Cum a ascuns Cătălin Cherecheș 1.000.000 €? De ce i-a dat 500.000 € celui care l-a denunțat la DNA?

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.12.2023 - 17:42
Cătălin Cherecheș - Foto: INQUAM PHOTOS / Paul Ursachi

Primarul Cătălin Cherecheș a ascuns 1.000.000 euro în anul 2019. Omului care l-a denunțat la DNA i-a oferit un împrumut de 500.000 euro, nereturnat nici în ziua de azi.

SHARE

Primarul Cătălin Cherecheș a făcut „să dispară” un milion de euro, în 2019, din Declarația sa de avere și autoritățile nu au avut nicio reacție.

Interesant este că Cristian Șpan, denunțătorul său la DNA, a luat împrumut 500.000 euro de la Cherecheș, bani pe care nu i-a dat înapoi.

Citește și: Cherecheș are „ținta pe spate”. Alina Gorghiu: „Legea împotriva fugarilor i se va aplica și lui”

Cum a ascuns Cătălin Cherecheș 1.000.000 €? 

Șpan este un om de afaceri local și fost președinte al echipei FC Baia Mare. Detalii AICI 

Primarul Cătălin Cherecheș a fost prins, acum 2 zile, în Germania, unde fugise după ce a fost condamnat la pușcărie.  Cătălin Cherecheş a fost condamnat definitiv, vinerea, trecută la 5 ani de închisoare.

El fusese dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară și a fost depistat de poliţişti în Augsburg.

Autoritățile române și-ar fi putut da seama că primarul Cherecheș trebuie investigat dacă s-ar fi uitat prin declarațiile sale de avere.

Astfel, în toate declarațiile sale de avere, de până în anul 2019, menționează că a primit suma de 1,5 milioane de euro de la mama sa, care este pensionară. Darul de la mama lui a fost primit în anul 2010.

“Am avut o proprietate în Baia Mare, pe care în 2007 am vândut-o la o sumă considerabilă, respectiv 3,8 milioane Euro. La acel moment am considerat că o sumă considerabilă de bani trebuie să o dau fiului meu.

La începutul lui 2008 cred, pentru că trebuia să-mi declar averea, în virtutea funcției, am declarat vânzarea și proveniența sumei, după care, la începutul lui 2008, am făcut un contract de împrumut cu fiul meu pentru a valorifica această sumă de bani în beneficiul lui, considerând că este necesar să îl sprijin la început de carieră. (…)”, și-a justificat mama darul de milioane către fiul ei.

Mai jos declarația de avere a lui Cherecheș din anul 2019.

Un an mai târziu, Cherecheș depune o nouă declarație de avere, în 2020. Cu o singură diferențăa față de cea din 2019. Milionul de euro de la mama sa dispare complet din declarația sa de avere.

Cherecheș nu menționează niciun bun (mașină, casă) care să justifice modul în care a cheltuit milionul de euro.

Mai mult. Cherecheș a făcut și un împrumut la bancă de 100.000 de lei. El menționează că trăiește doar din salariu de primar care era puțin mai mare de 10.000 lei net.

În următoarele declarații de avere, milionul de euro nu mai apare.

Declarația de avere din 2020

 

Newsweek a publicat, zilele trecute, stenograme din care aflăm unde ar fi putut fi milionul de euro. În Germania unde Cherecheș a fugit, zilele trecute, și, apoi, a fost prins.

Milionul pleacă spre Germania

În stenogramele cu declarațiile date procurorilor de Cherecheș, primarul a declarat că nu avea încredere în sistemul bancar românesc și a decis să ducă acești bani într-un safe aflat într-o casă a unei mătuși, în Germania.

În tranșe de sub 10.000 Euro pentru a nu-I declara la graniță.

“Sumele respective, o parte din ele, similar bijuteriilor sau obiectelor de familie, sunt ținute într-un safe, în Germania, strada Unter an Schloss nr. 16. Mergeam la bancă, scoteam o anumită sumă de bani, plecam cu ea acasă, unde o puneam în seif. O parte din sume le-am dus în Germania, având în vedere că mama are domiciliul în Germania. 

Sumele respective de bani erau la două adrese, unde sunt și în continuare. Nu sunt în conturi bancare, sau în fonduri de investiții, bilete de trezorerie sau alte modalități de economisire. Sunt în bunurile achiziționate, în alte cheltuieli curente și restul de bani în numerar”, a spus Cherecheș anchetatorilor.

Citeștre și: Primarul Cherecheș a cărat 1.500.000 € într-un seif din Germania, în tranșe de sub 10.000€

A împrumutat pe cine nu trebuia

Din banii primiți în dar de la mama sa, Cherecheș i-a oferit un împrumut de 500.000 de euro lui Cristian Șpan, pe care acesta nu i l-a dat nici în ziua de azi.

Șpan Cristian este cel care l-a denunțat pe Cherecheș la DNA. Șpan este denunțătorul principal în urma căruia Cherecheș a fost condamnat. Șpan a fost, la rândul lui, condamnat la 2 ani de pușcărie, potrivit 2mnews.ro

Citește și: Cătălin Cherecheș a fost prins de polițiști în Germania. E condamnat la 5 ani de închisoare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te