Pe ce toacă banii ORDA. Contract de 60.000 de euro ca să transmită pe Zoom-ul lui Bogdan Chirieac

DE Stelian Negrea | Actualizat: 27.05.2022 - 19:42
ORDA, condusă de liberali, îi dă, printr-o procedură opacă, 60.000 de Euro lui Bogdan Chirieac / Inquam Photos / George Călin

Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) a acordat, printr-o procedură netransparentă, un contract de aproape 300.000 lei unui SRL controlat de controversatul analist Bogdan Chirieac, pentru promovarea unui proiect finanțat din fonduri europene.

SHARE

ORDA derulează în perioada 2020-2022 un proiect pe fonduri europene eORDA – simplificarea procedurilor adminstrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe. Valoarea acestuia este de 14,2 milioane lei (2,9 milioane Euro) din care cheltuielile nerambursabile sunt de 11,9 milioane lei, diferența de 2,26 milioane lei fiind din surse proprii.

Din acești bani o sumă de aproape 60.000 de euro a fost acordată, printr-o procedură netransparentă, unei companii controlate de controversatul analist Bogdan Chirieac.

Citește și: EXCLUSIV CNAIR i-a plătit lui Bogdan Chirieac 72.000 de lei pentru șase articole pozitive

“ORDA are un singur contract încheiat cu SC DCNews Media Group SRL în valoare de 294.049 lei cu TVA încheiat prin procedură simplificată proprie conform Anexei nr. 2 din Legea nr. 98/2016. Oficiul nu mai derulează și alte contracte similare cu SC DCNews Media Group SRL sau cu alte instituții media”, afirmă reprezentanții ORDA într-un răspuns pentru Newsweek România.

Practic, firmele lui Chirieac au devenit comunicatorul oficial al ORDA, instituție condusă de doi directori numiți de PNL. Unul dintre aceștia, Mario Demezzo, vicepreședintele ORDA, cel care conduce efectiv instituția, este promovat intens pe DC News. 

Aceștia nu au dorit să ofere detalii concrete legate de modul cum s-a desfășurat această procedură de atribuire a banilor publici și nici care au fost celelalte companii de profil care au participat la această atribuire.

ORDA organizează astăzi, spre finalul implementării acestui proiect pe fonduri europene, conferința de lansare a acestuia. Evenimentul este organizat online, prin intermediul platformei Zoom, fiind transmis pe site-urile controlate de Bogdan Chirieac: dcnewstv.ro, dcbusiness.ro, dcnews.ro și pe paginile de Facebook ale publicațiilor, precum și pe cea a ORDA.

Citește și: Clotilde Armand i-a dat flit lui Bogdan Chirieac. În trecut, șeful ei din USR nu a refuzat Antena 3

ORDA susține că proiectul pe fonduri europene e menit să simplifice relația instituției cu cetățenii: “Obiectivele proiectului sunt simplificarea procedurilor administrative (back-office) și înființarea unui ghișeu unic al utilizatorilor de tip one-stop-shop (front-office) și înregistrarea o singură data a datelor în procesele de lucru la interacțiunea beneficiarilor cu ORDA, ce urmează să se realizeze preponderant prin intermediul serviciilor electronice, crearea unui instrument util în vederea aplicării drepturilor de autor și conexe și automatizarea circuitului documentelor de înregistrare și gestiunea actelor administrative ce țin de domeniu, precum și plata online a taxelor aferente precum și introducerea unei platforme digitale integrate, compuse din mai multe module (Registre Naționale, Protecția și gestiunea colectivă a drepturilor de autor) prin intermediul căreia persoanele fizice și juridice să poată consulta bazele de date“.

Citește și: Bogdan Chirieac, sondaje de 20.000 de euro pentru gunoaiele din sectorul 5

Companiile lui Bogdan Chirieac sunt abonate la banii publici acordați de autorități controlate de PSD, dar și de PNL. Practic, firmele acestuia au primit în ultimii doi ani sute de mii de lei de la Consiliul Județean Ilfov, condus de liberalul Hubert Thuma, primarul PSD al sectorului 4, Daniel Băluță, primarul PSD al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, sau companiile din subordinea primarului PSD al sectorului 3, Robert Negoiță.

ORDA a fost în centrul mai multor scandaluri în anii trecuți legate fie de drepturile de autor pentru muzica online pe care unele site-uri o distribuiau, fie legată de intenția ca împreună cu un ONG privat să taxeze suplimentar majoritatea muzeelor și galeriilor de artă. Acest din urmă subiect fusese dezvăluit de o anchetă Newsweek România.

ORDA era de acord cu inițiativa VISARTA, o societate care încearca să obțină un monopol în ceea ce privește colectarea drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, prin care se propunea o metodologie care taxează cu sume între 70 și 100 de lei orice tablou, fotografie sau operă de artă expuse în public.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te