (pe numele fiului, Andronic Niculescu Bogdan Nicolae), o casă de locuit, din 1998, (pe numele celor doi soți, în coproprietate cu fiul), un apartament din 2016 (pe numele soților Andronic) și încă un apartament din 2016 (pe numele fiului).

În conturi, soțul Adrianei Andronic, unul dintre cei doi inspector judiciari care au cerceta-o pe Cristina Tarcea, deține: 30.000 de euro, 77.041 lei (pensie privată obligatorie) și încă 67.500 de lei (titularul contului fiind fiul, Andronic Niculescu Bogdan Nicolae).

Citește și Dorneanu, despre întâlnirea cu Tarcea: „Contează dacă s-a stins lumina?” Ce au discutat cei doi

Familia Andronic bifează și câteva datorii la bancă, peste 700.000 de lei credite. Veniturile anuale ale lui Bogdan Andronic, conform declarației de avere din 2018, provin din: salariul de profesor la Universitatea „Daniubius” din Galați – 8.035 de lei, Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participării Statului – 64.091 de lei, Societatea Națională a Apelor Minerale – de unde primește o indemnizație de membru al Consiliului de Administrație în valoare de 557 de lei, indemnizația de administrator special la Fabrica de Arme Cugir – 68.376 de lei, indemnizația de membru al Consiliului de Administrație al Romarm SA – 18.063 lei, indemnizația de membru al Consiliului de Administrație al Tohan SA – 1.129 de lei.

Din decembrie 2018, Bogdan Andronic a fost numit, tot cu susținerea PSD, membru al Consiliului de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia (Șantierul Naval Mangalia). Din declarația de avere a lui Bogdan Andronic reiese și că soția sa, Adriana, inspector în cadrul Inspecției Judiciare, a beneficiat, într-un an, de un salariu de 233.369 de lei, la care s-au adăugat 91.406 lei și încă 4.901 de lei (drepturi bănești de la Inspecția Judiciară, respectiv plata cu ora).  

Cum a ajuns Adriana Andronic să o cerceteze disciplinar pe Cristina Tarcea

Într-un răspuns oferit pentru Newsweek România, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, a explicat modalitatea prin care Adriana Andronic a ajuns să facă parte din echipa care a cercetat-o disciplinar pe președinta înaltei Curți de Casație și Justiție.

Conform acestuia, în baza Regulamentului de Organizare și Funcționare al Inspecției Judiciare aflat în vigoare la data la care au fost desemnați cei doi inspector care să facă cercetările în cazul Cristinei Tarcea, „s-a recurs la repartizarea ciclică, adică se iau lucrările și li se dau, pe rând, inspectorilor judiciari. La noi nu există sistem informatic, astfel că avem acest sistem ciclic de repartizare a lucrărilor”.         

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te