VIDEO Veteran din Afganistan, voluntar în războiul din Ucraina. Lecție de luptă pentru Newsweek

DE Remus Cernea | Actualizat: 20.07.2022 - 20:51
VIDEO Veteran din Afganistan, voluntar în războiul din Ucraina. Lecție de luptă pentru Newsweek / Newsweek

În Harkov, aproape de linia frontului, am vorbit cu Micka, un voluntar german din Legiunea Internațională. Orașul ucrainean este ținut permanent sub presiune, alarmele sunând zilnic de mai multe ori și fiind înregistrate 10-20 de explozii la fiecare 24 de ore.

SHARE

Rușii trag cu rachete și cu artilerie cu rază lungă de la 15-20 km de țintele vizate. Adesea sunt lovite zone civile și uciși ori răniți cetățeni obișnuiți. De aceea au și plecat mulți dintre locuitori, bulevardele largi ale Harkovului fiind adesea aproape pustii.

Legiunea Internațională reunește voluntari veniți din foarte multe țări dar toți cei cu care am vorbit insistă că este nevoie de trimiterea urgentă a mai multor arme și a unor echipamente medicale și de comunicație care pot salva vieți.

Newsweek: De ce ești în Ucraina luptând pentru ucraineni?

Micka: Nu lupt doar pentru ucraineni, lupt pentru libertate, pentru libertate completă în întreaga lume. Și cred că Rusia este un rău extrem de mare! Iar luptând aici este cel mai bun lucru pe care îl pot face.

Newsweek: Când ai venit?

Micka: Cam acum o lună (ezită)...

Newsweek: Azi este 24 iunie.

Micka: Mulțumesc (rîde!) Da, aici trăim de la o zi la alta!

Newsweek: Ce armă folosești?

Micka: Am o carabină M4 din Statele Unite, varianta 5.56. Este o armă foarte simplă. Muniția este foarte bună. E o armă potrivită pentru lupte de stradă. „Ea” nu este foarte lungă. O numesc „Ea” pentru că acesta este un specific german. Toate armele pe care le folosim primesc nume feminine (râde). Are un supresor care este foarte bun noaptea. Sunetul, flama și fumul țevii nu sunt foarte sesizabile. Atunci când tragi, este doar o sclipire mică, iar sunetul nu este puternic.

Citește și: VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam

Are un ''red dot'' (care este un tip de ochire reflector fără mărire pentru arme de foc și alte dispozitive care necesită țintire, ce oferă utilizatorului un punct de vizare sub forma unui punct roșu luminos) care este bun pentru distanță medie de până la 600 de metri și unul care este pentru distanță scurtă de 2-300 de metri sau în interiorul clădirilor.

Citește și: EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă

Am și un bipod (două picioare), pot să stau la sol într-o poziție stabilă. Pot să arăt exact.

Newsweek: Desigur.

Micka: Arma e stabilă pentru tragere. Te poți focusa pe țintă și poți trage. O poți fixa mai bine pe umăr și ai un sistem foarte rapid de schimbare a încărcătorului, lucru foarte util în luptele grele. În Afganistan, la fiecare 10-20 de minute talibanii reveneau. Când luptam 2-3-4-5 săptămâni sau mai mult pentru un oraș, cum am văzut în Mariupol, această armă e perfectă. Părerile sunt împărțite printre soldați, dar opinia mea este că (Heckler & Koch) G36 din Germania este cea mai bună. Pot să spun asta din experiența mea în armată germană, la infanteria atașată blindatelor, e o armă minunată!

Newsweek: Așadar, ai luptat în Afganistan. Pentru cât timp?

Micka: Da, 6 luni, în 2011. În Mariupol nu am luptat, dar cred că acei oameni sunt niște eroi. Să reziști atât de mult timp fără resurse!

Newsweek: Ce poți să ne spui despre camarazii tăi?

Micka: Îmi iubesc camarazii! Am venit de peste tot din lume, din toate țările. Avem același sânge roșu, așa că pentru mine dacă ești musulman este ok, dacă ești o persoană de culoare este ok. Îi iubesc foarte mult pe toți și luptăm umăr la umăr și murim umăr la umăr. Este un lucru foarte profund în inima mea, suntem ca o familie. Când îmi văd camarazii obosiți sau că vor să ia o pauză, îi ajut. Este normal. Când plânge unul dintre ei îi spun „hei, este ok”. Suntem cu toții frați. Ok, eu sunt mama companiei (râde). Noi germanii avem multe lucruri, suntem mai bine organizați, este un lucru specific. Uneori, camarazii mă întreabă: „Ai țigări?”, „Da!” (râde).

Newsweek: Ai un nume pentru armă? Este numele tău sau este un nume diferit?

Micka: E un nume diferit: ea este Iulia! Acesta este numele armei mele.

Newsweek: Și de ce ai ales acest nume?

Micka: Atunci când am văzut arma, primul nume care mi-a venit în minte a fost Iulia.

Newsweek: Și Micka (numele scris pe armă)?

Micka: Este porecla mea. Nu îmi dezvălui numele pentru a-mi proteja prietenii și familia. Rusia are o listă cu luptătorii din Legiunea Internațională.

Newsweek: Da, înțeleg! Ce mesaj ai transmite întregii lumi?

Micka: Trimiteți-ne, vă rog, mai multe arme, arme grele, echipamente medicale. Iar acest mesaj este pentru germani: Nu doar vorbiți, ci faceți! Avem o țară foarte bună, Germania este un stat foarte industrializat, așa că faceți (ce trebuie făcut)!

Newsweek: Mulțumesc foarte mult!

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te