CCR l-a făcut nevinovat pe doctorul care a luat 491 de șpăgi în 3 săptămâni. Cum a motivat

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.10.2023 - 19:05
CCR l-a făcut nevinovat pe doctorul care a luat 491 de șpăgi în 3 săptămâni. Cum a motivat - Foto: bihon.ro

Doctorul care a luat 491 de șpăgi în 3 săptămâni nu va răspunde pentru faptele sale. Doar va trebui să dea înapoi mita în valoare totală de 68.750 lei şi 17.410 euro. Conform CCR, răspunderea penală se prescrie după 8 ani. Iar medicul șpăgar a fost prins în iunie 2015.

SHARE

Doctorul Vasile Sălăjan, fostul şef al Serviciului de expertiză medicală al Casei de Pensii Bihor care a luat 491 de șpăgi în 3 săptămâni, a scăpat de pușcărie. 

Invocând deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR), care nu mai permit procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei penale prin administrarea de probe, și pe cea a Înaltei Curţi de Casaţie, care a interpretat hotărârile CCR ca fiind legea mai favorabilă şi, deci, aplicabile retroactiv, Tribunalul Satu Mare a constatat, joi, 19 octombrie 2023, că nu se mai poate face nimic.

Citește și: Rafila vrea ca medicii să facă cursuri de „cum să nu iei șpagă”: „E o problemă de educație”

Ultima şpagă a fost încasată de medicul Vasile Sălăjan pe 15 iunie 2015, când a fost prins, iar acuza de luare de mită pentru care i-a fost adusă răspunderea penală se prescrie în 8 ani, termen ce s-a împlinit pe 15 iunie 2023.

Prin urmare, instanţa a dispus încetarea procesului. Judecătorul a decis, însă, să confişte de la Sălăjan cele 491 de şpăgi în sumă de  68.750 lei şi 17.410 euro, pe care acesta le-a încasat în doar 20 zile, dar a respins pretenţia procurorilor de a confisca întreaga avere a medicului: vila uriaşă din centrul oraşului, terenul de pe Dealul Viilor, acţiunile şi cei peste 150.000 lei strânşi în contul bancar, relatează ebihoreanul.ro.

Și altă doctoriță implicată în cazul de mită de la Casa de Pensii Bihor a scăpat

Pe 3 octombrie, Secția penală a Curții de Apel Oradea a hotârât încetarea procesului în cazul doctoriţei Emilia Mariana Cun, şi ea inculpată de DNA în celebrul caz al mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor, pentru 272 fapte de luare de mită, în sumă de 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți.

În acelaşi caz mai e judecată și doctoriţa Ana Guţ, acuzată că a încasat 334 de şpăgi de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, în valoare totală de 51.970 lei şi 3.330 euro. În cazul acesteia, instanța încă nu s-a pronunțat definitiv.

Citește și: O șefă ITM Bihor, reținută pentru luare de mită. Cerea și 4.000 lei ca să închidă ochii la controale

18 condamnați definitiv, în dosarul „mafiei halatelor albe”

Cei trei medici, alături de doctorii Ovidiu Pleşa și Anca Grigorescu, asistenţii lor, respectiv fostul şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, au transformat locul de muncă într-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnând contra cost deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, indiferent dacă beneficiarii aveau sau nu acest drept. 

Ancheta a pornit în 2015, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi a fost preluată în acelaşi an de procurorii DNA, care au „spart” cauza în cinci dosare, câte unul pentru fiecare cuplu medic-asistent. Atât că, vreme de 4 ani, toate cele cinci dosare au fost aruncate în braţele unui singur procuror, care nu a reuşit să finalizeze cercetările în toate. 

Primul medic al Comisiei de Expertiză trimis în judecată, încă din ianuarie 2016, a fost Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare în regim de detenţie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Tot în 2016 a ajuns în faţa instanţei doctoriţa Anca Grigorescu, condamnată la 2 ani de detenţie, dar şi şeful Casei de Pensii, Leontin Ţîrle, pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, ținându-le practic „spatele”. Ţîrle s-a ales cu 4 ani de detenţie.

În total, anchetatorii au reuşit să identifice 25 de persoane ca făcând parte din „mafia halatelor albe”, dintre care au fost condamnaţi definitiv 18 inculpați, inclusiv medicii Ovidiu Pleşa și Anca Grigorescu, respectiv fostul şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle.

Celelalte 15 persoane - majoritatea asistenţi medicali - au semnat acorduri de recunoaştere cu procurorii.

Singurii care scapă de pedepse sunt Emilia Cun, Anca Guţ şi “şeful” mafiei, Vasile Sălăjan, deși asistenţii lor au recunoscut că le-au fost părtaşi la încasarea şpăgilor şi au fost condamnaţi definitiv pentru complicitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te