VIDEO Rușii, „victimele” unor explozii nerevendicate de nimeni. Preludiul unui atac în Moldova?

DE Elena Andrei | Actualizat: 12.08.2022 - 12:34
Explozii în Crimeea - FOTO: Profimedia
Exercițiile militare comune între Rusia și aliatul său Belarus din 10 februarie au dus la invazia din Ucraina, la 24 februarie,/foto: Profimedia Images

Belaruski Hajun, instituție independentă de monitorizare militară, care notează mișcările de echipamente militare rusești în Belarus, a prezentat o înregistrare video cu explozii la aerodromului Ziabrovka, în apropiere de Gomel, Belarus, la câteva zile după cele din Crimeea.

SHARE

„S-a raportat că flash-urile și exploziile din zona aerodromului Ziabrovka au început în jurul orei 00:20 la 11 august”, notează Belaruski Hajun.

Videoclipul a fost filmat în noaptea de 10 august. În total, au fost înregistrate cel puțin opt explozii. Hajun subliniază că nu a fost posibilă stabilirea unei legături între explozii și exercițiile desfășurate de Forțele Armate ale Republicii Belarus, împreună cu Rusia.

Exercițiile militare comune între Rusia și aliatul său Belarus din 10 februarie au dus la invazia din Ucraina, la 24 februarie, iar autoritățile Republicii Moldova se temeau că cele de acum vor duce la invadarea țării.

În timpul unui discurs ținut în martie în fața Consiliului său de securitate, care a fost televizat și postat online de regimul autocrat, președintele Alexander Lukașenko a arătat un atac planificat din sudul Ucrainei în Moldova, fostă republică sovietică care se învecinează cu Ucraina și România.

Citește și

VIDEO Belarus, exerciții militare cu Rusia. Se pregătește invadarea Moldovei

Republica Moldova crede că numeroasele amenințări cu bombă sunt un „preludiu” la invazia rusă

Vicepremierul Republicii Moldova a avertizat în urmă cu câteva zile că apelul unui oficial separatist la anexare de către Rusia a regiunii separatiste Transnistria și o serie de amenințări sofisticate cu bombă menite să paralizeze capitala ar putea fi un preludiu la o operațiune militară „amplă” a Rusiei.

Publicația independentă din Belarus Zerkalo a încercat să obțină clarificări de la serviciul de presă al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei și de la autoritățile aerodromului. Din Ziabrovka i s-a răspuns că „nimeni nu a atacat pe nimeni”, iar serviciul de presă al Statului Major General ucrainean a declarat că nu poate comenta.

Comasare de trupe și echipament rusesc pe aerodromul Ziabrovka

Belaruski Hajun a precizat că o unitate a Forțelor Armate ruse, cu o cantitate mare de echipament, este staționată pe aerodromul din Ziabrovka. Echipamentul includea 10 unități ale sistemului de rachete de apărare antiaeriană S-400 Triumph, 2 unități ale sistemului de tunuri și rachete antiaeriene Panțîr, un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander, precum și tancuri și vehicule de luptă de infanterie camuflate.

Jurnaliștii cred că aerodromul ar fi putut fi lovit cu intenția de a distruge sistemele de rachete antiaeriene staționate acolo.

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat ulterior că exploziile au fost cauzate la „unitățile de echipament" din accident. Ca și versiunea rușilor în urma exploziillor de la baza aeriană din Saki, Crimeea.

VIDEO Oferta serviciilor secrete ucrainene pentru Moldova: Soldații ruși izgoniți din Transnistria

La 7 iulie, Oleksii Hromov, comandantul adjunct al Direcției Operațiuni Speciale a Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene, a declarat că Belarus a predat aerodromul Ziabrovka Rusiei.

„Aerodromul Ziabrovka este acum controlat în întregime de ruși. Trupele lor instalează în prezent o bază militară rusă acolo. O divizie de rachete Iskander-M și o divizie de rachete S-400 sunt staționate în prezent pe aerodrom", a declarat Hromov.

Indiferent ce pregăteau rușii de pe aerodromul Ziabrovka, o invazie a Republicii Moldovei, țintind mai departe, la Odesa, a primit o lovitură destabilizatoare.

Ucraina avertizează Belarusul

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei trimite o notă de protest ca răspuns la fiecare atac rusesc de pe teritoriul Belarusului, pentru a consemna participarea sa la agresiune.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a declarat în cadrul unui briefing online, căorice atac de pe teritoriul Belarus va primi un răspuns, relatează European Pravda.

„Susținem funcționarea unui mecanism de răspuns foarte precis la fiecare atac de pe teritoriul Belarusului. Răspundem cu o notă de protest corespunzătoare. Facem acest lucru pentru a înregistra faptele relevante care, mai devreme sau mai târziu, vor fi folosite pentru a confirma faptul că Belarus și-a pus teritoriul la dispoziția agresiunii rusești împotriva Ucrainei", a declarat Kuleba.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te