O șefă ITM Bihor, reținută pentru luare de mită. Cerea și 4.000 lei ca să închidă ochii la controale

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.10.2023 - 20:58
O șefă ITM Bihor, reținută pentru luare de mită. Cerea și 4.000 lei ca să închidă ochii la controale - Foto: Facebook/ Nadia Racz

O șefă de la ITM Bihor, reținută pentru luare de mită. Cerea și 4.000 lei ca să închidă ochii la controale.

SHARE

Nadia Racz, inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, a fost reţinută, vineri, 20 octombrie, pentru luare de mită, de către procurorii DNA, transmite instituția, într-un comunicat. Șefa și 3 inspectoare sunt acuzate că au luat între 2.000 şi 4.000 de lei de la mai mulţi oameni de afaceri pentru a nu aplica sancţiuni în urma controalelor efectuate.

O șefă ITM Bihor, reținută pentru luare de mită. Cerea și 4.000 lei ca să închidă ochii la controale

Potrivit procurorilor, în perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale, Nadia Racz şi celelalte 3 inculpate, care făceau controale în echipe diferite, ar fi pretins şi primit în repetate rânduri, de la mai mulţi oameni de afaceri, diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei.

Citește și: Ministrul Sănătății despre mita în spitale: „Nu trebuie să extindem culpa asupra întregilor medici”

„Sumele de bani respective ar fi fost pretinse şi primite de funcţionare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancţiuni contravenţionale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care şi pentru munca la negru”, a precizat DNA. Celor 4 suspecte li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile. 

Inspectoarele Viorica Hriscu, Mărioara Floruța și Aurica Buhaș sunt cercetate sub control judiciar, măsură instituită pentru 60 de zile.

Șefă de două decenii

Nadia Racz este inspectoare șefă adjunctă a ITM Bihor de la mijlocul anilor 2000, cu o scurtă întrerupere între anii 2009-2011.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, înregistrată în luna martie a acestui an, în cursul anului trecut a încasat de la ITM venituri de 113.713 lei, din care 43.340 lei în urma unor procese intentate pentru sporuri de confidențialitate, dar și pentru a obține o salarizare la limita superioară.

Citește și: Trei polițiști, reținuți pentru luare de mită în formă continuată. Îi „iertau” pe șoferi

Șefa adjunctă a ITM Bihor deține o casă de locuit în Oradea, cu o suprafață de 240 mp, terenuri intravilane de 5.944 mp, asta după ce a vândut alte două terenuri intravilane, obținând astfel 55.000 euro.

De asemenea, Racz deține și două autoturisme Mercedes, precum și acțiuni la o firmă. Pe de altă parte, Racz are și de rambursat un credit de 98.000 lei contractat în urmă cu doi ani și scadent în 2025, potrivit bihoreanul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te