Statele Unite se alătură „Apelului de la Christchurch” privind combaterea extremismului online

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.05.2021 - 09:31
Statele Unite se alătură „Apelului de la Christchurch” privind combaterea extremismului online. / Foto: en.europarabct.com

Casa Albă a anunţat că Statele Unite se vor alătura unei mişcări internaţionale împotriva extremismului online, la mai bine de doi ani după ce fostul preşedinte Donald Trump a refuzat să aderare, informează AFP.

SHARE

Washingtonul "se va alătura Apelului de la Christchurch de a acţiona împotriva terorismului şi al extremismului violent online, un angajament global al guvernelor şi partenerilor tehnologici de a colabora pentru a combate conţinutul extremist terorist şi violent online", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Citește și: NATO: Rusia menține soldați în Ucraina. Mobilizarea forțelor Alianței în România, rapidă & eficientă

"Apelul de la Christchurch", lansat după atacul soldat cu 51 de morţi în două moschei din acest oraş

"Apelul de la Christchurch" a fost lansat după atacul soldat cu 51 de morţi în două moschei din acest oraş situat în sudul Noii Zeelande, ale cărui imagini au fost difuzate pe internet de către atacator şi diseminate pe scară largă.

Acest apel a avut ca scop prevenirea diseminării imaginilor sau a conţinutului produse de grupuri teroriste în timpul atacurilor şi a avut drept rezultat, printre altele, o reformă a Forumului global al internetului pentru combaterea terorismului (GIFCT), fondat iniţial de Facebook, Microsoft, Twitter şi YouTube, devenit între-timp un forum al schimburilor între guverne şi actorii internetului pentru a bloca diseminarea conţinutului terorist.

Citește și: Judecător: Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea. Finalul unui interviu

"Combaterea utilizării internetului de către terorişti şi extremişti violenţi pentru a radicaliza şi a recruta (alte persoane) este o prioritate importantă pentru Statele Unite. Aderarea la coaliţia guvernelor şi a companiilor care au susţinut Apelul de la Christchurch întăreşte nevoia unei acţiuni colective", a declarat Jen Psaki.

În 2019, Statele Unite şi-au justificat decizia de a nu lua parte la apelul lansat de prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, şi de preşedintele francez Emmanuel Macron, din dorinţa de a proteja libertatea de exprimare, afirmând totuşi că susţin obiectivele acestei iniţiative.

Casa Albă a indicat vineri că doreşte să continue să apere această libertate.

"Statele Unite aplaudă termenii Apelului de la Christchurch, care subliniază importanţa respectării drepturilor omului şi a statului de drept, inclusiv protejarea libertăţii de exprimare", a mai spus Jen Psaki.

"Prin aderarea la Apelul de la Christchurch, Statele Unite nu vor întreprinde nicio acţiune care să încalce libertatea de exprimare şi de asociere protejate de Primul Amendament al Constituţiei şi nici nu va încălca exigenţele rezonabile în privinţa vieţii private", a conchis Psaki.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a indicat că Statele Unite va participa la un summit virtual pe această temă pe 14 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te