VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam

DE Remus Cernea | Actualizat: 11.06.2022 - 10:56
VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam / profimedia

Newsweek România a stat de vorbă, în Liov, cu Bohdan, de 23 de ani care a trebuit să plece împreună cu familia din Harkov la începutul războiului!

SHARE

Newsweek: Cum ți-a schimbat acest război viața?

Bohdan: A schimbat totul! Felul în care îmi privesc viața, felul în care îmi folosesc timpul, temele care mă îngrijorează, lucrurile care sunt importante pentru mine! Totul s-a schimbat! La fel pentru milioane de oameni! De asemenea, pentru familia mea, pentru că avem membri ai acesteia care s-au refugiat din calea războiului, dar și membri ai familiei care acum luptă în rândurile armatei.

Citește și: INTERVIU VIDEO Rămas fără picioare în Afganistan, un atlet american ajută soldații răniți în Ucraina

Newsweek: Cum a fost prima zi de război, 24 februarie 2022?

Bohdan: Îmi amintesc foarte clar! M-am trezit la 5.00 dimineața cu un sentiment de apăsare sufletească. Nu bombele sau sirenele m-au trezit, ci un sentiment de îngrijorare. M-am uitat la telefon și am văzut știrea că Putin a inițiat o invazie generală a Ucrainei! M-a cuprins o teamă dincolo de cuvinte! Cu câteva zile Putin anunțase că vrea să anexeze Donbas. Imediat, împreună cu mama mea, am început să împachetăm! Oarecum ne așteptam, dar nu ne venea să credem!

Newsweek: Ce le-ai spune acelor oameni care nu știu mare lucru despre acest război? Poate că nu urmăresc prea mult știrile sau nu sunt prea interesați de politică...

Bohdan: Le-aș spune foarte simplu că acest război poate influența viitorul umanității, chiar dacă doar stai în expectativă și te gândești că Ucraina este Ucraina (cu particularitățile ei). Să ne gândim că Irak a fost Irak, Afganistan a fost Afganistan. Iar acum Ucraina este Ucraina! Când vom gândi că Germania este Germania, iar Franța este Franța? Înțelegeți ideea! Nu se va opri totul aici! Ceea ce a început aici poate dura foarte mult, și nu știm nimic despre cum vor evolua lucrurile în viitor! Așa că nu rămâneți în expectativă, încercați să ajutați, faceți ce puteți și înțelegeți că acesta este un război de tipul alb / negru: Rusia a atacat, iar noi ne apărăm! Iar asta este toată povestea!

Newsweek: Am fost voluntar la vama româno-ucraineană pentru a-i ajuta pe refugiați. Și am fost foarte impresionat să văd acolo foarte mulți copii. M-am întrebat 'cum anume privesc ei acest război'? Cât de adâncă este trauma acelor copii? Și am aflat o istorie care m-a emoționat: părinții încercau să le spună copiilor mai mici că acum nu părăsesc propria țară, ci doar au plecat într-o vacanță!

Bohdan: Este un film excepțional al actorului și regizorului italian Roberto Benigni, numit „Life is beautiful” (La vita è bella)! Este despre oameni sub ocupația nazistă din Al Doilea Război Mondial. Situația e similară cu a noastră. Nu vrem să vedem copiii că sunt traumatizați! De aceea le spunem că e doar o vacanță! E o poveste frumoasă! Oamenii nu mor, ci doar se transformă în zâne și spiriduși! Pentru că dacă îți traumatizezi copiii acum, există riscul ca ei să nu se mai poată integra ulterior într-o societate normală. Nu spun că adulții, din cauza acestui război, nu vor avea nevoie de timp pentru a se reintegra într-o societate normală! Dar pentru copiii expuși la ororile acestui război, așteaptă puțin! Optează să le spui aceste minciuni frumoase ca să sune lucrurile ceva mai bine! E pentru binele lor!

Newsweek: Ce le-ai transmite acelor oameni care s-au implicat ca voluntari sau care donează și care vor să ajute într-un fel Ucraina sau care chiar devin voluntari în Ucraina pentru scopuri umanitare, sau chiar în armată!

