EXCLUSIV Cine va produce minisubmarinele anunțate de ministrul apărării Dîncu. Legătura cu PSD

DE Stelian Negrea | Actualizat: 28.04.2022 - 15:42
EXCLUSIV Cine va produce minisubmarinele anunțate de ministrul apărării Dîncu. Legătura cu PSD / FB

Autoritățile noastre intenționează să cumpere mini-submarine de producție locală în contextul în care Marea Neagră a devenit o zonă fierbinte după ce Rusia a atacat inclusiv teritoriul maritim al Ucrainei.

SHARE

Achiziția este însă învăluită de mister din cauza puținelor detalii oferite de către ministrul Apărării, Vasile Dâncu, primul oficial român care a discutat despre posibilitatea cumpărării de mini-submarine.

Facilitatea de producție din comuna Ghiroda, lângă Timișoara, de unde urmează să fie cumpărate mini-submarinele, este deținută de Drass România - filiala unui producător italian care colaborează cu forțe navale din diverse state.

Astfel de colaborări au avut loc și cu Forțele Navale Române, susține Sergio Cappelletti, managing director Drass Group, divizia Underwater Technology, într-un răspuns pentru Newsweek România: „ Avem o relație pozitivă cu Forțele Navale Române, iar recent am livrat un simulator de scufundări modern la Constanța. Romtehnica a organizat și a fost prezent la întâlnirea cu Ministerul Apărării, în timp ce, în trecut, am ținut direct prezentări la diverși oficiali ai Marinei Române. În colaborare cu Romtehnica, Drass România va fi prezentă la următoarea Expoziție BDSA de la București pentru promovarea industriei românești de apărare.”

Citește și: Regiunea ucraineană Kherson va trece la ruble începând cu 1 mai, susține presa rusă

Cappelletti a confirmat și discuțiile cu ministrul român al Apărării: “Într-adevăr, am avut discuții cu domnul Dâncu, în urma solicitărilor din alte țări care au trezit interesul Guvernului României. Sper că apreciați că nu putem dezvălui numele acestor țări din motive de confidențialitate. În România am cooperat cu Romtehnica și Romarm (n.r. două companii de stat care se ocupă cu înzestrarea Armatei) pentru vizitele și relațiile cu astfel de țări străine”.

Dâncu declarase recent că România explorează posibilitatea de a achiziționa o serie de mini-submarine, fără să menționeze numele companiei producătoare, deși avansase și termene de achiziție: „A fost o surpriză pentru mine, o surpriză plăcută – am aflat de la câțiva ambasadori străini care m-au întrebat despre faptul că ei vor să cumpere pentru țările lor niște mini-submarine care se produc în România. Sper că vom găsi condiții pentru ca acest producător să lucreze pe scară mare, să poată produce pe scară mare în România mini-submarine și atunci și noi vom fi și beneficiari, vom și cumpăra, dar România va și putea să vândă aceste mini-submarine. Dacă facem un contract acum, le-am putea avea foarte repede, în 2-3 ani”.  

Fiul vitreg al lui Dan Ioan Popescu

Surse din industria de apărare susțin pentru Newsweek România că unul dintre oamenii de afaceri care sprijină afacerea Drass România este Nicoletti Massimiliano, 47 de ani, fiul vitreg al lui Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Industriilor în Guvernul Năstase - unde a fost coleg chiar cu Vasile Dâncu, pe atunci ministrul Informațiilor Publice.

Nicoletti a fost, până în 2018, cetățean italian. Domnia sa nu a răspuns întrebărilor Newsweek România pe marginea relației pe care o are cu Drass Group și a achiziției de mini-submarine de către România. 

Citește și: Pentagonul: SUA au livrat deja Ucrainei mai mult de jumătate din lotul de obuziere promis

Cappelletti nu neagă îl cunoaște pe Nicoletti, dar susține că acesta nu a avut relații de afaceri cu fiul vitreg al lui Dan Ioan Popescu:  „Fiind ambii italieni, am avut șansa să-l cunosc pe Massimiliano Nicoletti, care este un manager de programe cu experiență în domeniul apărării, cu un istoric consolidat în companii italiene. Am avut o cooperare în trecut cu compania sa Diagram8, dar aceasta nu a devenit o afacere eficientă și a expirat de comun acord. Nu am avut plăcerea să-l cunosc pe domnul Dan Ioan Popescu.”

Diagram8 Advisory SRL este o companie de consultanță deținută de Nicoletti care a fost asociată direct cu una din companiile conectate la Dan Ioan Popescu.

