Ascensiunea Simonei Halep, alimentată dintr-o afacere cu lapte. Fratele, profituri de milioane

DE Stelian Negrea, Petre Bădică | Actualizat: 23.11.2022 - 13:06
Simona Halep - Foto: Facebook

Simona Halep a câștigat sume amețitoare din tenis, iar o parte din bani i-a investit în afaceri care nu sunt, însă, pe numele ei. Familia este cea care pune banii Simonei la treabă.

SHARE

Simona Halep se află într-un moment critic al carierei sale. Ea a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist. Halep a fost suspendată, provizoriu, de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani. Audierile în cazul ei vor începe curând.


Simona Halep are venituri de 40 de milioane de euro din tenis.

Este a treia jucătoare din istorie ca venituri. Mai mult a câștigat doar Serena Williams, cu 94 de milioane de dolari și sora ei Venus cu 42 de milioane de dolari. A început să câștige mai bine din anul 2011 când a reușit să treacă un prim tur la Openul Australian. Din 2013 ea s-a aflat în top 10 până în 2021. Anul trecut a fost unul cu câștiguri slabe de 700.000 de dolari, dar anul acesta a câștigat 2,25 milioane de dolari. Halep a câștigat în fiecare an un turneu important.

Simona Halep, 31 de ani, nu are afaceri pe numele ei în România. Familia ei a fost și este implicată intr-o serie de afaceri prin tatăl Stere Halep, 60 de ani, mama, Halep Sultana, 58 de ani și fratele acesteia, Stere Nicolae, 36 de ani.


Fratele, dezvoltator imobiliar

La cei 36 de ani, Halep Nicolae este fratele Simonei. El deține cele mai multe companii din familie fiind și un investitor imobiliar în zona de nord a stațiunii Mamaia.
Fratele Simonei Halep deține împreună cu Iancu Cartuna, un angajat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, compania New Concept Building SRL, care intenționa să dezvolte un bloc de apartamente în Năvodari, Lotus Studios Aparthotel. Firma are un singur angajat și, în 2020, a făcut 6,6 milioane de lei profit. Un an mai devreme, firma a avut 1,6 milioane de lei profit la un singur angajat.

În 2019, profitul a fost de 700.000 lei, iar în 2018 de 3,6 milioane lei.


Înfiinţată în 2016, New Concept Building SRL are sediul în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 200 de lei, integral vărsat, este compus din 20 de părţi sociale, valoarea unei părţi sociale fiind de 10 lei. Asociaţi persoane fizice sunt: Nicolae Halep, născut pe 23.03.1986, în localitatea Babadag, Tulcea (fratele jucătoarei de tenis Simona Halep), şi Iancu Cartuna, născut pe 9.03.1986, în Constanţa, fiecare cu 50% din capitalul social. Administratorii firmei sunt Nicolae Halep şi Iancu Cartuna, potrivit unui anunț din 2018.

Detalii AICI



Până la urmă aceste apartamente au fost dezvoltate pe firma SH Resort SRL deținută împreună cu tatăl său. Ulterior, Halep Nicolae a vândut apartamentele pe persoană fizică. Compania a avut 4 angajați și ca obiect de activitate este trecut „hoteluri și alte facilități de cazare”. A avut un profit de puțin peste 300.000 lei în 2021, iar în 2020 o pierdere de 340.000 de lei.

Pe aceeași firmă, fratele și tatăul Simonei Halep intenționează să construiască și un hotel în Constanța în apropierea cafenelei deținută de familie. Fratele Simonei Halep este implicat în afaceri și cu familia fostului soț al Simonei Halep, Toni Iuruc, cu care are încă o companie al cărei obiect de activitate este legată de restaurante.


Prima firmă, după Revoluție

Tatăl a început afacerile la 29 de ani, în 1991, cu Hefaistos SRL o afacere făcută cu fratele său, Halep Iancu, în domeniul agriculturii. Firma a fost radiată între timp.
Ulterior, în 2003, și-a făcut împreună cu soția o fabrică de lapte și produse lactate, Lacto Mony SRL, din ale cărei profituri i-a sponsorizat în parte și cariera sportivă a Simonei Halep care a mai beneficiat de ajutorul material consistent al unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri constănțeni, Corneliu Idu, cu afaceri în domeniul shippingului, însă decedat în urmă cu doi ani. De asemenea, a fost ajutată de Gheorghe Hagi.


Probleme cu creditorii

Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, familia Halep a avut probleme cu creditorii.
Într-unul din aceste dosare, tatăl Simonei Halep era acuzat de către creditorii companiei, în acest caz de către fiscul local din Constanța, că-și înstrăinase o serie de utilaje de pe o societate pe alta pentru a scăpa de urma creditorilor.
În plus, arată reclamanta, pârâtul deţine calitatea de administrator într-o altă societate, SC Lacto Mony SR cu acelaşi obiect de activitate, producţia de brânzeturi, firmă care, potrivit informaţiilor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor, desfăşoară şi în prezent activitate.

S-a susţinut de către reclamantă că ar exista suspiciuni în sensul că pârâtul ar fi înstrăinat utilajele folosite pentru producţia brânzeturilor în cadrul SC H NICOLAS SRL celeilalte societăţi administrate de el, SC Lacto Mony SRL însă instanţa constată că nu s-au administrat de către reclamantă nici un fel de probe care să susţină deturnarea de către pârât a elementelor activului societatii.
Lacto Mony SRL are afaceri anuale de 2-3 milioane de lei și un profit anual de 4-500.000 lei dar și numeroase procese pe rol fie cu instituții publice – ANAF sau Autoritatea Națională a Vămilor etc- fie cu foști parteneri de afaceri.
În urmă cu doi ani, părinții Simonei Halep s-au retras din această afacere pe care i-au vândut-o lui Nicolae Tală, un tânăr om de afaceri născut în Babadag, Tulcea cu domiciliul în Constanța


Insolvență pentru 70.000 de lei

Societatea H. Nicolas SRL a fost înființată în 1993 de către Stere Halep având același obiect de activitate cu cel al Lacto Mony SRL. Compania a intrat în insolvență în 2012 pentru imposibilitatea plății a 70.000 lei taxe și impozite către Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, fiind radiată în 2014

 

Statul a cerut atragerea răspunderii patrimoniale a asociaților și administratorilor, adică a părinților Simonei Halep, însă instanța de judecată a respins această solicitare.


Noul business - achiziția de terenuri

Stere Halep s-a concentrat în ultimii ani pe achiziția de terenuri agricole în nordul județului Constanța, strângând o suprafață de câteva zeci de hectare alături de alți investitori de origine aromână.
Simona se află, azi, într-o situație extrem de delicată și ar putea primi o suspendare care să o împiedice să mai joace tenis și implicit să mai câștige bani din acest sport.

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Citește și: Antrenorul care i-a propus Simonei metode neconvenționale de refacere. Miza: mai multe victorii

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te