VIDEO Trump, despre „zidul impenetrabil”: „Poți tăia orice”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.11.2019 - 15:34
Zidul de la Granița SUA cu Mexic

„Avem un zid foarte puternic, dar oricât de puternic ar fi, poți tăia orice, ca să fim corecți”, a replicat președintele SUA, Donald Trump, după ce Washington Post a dezvăluit că migranţii şi traficanţii au tăiat zidul de la granița cu Mexicul cu unelte care costă 100 de dolari.

SHARE

La un moment dat, liderul de la Casa Albă a catalogat bariera de la granița americano-mexicană „practic impenetrabilă”, nici măcar cu unelte electrice. În plus, Trump s-a lăudat că zidul „nu poate fi escaladat”.

Ambele profeții ale lui Trump au căzut testul realității. La un moment dat, mai mulți alpiniști utilitari s-au cățărat demonstrativ pe zid, care, în fapt, este din fier, cu o fundație de beton.  

Aflat în drum spre New York, președintele SUA a precizat: „Avem o mulțime de oameni care monitorizează frontiera. Dacă zidul este tăiat, este ușor de remediat. Unul dintre motivele pentru care l-am construit astfel a fost ca să fie ușor de remediat. L-au tăiat, ai pus bucata înapoi.”

Zidul este înalt de 9 metri, iar costul acestuia este estimat la 10 miliarde de dolari. 

Kevin Trumble, profesor specializat în ingineria materialelor la Purdue University, și Srinivasan Chandrasekar, inginer și profesor tot la Purdue, au precizat pentru Washington Post că o persoană cu abilități tehnice pot tăia cu ușurință bucățile din zid.

”Poți folosi o unealtă și mai eficientă, cum este un fierăstrău abraziv, cu care poți tăia și mai rapid. Impedimentul este că un astfel de fierăstrău produce scântei și pot fi reperai cu ușurință de autorități”, a punctat Chandrasekar.

Cei doi specialiști au estimat că intervalul în care poate fi tăiat un stâlp de metal este de 15-20 de minute, chiar și în cazul în care se lucrează în echipe.

Autoritățile americane de frontieră au refuzat să dea vreo informație oficială despre secțiunile din zidd care au fost penetrate ilegal, astfel că nu este clar câte incidente au avut loc. Funcționari publici au furnizat, însă, informații pe această temă jurnaliștilor de la Washington Post. Potrivit publicației, cele mai multe breşe sunt în apropiere de San Diego, în sudul statului California. 

Un înalt funcționar a recunoscut că este vorba de „câteva cazuri”, dar a admis că zidul „a crescut semnificativ nivel de securitate și descurajare”.

Există informații că, în ultimele zile, autoritatea americană vamale de protecție a frontierei au consolidat dispozitivele de securitate din orașele californiene San Diego și El Centro. 

Ronald Vitiello, un fost șef al poliției de frontieră din SUA, a spus: „Cartelurile vor continua să inoveze și nu vor pleca doar din San Diego, doar pentru că zidul devine to mai bun. Asta e viața la graniță. 

Președintele SUA a propus inițial ca zidul de frontieră să fie construit din beton, dar responsabilii Homeland Security au propus traverse de metal, pentru a putea vedea ce se întâmplă dincolo de el.

Vitiello a punctat că administrația ar fi putut adăuga mai multe caracteristici de securitate dacă democrații din Congres ar fi acordat mai multe finanțări.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te