Dragnea și Burci (Adevărul) încearcă să mute din București procesul penal al vizitei la Trump

DE Alexandru Pop | Actualizat: 18.10.2021 - 22:28
Dragnea și Burci (Adevărul) încearcă să mute din București procesul penal al vizitei la Trump/FOTO: paginademedia.ro

Trimiși în judecată în luna mai a.c., Liviu Dragnea și Cristian Burci (printre alții) încearcă să mute procesul penal al traficului de influență pentru vizita la fostul președinte american Donald Trump.

SHARE

Cât timp se judecă cererea de strămutare a dosarului, judecătorii nu intră în fond.

Pe 12 octombrie a.c., judecătorii de la Tribunalul București au decis să amâne cauza referitoare la "măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară", cu următorul argument: "In vederea soluţionării cererii de strămutare aflată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, amana cauza la data de 09.11.2021".

Citește și: Fritz a încăierat un angajat al penalului Andronic cu unul al penalului Burci

Dosarul a fost trimis în judecată de către DNA în mai a.c. iar speța a fost rezumată în acest comunicat de presă, conform căruia "În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

- asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

Citește și: Foști parteneri de afaceri ai lui Burci, mogulul penal de la „Adevărul”, fani dedicați ai USRPLUS

De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România."

Potrivit G4 Media, "alături de Dragnea, în prima parte a dosarului, au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și omul de afaceri Cristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV, fiul lui, Carlo Burci, și Dan Belcea, prieten și partener de afaceri al lui Cristi Burci, CEO al off-shore-ului controlat de Burci, Celeran Ventures LLC, din Tortola, Insulele Virgine Britanice. (...)

Potrivit DNA, comisionul lui Cristi Burci din miliardele pentru Armată puse la bătaie de Dragnea ar fi fost cu peste 6 zerouri, în dolari.

<În data de 03 august 2017, Cristian Burci i-a solicitat Florentinei Ciobanu, una din angajatele sale, să printeze un document în care sunt calculate procentele de câștig în cadrul programului C4ISR, conform căruia el urma să câștige un procent de 15 % din valoarea contractului, respectiv o sumă cuprinsă între 25.650.000 USD și 51.300.000 USD>, se arată în rechizitoriul DNA."

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te