EXCLUSIV Cum a plătit MApN măști de trei ori mai scumpe decât prețul de import. Rolul lui Hideg

DE Petru Zoltan | Actualizat: 13.08.2020 - 15:54
Măștile Armatei nu sunt ieftine/FOTO: vice.com

2,5 milioane dolari a plătit Ministerul Apărării Naționale pentru achiziționarea a șase milioane de măști. Măștile chirurgicale au fost importate din Vietnam cu suma de 805.800 dolari, preț în care intră și costul de transport. Creierul operațiunii: Cătălin Hideg, om de milioane.

SHARE

2,5 milioane dolari a plătit Ministerul Apărării Naționale pentru achiziționarea a șase milioane de măști de la firma NHB Berteea Eood, controlată de afaceristul Claudiu Petre. Măștile chirurgicale au fost importate din Vietnam cu suma de 805.800 dolari de Alexandru Hideg, patronul firmei Sanimed International Distribution și fost asociat al lui Claudiu Petre.

Tatăl lui Alexandru Hideg, afaceristul și masonul Cătălin Robertino Hideg, a folosit ca paravan o bucătăreasă pentru a vinde statului 1,75 milioane de măști la prețuri exorbitante la îneputul acestui an. De pe urma acestei afaceri, Hideg s-a pricopsit cu două contracte de peste 11,3 milioane euro. În urma dezvăluirilor făcute de presă despre această afacere controversată, Cătălin Hideg și Cristi Burci au plecat în Emiratele Arabe Unite. Oficial, pentru a pune pe picioare o fabrică pentru producerea mediilor de transport viral pentru colectarea covid.

Contract de 2,5 milioane USD pentru familia Petre

În data de 10 mai 2020, în plină stare de urgență instaurată din cauza pandemiei de coronavirus, Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul Centrului Farmaceutic Zonal București, a anunțat că este dispusă să cumpere o cantitate de șase milioane de măști chirurgicale. Trei săptămâni mai târziu, contractul a fost atribuit firmei NHB Beertea Eood pentru suma de 10.995.600 lei (aproximativ 2,5 milioane dolari – n.r.). Adică 1,54 lei pentru fiecare mască, conform unor documente transmise de Ministerul Apărării la solicitarea Newsweek România.

Firma NHB Beertea Eood este înregistrată în orașul Ruse, din Bulgaria, dar are și o sucursală la București. Din documentele de la Registrul Comerțului rezultă că sucursala din Capitală este patronată și administrată de Magda Elena Petre, soția afaceristului Claudiu Petre. Afacerea din Bulgaria a familiei Petre este axată pe comerțul cu produse de îngrijire a pielii.

Măștile, importate de Hideg cu 805.800 USD

Newsweek România a intrat în posesia unor documente din care rezultă că întreaga cantitate de măști achiziționată de Ministerul Apărării Naționale de la familia Petre a fost importată de compania Sanimed International Distribution, patronată de Alexandru Hideg, tocmai din Vietnam.

Conform acestor documente, la data de 22 mai 2020, compania vietnameză Nam ANH Equipment Trading Production Company Limited a emis o factură prin care a vândut firmei Sanimed International Distribution o cantitate de șase milioane de măști la prețul de 310.200 USD. Prețul unei măști a fost stabilit la 0,0517 USD. Adică 0,23 lei pentru fiecare mască. În aceea zi, BNR a cotat un dolar american la suma de 4,44 lei. Costurile legate de logistică, transport și taxe vamale au fost calculate la suma de 495.600 USD.

În total, firma Sanimed International Distribution a plătit pentru întreaga cantitate de măști 805.800 dolari americani. Contactat de Newsweek România, Alexandru Hideg a solicitat ca întrebările să îi fie transmise în scris, pe adresa de e-mail. Până la publicarea articolului, nu a răspuns.

Petre și Hideg, foști asociați

Claudiu Petre a fost asociat în firma Berteea Distribution în perioada 2009 - aprilie 2019. Cu un an înainte de a ieși din acționariatul firmei, mai exact în martie 2018, în firmă a intrat ca asociat Alexandru Ilie Hideg, fiul lui Cătălin Hideg. Practic, Petre și Hideg au fost asociați timp de un an de zile.

Întrebat dacă este finul familie Hideg, Cătălin Petre a declarat următoarele: „Această întrebare este una de natură personală, care nu are nicio legătura cu reportajul jurnalistic, cu ancheta jurnalistică sau cu jurnalismul în general. Indiferent de faptul că sunt sau nu finul lui Alexandru Hideg, al tatălui sau al mamei sale, relația comercială desfășurată a fost o relație între două companii private, companii care au plătit taxe și impozite pentru aceste operațiuni”.

Vietnamezii l-ar fi recomandat pe Hideg

Cum a ajuns Cătălin Petre să cumpere măștile de la Alexandru Hideg pentru a le vinde Armatei? Chiar dacă nu a negat că este finul familiei Hideg, Cătălin Petre a spus că inițial a luat legătura cu producătorul măștilor din Vietnam, care l-a îndrumat să ia legătura cu reprezentantul lor în România: „Sanimed Internațional Distribution SRL nu a fost terț susținător, ci a fost un furnizor care avea un contract de exclusivitate cu producatorul respectiv și care acționează ca un reprezentat al acestuia în România”.

„În cazul acesta, producătorul m-a îndrumat să contactez reprezentantul lor în România, care este o alta societate comercială; întâmplător, aceasta companie este deținută de Alexandru Hideg. Însă, repet, este vorba de două societăți comerciale private care pot fi și deținute de către un soț și o soție, frate și sora, nas și fin. Ba mai mult, legislația din România permite ca o singură persoană să dețină două societăți comerciale care pot face tranzacții între ele, în mod legal. Așa că, în opinia mea, dacă nu doriți ca Newsweek să devină o revistă de can-can, ar trebui să renunțați la o astfel de abordare”, a declarat afaceristul Cătălin Petre.

Totodată, Cătălin Petre a mai precizat că a plătit marfa în avans, chiar și avionul cu care au fost transportate măștile pentru că a reuși să fie să fie prima firmă care aduce în România masca cu 3 pliuri în 4 straturi, spre deosebire cele existente pe piață care sunt doar în 3 straturi.

„De asemenea, gradul de filtrare este de peste 99%, comparativ cu celelalte produse, care au doar 95%. Ei erau singurii care la aceea vreme produceau și vindeau acest fel de marfă, superior calitativ celei existente pe piață atunci. Iar prețul ofertat de către compania mea a fost cel mai mic dintre toti participanții. Adică, deși calitativ erau net superioare oricărui produs existent, prețul oferit de către producător prin reprezentantul lor a fost decent. Și, foarte important, aveau și marfa pe stoc. Am preferat sa câștig mai puțin, dar să ofer un produs de o calitate net superioară într-un timp extrem de scurt”, a mai spus Claudiu Petre.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te