Flota chineză, condusă de portavionul Liaoning, a provocat deja mai multe ciocniri cu aliații SUA din regiune prin turul său în vestul Pacificului, cel mai recent efectuând aproximativ 260 de exerciții de decolare și aterizare în apropierea insulei japoneze Okinawa, unde se află o prezență militară americană importantă.
Operațiunile au determinat forțele aeriene japoneze să trimită avioane de luptă și elicoptere, precum și un distrugător și alte elemente ale forțelor sale de autoapărare.
Oficialii japonezi au confirmat că navele chineze au tranzitat și spre sud, în apropierea marginii vestice a teritoriului pe care SUA îl revendică ca parte a insulei îndepărtate Guam - un element critic al capacității americane de a proiecta puterea militară în regiune, atât ca punct de oprire, cât și ca bază pentru bombardierele strategice ale Forțelor Aeriene și submarinele Marinei.
Citește și
România și aliați NATO formează un grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră
Putin vrea o colaborare militară mai strânsă cu China și invocă presiunile occidentale: „Ne apărăm”
Știrile de stat chineze au încadrat desfășurarea ca o „provocare deschisă la adresa SUA și un avertisment împotriva continuării comportamentului din acest an care a indignat Beijingul”.
Operațiunea a arătat că „portavionul chinezesc este pregătit să apere țara împotriva unor potențiale atacuri americane lansate de acolo, inclusiv împotriva tentativelor de interferență militară în chestiunea Taiwanului", potrivit unui articol din Global Times, aliniată guvernării de la Beijing.
Această mișcare marchează un an în care s-au intensificat tensiunile dintre Beijing și Washington.