VIDEO China amenință SUA cu o „coliziune frontală” pentru Taiwan. A fost trasată o linie roșie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.01.2023 - 20:47
Exerciții militare ale Chinei - Foto: Profimedia
Lucrători din domeniul sănătății așteaptă să testeze pasagerii pentru Covid-19 la sosirea în Shanghai/Foto: Profimedia Images

China a avertizat SUA să nu "sfideze în mod constant linia roșie a Beijingului", ceea ce va duce doar la "coliziune frontală", într-o convorbire telefonică între secretarul de stat Anthony Blinken și omologul său chinez, la sfârșitul lunii decembrie.

SHARE

Avertismentul a venit cu câteva zile înainte de raidul Chinei cu zeci de avioane militare în apropierea Taiwanului, într-un "exercițiu de atac" care a fost cea mai mare mișcare a țării din ultimele luni pentru a intimida insula.

În cadrul convorbirii telefonice, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, i-a spus lui Blinken că SUA trebuie să "înceteze să mai folosească tactici de salam" împotriva "liniei roșii a Chinei", potrivit rezumatului Beijingului al convorbirii.

"Tacticile salam" sunt acțiuni mai mici care se adună devenind semnificative ca o singură acțiune provocatoare. 

În noiembrie, președintele chinez Xi Jinping a avertizat că Taiwanul, o insulă pe care China o consideră teritoriu propriu, este o "linie roșie care nu poate fi depășită în relația dintre China și SUA".

La acea vreme, președintele Joe Biden a criticat China pentru "acțiunile sale coercitive și din ce în ce mai agresive față de Taiwan", adăugând că SUA "se opun oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului de către oricare dintre părți".

Recent, o nouă tensiune se adaugă relațiilor Chinei cu Occidentul.

SUA, Canada, Franța și Japonia se numără printre țările care cer acum călătorilor chinezi să prezinte un test Covid negativ înainte de sosire. 

În Marea Britanie, pasagerii din China continentală - în afară de Hong Kong - trebuie să prezinte un test negativ sau PCR înainte de a se îmbarca în orice zbor către Marea Britanie. 

Miniștrii intenționează, de asemenea, să testeze un "eșantion" de pasageri la sosirea în Marea Britanie pentru a verifica dacă există variante - cum ar fi XBB.1.5, care a fost supranumit "Kraken".

Dar persoanele care vin din China vor putea refuza un al doilea test PCR dacă doresc, ceea ce crește riscul ca acestea să fie pozitive și să nu fie detectate. 

Și, spre deosebire de alte țări, pasagerii care vor fi testați pozitiv la sosire nu vor trebui să se autoizoleze. 

În ciuda exploziei de infecții, Beijingul a contestat restricțiile asupra pasagerilor chinezi.

Oficialii chinezi au recunoscut că numărul total al deceselor cauzate de Covid este "uriaș", un medic afirmând că până la 70% din cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai ar fi infectați.

Citește și

China, cu nave de război în apropiere de Guam, baza bombardierelor strategice americane

VIDEO Imagini incredibile: Un avion de vânătoare american și unul chinezesc aproape de coliziune

Însă Beijingul a criticat națiunile care cer acum pasagerilor chinezi să prezinte un test Covid negativ înainte de a intra în țară avertizând că ar putea lua "contramăsuri" ca răspuns.

"Unele țări au luat măsuri de restricție la intrare care vizează doar călătorii chinezi. Acest lucru este lipsit de o bază științifică, iar unele practici sunt inacceptabile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te