Disidența ascunsă. Anonimii care au luptat împotriva lui Ceaușescu

DE Ramona Ursu | Actualizat: 08.02.2020 - 10:23

În România comunistă, a existat disidență până în ultimul moment, cel al venirii Revoluției. Asta este realitatea, așa cum arată mii de dosare din arhiva fostei Securități.

SHARE

Realitatea, însă, fie este încă necunoscută pentru mulți români, fie este demonizată de o parte a celor care vor să întoarcă România cu fața înapoi spre Răsărit.

Germina Nagâț, cercetător și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, explică acest raționament defect care ni se tot repetă în ultimii 30 de ani de către tabăra anti-democratică: „Intenționat ni se spune că nu a existat opoziție până în decembrie ’89, pentru că asta înseamnă că românii erau fericiți.

Astfel, raționamentul e că tot ce a urmat după Revoluție este ceva nelegitim și că democrația nu e în regulă, că Revoluția este un amestec străin în treburile interne. Acest raționament este periculos“.

În ianurie 2020, judecătoarea Mihaela Niță, de la Curtea de Apel București, și-a motivat decizia în cazul achitării a doi ofițeri de Securitate, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de rele tratamente care au dus la moartea lui Gheorghe Ursu, prin faptul că „nu se poate aprecia că victima a fost disident politic“.

Argumentul primei instanțe este că Gheorghe Ursu „nu și-a manifestat public dezacordul față de politica și conducerea de stat și partid“.

Acest motiv invocat de judecătoare, care vine cu o definiție controversată a disidentului politic, ar putea afecta toate dosarele privind victimele fostei Securități, prin crearea unui precedent juridic periculos.

Istoricii spun că acei oameni care făceau opoziție Puterii nu aveau cum să fie cunoscuți publicului larg, tocmai din motive care țineau de duritatea fostului regim.

Newsweek România vă prezintă prima parte a unui amplu material jurnalistic despre câțiva dintre românii care, înainte de Revoluție, s-au împotrivit sistemului, ajungând în atenția Securității.

Oameni obișnuiți, necunoscuți înainte de 1989, ale căror cazuri fie nu au ajuns deloc în atenția publică, nici după Revoluție, fie au fost discutate prea puțin.

Teribilele destine ale acestor români sunt prezentate și în cadrul expoziției intitulate „Eroi fără glorie“, organizată de CNSAS pe holurile Casei Poporului, până în 15 februarie 2020.

Nu mai puțin de 81 de astfel de cazuri, care au în spate alte sute de disidenți anonimi, sunt prezentate, în cadrul acestui eveniment, de cercetătorii CNSAS.

A doua parte a serialului Newsweek România, cu poveștile complete ale unora dintre eroii necunoscuți din comunism, urmăriți de Securitate, întemnițați pe nedrept, internați cu forța în spitale de psihiatrie, va fi publicată în numărul viitor al revistei noastre, din 7 februarie 2020.

Citește dosarul complet Disidența ascunsă

Dumitru Iuga. „Iorgu“ neliniștit de securiști: disidență până la Revoluție

Abuzurile psihiatrice. „Ce căuta Securitatea, un serviciu secret, în cazurile medicale?“

„Pot să afirm că trăiesc într-o societate socialistă? Nu. Corupția n-a dispărut“

Internat la Psihiatrie pentru că a lipit manifeste prin oraș

Dosarul „Panoul“. Suspecta moarte a elevului Mugur Călinescu

Susținătorii Doinei Cornea, vânați pe capete de Securitate

Cazul Năstăsescu: Nouă ani de închisoare pentru „Vrem carne, lapte, brânză!“

Grupul „Olindaru“, închisoare pentru o hârtie cu „Jos banda lui Ceaușescu!“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te