Bohdan: Primul lucru: uneori poate fi destul de rău pentru că ți-ai setat așteptările prea sus. Așadar, contactează și vorbește cu cineva, vezi care sunt lucrurile de care au nevoie, stabilește o relație de prietenie și verifică faptele! Pentru că banii tăi sunt ai tăi, iar dacă ajung unde nu trebuie nu trebuie nimeni altcineva blamat în afara lor și a ta!

Al doilea lucru: încearcă să înțelegi care sunt nevoile! Dacă sunt trimise lucruri la întâmplare, de care ei nu au nevoie sau sunt de slabă calitate, nu-i ajuți, ci doar le înșeli așteptările, ceea ce poate fi mai rău decât dacă nu ai fi făcut nimic.

Al treilea lucru: dacă poți ajuta cu repostarea unor materiale pe Facebook e foarte bine! Nu te simți vinovat că nu ești un superman! Noi nu suntem supermani, suntem oameni obișnuiți, dacă putem ajuta, ajutăm în funcție de posibilitățile noastre!

Citește și: EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă

Newsweek: Ce ai transmite publicului din România? Luptele au loc în imediata vecinătate a României. Spre exemplu, bătălia pentru Insula Șerpilor s-a purtat la doar 35 de kilometri. Probabil România este cel mai apropiat stat NATO de zonele în care se duc lupte.

Bohdan: În primul rând vreau să le spun „Mulțumesc” (pronunțat în limba română!)! Mulțumesc pentru primirea a peste 700.000 de refugiați din Ucraina! Mulțumesc pentru că nu ne-ați înfipt cuțitul pe la spate așa cum a făcut o anumită altă țară din zonă (aluzie la Ungaria)! Mulțumesc pentru că ne-ați sprijinit și ne-ați înțeles! Mulțumesc pentru că sunteți un vecin bun care a realizat gravitatea problemei din Ucraina! Mulțumesc pentru că ați înțeles că nu noi suntem agresorul! Că nu suntem cei care acționează în mod incorect! Mulțumesc că ați înțeles că ucrainenii nu doresc altceva decât propria independență!

Avem o întreagă istorie în spatele nostru. Perioada imperială, perioada colonială, disputele teritoriale cu România, dar acum nu este vorba despre nimic de acest fel! Voi sunteți parte a familiei europene, noi vrem să fim parte a familiei europene. Practic parte a aceleiași familii! Pentru că dacă avem un frate (Rusia) care ne vrea morți, e mai bine să avem prieteni ca voi care ne doresc binele, decât un frate care ne atacă și pretinde că ne este rudă!

Newsweek: o ultimă întrebare, ai văzut serialul Servant of the People (în care joacă și președintele Zelenski)?

Bohdan: Da, l-am văzut! Mulți spun că acest serial a fost o mișcare inteligentă a lui Zelenski pentru pregătirea campaniei sale prezidențiale. Dar trebuie să separăm faptele de ficțiune. Da, Zelenski este, obiectiv vorbind, un președinte foarte bun pentru Ucraina în aceste vremuri. Dar trebuie să înțelegem că una este actorul, și altceva persoana Zelenski. Dacă nu l-ai văzut pe Ronald Reagan (care și el a fost actor înainte de a ajunge președinte al Statelor Unite), ai putea fi indus în eroare. Așa că e de dorit să ai încredere în președinte, dar întotdeauna să pui sub semnul întrebării ceea ce spune și face! Încearcă să înțelegi guvernul, dar întotdeauna pune-ți întrebări cu privire la ce face acesta! Susține-ți compatrioții, dar menține-ți o perspectivă critică asupra a ceea ce fac aceștia!

Încearcă să înțelegi realitatea unor evenimente, dar fii conștient de consecințele asupra ta, deopotrivă pozitive sau negative. Fii conștient, fii în alertă, și să nu ai încredere în oameni doar pentru că îi simpatizezi! Ai încredere în ei când cauza lor e justă!

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te