Cum a ajuns Raed Arafat unul din cei mai puternici oameni din România. Cheltuie sute de milioane €

DE Petru Zoltan | Actualizat: 04.09.2020 - 14:27
Raed Arafat - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Nu este doar unul dintre cei mai cunoscuți oameni din România, ci și unul dintre cei mai puternici. Atât de solid înfipt în Guvern, încât a schimbat zece premieri de când a primit prima funcția în Executiv. Indiferent de culoarea politică a puterilor, forța sa a rămas intactă.

SHARE

Raed Arafat ar putea fi subiect de bancuri: așa cum se spune că de moarte și Fisc nu scapi, s-ar putea adăuga că, în România, nu scapi de moarte, de Fisc și de palestinianul identificat cu sistemul de urgențe. Enorma putere la care a ajuns Arafat este cu atât mai paradoxală cu cât nu s-a născut aici, nu a avut pile politice, nu a avut o familie care să-l promoveze și nici nu respectă șablonul național: familist, ortodox, degrabă vărsător de sudalme vinovate.

Cum a ajuns, așadar, un străin nu doar să inventeze o instituție ca SMURD dar, mai mult, să controleze tot sistemul de Urgență din România? Consacrarea a venit în guvernarea Ponta, care a și inventat DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) special pentru Arafat.

Iar DSU este locul unde se strâng, în același pumn, toate sforile instituționale care au de-a face cu răspunsul la urgențe.

O explicație, deci, ar fi că Arafat are un talent politic ieșit din comun și a speculat legătura cu premierul Victor Ponta.

O a doua explicație ar fi că același talent e manifestat de palestinian și când vine vorba de media: adulat de aproape toți jurnaliștii, foarte puține voci îl înfruntă.

Iar o a treia explicație spune, subteran, că Arafat nu doar a construit sistemul de urgențe, ci l-a împănat cu loiali fără de care nici un alt șef al DSU nu ar ști cum să controleze mamutul medical. Cum arăta un politician, la o discuție informală: orice nouă guvernare, la început, depinde de Arafat, apoi îl păstrează pentru că acesta se face util și e mai eficient decât oricine altcineva din sistem.

Iar o a patra explicație ar fi că în pixul său stau sute de milioane de euro în achiziții. Iar ce e scump aduce, invariabil, influență. Probabil niciun alt demnitar al statului român nu ar fi scăpat atât de ușor de acuzațiile de achiziții dubioase precum a reușit Arafat.

O performanță care e cu atât mai uluitoare cu cât, în lunga sa carieră publică, șeful DSU a servit sub zece premieri. Și nu pare să se oprească aici.

__________________

Citește dosarul intergral RAED ARAFAT, STĂPÂNUL ACHIZIȚIILOR

Șeful DSU controlează banii Urgențelor

Misterul dosarului penal al ambulanțelor

„Tunul“ aeropurtat al carierei: elicoptere „de urgență“

Filiera rusească din spatele Leonardo

__________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te