VIDEO Misteriosul tunel de sub Cascada Niagara ținut secret un secol. Mii de oameni au săpat 4 ani

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.11.2022 - 18:01
VIDEO Misteriosul tunel de sub Cascada Niagara/foto: niagara.com

Până în acest an, un tunel imens de 670 de metri îngropat adânc sub cascadă a fost interzis vizitatorilor. Construit în urmă cu mai bine de un secol pe partea canadiană, acesta a fost deschis pentru a dezvălui scara impresionantă a lucrărilor de sub cascadă.

SHARE

Rocile de sub uriașa cascadă triplă care se află la granița dintre statul american New York și provincia canadiană Ontario sunt alveolate pentru a exploata forțele puternice ale naturii de deasupra.

De anul acesta, tunelul face parte din tururile de vizitare a centralei electrice dezafectate Niagara Parks Power Station.

Explorarea acestuia oferă o privire fascinantă asupra muncii de pionierat care a contribuit la aducerea acestui colț al Americii de Nord în epoca modernă.

Centrala electrică, care a funcționat din 1905 până în 2006, a deviat apa din puternicul râu Niagara pentru a pune în funcțiune generatoare gigantice care au electrificat industria regională și au contribuit la faptul că portul Buffalo, situat în apropiere de Marile Lacuri, a devenit cunoscut sub numele de Orașul Luminii.

Potrivit ghidului turistic al stației, Elena Zoric, regiunea din jurul cascadei a fost cândva un centru de activitate pentru oamenii de afaceri care doreau să profite de exploatarea energiei hidroelectrice.

Centrala hidroelectrică Adams a fost prima care s-a deschis, funcționând pe partea americană între 1895 și 1961.

Citește și

30% din români refuză să meargă la un eventual război. Motivația are legătură cu averile șmecherilor

Ruși bolnavi de inimă, epilepsie sau invalizi, mobilizați la război cu documente falsificate

Pe partea canadiană, Ontario Power Company a funcționat din 1905 până în 1999, iar Toronto Power Generating Station din 1906 până în 1974.

În prezent, stația Niagara Parks este singura hidrocentrală din lume complet intactă din epoca sa.

Operată inițial de Canadian Niagara Power Company, aceasta folosea generatoare Westinghouse pentru a crea curenți alternativi brevetați de inventatorul Nikola Tesla - tehnologie de ultimă oră la acea vreme.

Înainte de a ajunge la tunel, vizitatorilor de la centrala electrică li se arată un model la scară a lucrărilor inginerești masive care au fost necesare pentru a transforma forța apelor în energie electrică.

Marcelo Gruosso, director senior de inginerie și operațiuni în cadrul Comisiei parcurilor Niagara, a fost implicat în proiect încă de când a fost imaginat în 2017.

„Uzina a început cu două generatoare și, până în 1924, au fost instalate toate cele 11, pe care le vedeți astăzi aici", a declarat el pentru CNN.

Un lift de sticlă îi duce pe vizitatori la 55 de metri în jos, pe lângă cele șase niveluri de infrastructură necesare pentru procesul de generare a energiei hidroelectrice. În partea de jos se află tunelul prin care ar urma să iasă apa.

Tunelul, care are o înălțime de aproape opt metri și o lățime de șase metri, este, de asemenea, o atracție istorică, unică în felul ei, și este inclus în prețul de intrare la centrala electrică.

„A fost nevoie de mii de muncitori timp de patru ani pentru a excava șistul de sub camera principală de generare, folosind lanterne, dinamită, târnăcoape și lopeți", spune Gruosso.

„Pe drumul său în jos, apa învârtea paletele turbinei. Acestea erau conectate la un arbore lung de 41 de metri care urca până la etajul principal și învârtea rotorul din alternator, generând curentul alternativ."

Construit ca o fortăreață, tunelul ușor curbat cuprinde patru straturi de cărămidă și 18 centimetri de beton și este înconjurat de șisturi.

„Este uimitor ce au făcut, fără electricitate", notează Gruosso.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te