EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă

DE Remus Cernea | Actualizat: 06.06.2022 - 14:04
EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă / Profimedia

Într-o estimare făcută pentru primele 100 de zile de război, costurile crimelor asupra mediului generate de invazia rusească sunt de aproximativ 300 de miliarde de dolari până în acest moment.

SHARE

Estimarea a fost făcută și comunicată la Consiliul Verzilor Europeni desfășurat la Riga (Letonia) în perioada 4-6 iunie 2022, de către reprezentanții Partidului Verzilor din Ucraina

România ar putea participa alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene la planul de reconstrucție a Ucrainei inclusiv prin „adoptarea” unui oraș afectat de război pe care să îl refacă, în cadrul planului european menționat de Comisarului European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius (din Lituania) într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Newsweek România la Consiliul Verzilor Europeni.

Citește și: Putin spune că va lovi noi ţinte, dacă Occidentul va furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acţiune

Grupul Verzilor Europeni este al patrulea ca pondere în Parlamentul European, cu 71 de europarlamentari în actuala legislatură, dintre care 35 sunt femei și 36 bărbați. La Riga au participat delegați ai partidelor verzi din întreaga Europă, nu doar din statele membre ale Uniunii.

Citește și: VIDEO 45 nave, 75 avioane și 7.000 de soldați, la Stockholm pentru exercițiul NATO în Marea Baltică

Newsweek România: Cum ar trebui Uniunea Europeană să gestioneze costul asupra mediului generat de războiul din Ucraina?

Virginijus Sinkevičius : Comisia Europeană cooperează foarte strâns cu Ministerul ucrainean al Mediului și eu însumi sunt implicat, iar acum lucrăm la o metodologie despre cum să evaluăm distrugerile asupra mediului cauzate de către Rusia, iar nota de plată crește în fiecare zi! Este o situație extrem de tragică ca urmare a pierderilor de vieți omenești, a orașelor distruse, chiar complet șterse de pe fața pământului, dar și ca urmare a afectării mediului.

În mod clar armata Rusiei nu își alege țintele cu acuratețe, ci bombardează instalații de tratare a apei, ceea ce înseamnă că apele uzate se duc direct în râuri, o mare parte a terenurilor și a pădurilor sunt arse și distruge o mare parte a biodiversității! Chiar și tehnica de luptă a rușilor care a ajuns pe teritoriul Ucrainei și a fost distrusă ori arsă reprezintă o cantitate uriașă de zeci de mii de tone de deșeuri metalice care trebuie gestionate.

Acum adunăm toate aceste date și crime împotriva mediului, iar primul lucru pe care trebuie să facem este să ne asigurăm că Rusia va plăti nota! Că rușii vor plăti compensații pentru ceea ce au făcut! Comisia Europeană va ajuta foarte mult pentru a reconstrui frumoasa și minunata Ucraină, dar va trebui să ne asigurăm că aceste costuri ale crimelor făcute de ruși vor fi acoperite din banii plătitorilor de taxe ruși!

Newsweek România: Dar dacă Rusia nu va accepta să plătească pentru distrugerile făcute?

Virginijus Sinkevičius : Nu îmi fac iluzii că rușii vor accepta! Astfel că va trebui să găsim un mecanism prin care să facem Rusia să plătească! Spre exemplu un astfel de mijloc ar putea fi înghețarea activelor rusești ale Băncii centrale (din Rusia), ale oligarhilor care au jucat un rol (în acest război) ce a presupus atacarea oamenilor nevinovați.

Dar, cu siguranță, va trebui să contribuim în plus cu fonduri din Uniunea Europeană, să ne asigurăm că băncile pentru dezvoltare vor juca un rol în efortul de reconstrucție a Ucrainei. Președintele Zelensky a avut această idee excelentă ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să aleagă un oraș afectat de război și de a ajuta la reconstrucția lui! Această idee a fost menționată în planul nostru privind reconstrucția Ucrainei.

Așadar, vom face cel mai mult și cu siguranță vom reuși iar Ucraina va fi reconstruită și va deveni și mai verde, mai digitalizată și mai rezistentă, dar mai întâi va trebui să punem capăt acestui război tragic pentru că deja sunt peste 100 de zile de când a început și încă este în desfășurare. Rușii distrug orașele ucrainene, distrug viețile oamenilor, ale copiilor, ale femeilor! În fiecare zi sunt și mai multe pierderi de vieți omenești!

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România la Consiliul Verzilor Europeni, desfășurat la Riga (Letonia) în perioada 4-6 iunie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te