Până în 2014, această companie a lui Nicoletti a fost administrator la Hydro Geocart SRL o companie deținută în proporții egale de Institutul de Studii și Proiectări Hidroenergetice ISPH SA și Geocart Spa Italia.

În 2020, Diagram8 Advisory a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane lei și un profit net de 715.000 lei.

Dan Ioan Popescu a fost unul dintre primii demnitari români căruia i-au fost confiscate sume de bani pe care nu le putea justifica în declarația de avere. De asemenea, el mai este judecat alături de alți foști demnitari ai statului român în dosarul Rompetrol 2 pentru evaziune fiscală și delapidare deoarece a participat la inițierea unui act normativ care scăpa această companie de o datorie de peste 600 milioane de dolari către statul român.

Nicoletti a mai înființat în 2018 compania Delta Defence Technology SRL alături de Irimescu Liviu Mihai și Dan Gorgan, patronul companiei Deltamed SRL Cluj Napoca, cel mai mare furnizor de echipamente pentru SMURD-ul condus de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Acest SRL, care este deja partener oficial al MApN, fiind și certificat NATO, deține o unitate de producție într-un parc industrial din Cluj, unde are și Deltamed facilități de producție.

În schimb, Dass România SRL este prezentă pe piața românească din 2007. Compania s-a numit la început Presafe SRL și era deținută integral de compania cipriotă Tapos Enterprises Ltd. Trei ani mai târziu, Sergio Cappelletti devine administrator al acestei companii.

În 2011, Cappelletti devine acționar majoritar al companiei cu 90% din acțiuni, restul fiind deținute de un alt cetățean Italian, Marco Bellomo. Cei doi își vând în 2016, toate acțiunile către Drass Service SRL, deținută de producătorul italian de minisubmarine.

În 2019, compania își schimbă numele în Drass România. A avut atunci vânzări de peste 7 milioane de lei, pe care aproape le-a triplat în 2020, potrivit ultimului bilanț raportat de compania românească.

De ce mini-submarine?

 

Drass Group produce două tipuri de minisubmarine, DG 550 și DG 900, ale căror costuri de achiziție nu sunt dezvăluite de producător. Primul are o lungime de 40 de metri și o greutate la imersie de 500 de tone, iar celălalt, 50 de metri și 900 de tone.

România deține un singur submarin Delfinul produs în URSS. Are 73 de metri lungime și nu mai e operabil de peste un sfert de secol.

Sergio Cappelletti ne-a explicat avantajele unor astfel de submarine compacte față de unele clasice: „ Această cerință pentru submarinele Forțelor Armate Române este în curs de definire iar Drass România nu face parte din aceste evaluări ale Guvernului. Într-adevăr, Marea Neagră are o configurație geografică particulară în care submarinele compacte (n.r. minisubmarinele) reprezintă un bun de foarte mare valoare.

Odată cu raza de acțiune, precizia și eficacitatea crescute ale rachetelor moderne, marea se „micșorează”, ceea ce înseamnă că navele scumpe de suprafață sunt din ce în ce mai vulnerabile într-o mare închisă, deoarece rachetele de pe coastă și de la avioane le pot lovi cu ușurință. În cazul unui conflict real cu un inamic puternic, singura lor șansă pentru ei este să rămână în port, cerând și o protecție antirachetă costisitoare în jurul lor. Submarinele, dimpotrivă, pot opera în siguranță în acest scenariu și reprezintă singura descurajare împotriva unei flote de suprafață superioare, negând inamicului controlul mării”. 

Citește și: Putin și Zelenski se întâlnesc în următoarele zile la presiunea lui Erdogan. Ce șanse de pace sunt

 Oficialul producătorului italian mai precizează și care e diferența dintre un minisubmarin și un submsarin clasic:   „ Un submarin compact se deosebește de un submarin convențional deoarece are o autonomie mai scurtă și mai puține încărcări de arme, dar poate funcționa în ape mai puțin adânci și este mai puțin detectabil. În timp ce raza de acțiune redusă și încărcăturile de arme nu reprezintă un dezavantaj în Marea Neagră, din cauza distanțelor limitate și a misiunilor mai scurte, posibilitatea de a aborda porturi și zonele litorale și invizibilitatea la sonarele navelor reprezintă un avantaj strategic cheie.

În același timp, o mică flotă de submarine compacte poate fi achiziționată pentru costul unui singur submarin convențional, cu un avantaj operațional extraordinar, având în vedere că ambarcațiunile compacte poartă același sistem de arme și senzori. Nu în ultimul rând, Drass România poate oferi un conținut autohton permanent și un potențial semnificativ de export pentru economia românească, deoarece toate proiectele viitoare pentru țări străine ar urma să fie construite în România”.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te