Trupele Wagner se îndreaptă spre granița Poloniei. Ar putea încerca să o treacă pe furiș

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.07.2023 - 02:33
Trupele Wagner se îndreaptă spre granița Poloniei - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter reprezentantiv

Peste 100 de militari mercenari din grupul de rusesc PMC Wagner se îndreaptă spre o fâșie subțire de pământ dintre Polonia și Lituania, spune premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care a avertizat că ar putea să se prezinte ca migranți, pentru a trece granița.

SHARE

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul său a primit informații că mercenarii Wagner nu sunt departe de Grodno, un oraș din vestul Belarusului, aproape de o regiune care este cunoscută și sub numele de Golul sau Coridorul Suwalki.

Mii de trupe Wagner se află în Belarus, după o revoltă militară eșuată din Rusia. Morawiecki a repetat acuzațiile conform cărora Belarus, aliat-cheie al Rusiei, a trimis falşi migranți spre vest, în încercarea de a copleși forțele poloneze de la graniță.

Trupele Wagner se îndreaptă spre granița Poloniei

Mișcările de trupe, a spus Morawiecki, păreau a fi un alt element din această campanie de destabilizare a graniței.

„Probabil vor fi deghizați în polițiști de frontieră din Belarus și îi vor ajuta pe imigranții ilegali să intre pe teritoriul polonez, să destabilizeze Polonia, dar probabil că vor încerca de asemenea să se infiltreze în Polonia, pretinzând că sunt imigranți ilegali și acest lucru creează riscuri suplimentare”, a spus el, conform CNN.

Până în acest an, au existat aproximativ 16.000 de tentative ale migranților de a trece ilegal granița, împinși în Polonia de președintele belarus, Alekandr Lukașenko, și de președintele rus, Vladimir Putin, a spus Morawiecki.

Citeşte şi: Putin, KGB-ul și Lukașenko pregătesc asaltul asupra NATO chiar în ziua summitu-ului de la Vilnius

Ce fac exact trupele Wagner în Grodno nu este clar, deoarece Wagner nu a comentat informaţile. Dar desfășurarea forțelor aliate rusesşti în apropierea Coridorului Suwalki ar reprezenta o escaladare care ar putea zgudui membrii NATO și UE Polonia, pe deoparte, şi Lituania, Letonia şi Estonia, pe de altă parte.

Deși are doar 97 km lungime, coridorul este important din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus. Regiunea aceasta de frontieră leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus și este singura legătură terestră dintre Statele Baltice și restul UE, conform CNN.

Analiştii s-au temut, în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, că Kremlinul va viza Coridorul Suwalki, în încercarea de a proteja Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu al Rusiei şi singura parte a ţării înconjurată de state UE.

Citeşte şi: Lukașenko dispare doar dacă apropiații pătați de sânge îl trădează, așa cum au făcut cu Ceaușescu

Este fosta regiune germană medievală şi interbelică Konigsberg, în care Rusia Sovietică a intrat pur şi simplu, în 1946, declarând că acolo este teritoriul ei naţional. Orașul a fost redenumit Kaliningrad tot în 1946, după ocupare, în onoarea liderului bolșevic rus Mihail Kalinin.

Nu este clar câte trupe Wagner sunt exact în Belarus. Ei au fost invitați în țară, în cadrul unui acord negociat de președintele Belarus, pentru a pune capăt insurecției armate a grupului de mercenari, împotriva Kremlinului, luna trecută.

Excursie

Lukașenko i-a cerut apoi lui Wagner să ajute la instruirea armatei țării sale. Cei doi plănuiesc să organizeze exerciții militare comune, în apropierea graniței cu Polonia, o mișcare ce ar putea crește și mai mult tensiunile.

La un summit, Lukașenko a glumit cu președintele Rusiei, Putin, spunând că luptătorii lui Wagner au început să-l streseze, deoarece doreau să meargă în vest, într-o excursie.

Polonia a declarat că granițele sale sunt sigure, dar și-a mutat trupele spre est, din cauza posibilelor amenințări reprezentate de PMC Wagner.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te