VIDEO Șefii Facebook, Google, Apple și Amazon, audiați în Congresul SUA pe legea anti-trust

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 30.07.2020 - 20:06

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Sundar Pichai (Alphabet, compania mamă a Google), Tim Cook (Apple) şi Jeff Bezos (Amazon) sunt audiați cu privire la posibile practici nencocurențiale.

SHARE

Amazon, Facebook, Google și Apple sunt cei patru giganti ai tehnologiei care sunt reclamați pentru practici neconcurențiale.

Congresul SUA caută răspunsuri în privința dominanței Google în lumea publicității, a achizițiilor Facebook de aplicații precum WhatsApp și Instagram, a politicilor Apple de pe piața App Store și a utilizării pe scară largă de către Amazon a vânzătorilor terți.

Mărturiile lui Zuckerberg, Bezos, Pichai și Cook au fost postate pe site-ul House Judiciary.

Compania Google, acuzată de furt

Reprezentantul David Cicilline, democrat şi preşedinte al subcomisiei antitrust, a început prin a acuza Google de furt.

”De ce fură Google conţinut de la firme oneste?”, a întrebat el.

Cicilline a acuzat Google că a sustras recenzii de la compania Yelp şi a spus că Google a ameninţat că va elimina compania din rezultatele căutărilor, în cazul în care s-ar opune.

Pichai a răspuns că ar vrea să ştie acuzaţia concretă.

”Ne comportăm la cele mai înalte standarde”, a adăugat el, în dezacord cu caracterizarea că Google fură conţinut de la alte companii pentru a-şi popula motorul de căutare şi a-i menţine pe utilizatori la propriile sale servicii.

Zuckerberg, întrebat de Instagram

Zuckerberg a primit o serie de întrebări despre cumpărarea Instagram în 2012 şi dacă Facebook a cumpărat platforma pentru că era o ameninţare.

Zuckerberg a răspuns că afacerea a fost evaluată de Comisia Federală pentru Comerţ şi că Instagram era la acea vreme o aplicaţie minusculă de partajare a fotografiilor, mai degrabă decât un fenomen social-media. ”Oamenii nu s-au gândit să concureze cu noi în acel spaţiu”, a spus el.

Cele patru companii, acuzate că urmăresc conservatori

În ceea ce priveşte republicanii, reprezentantul Jim Jordan a acuzat companiile că au întreprins o lungă listă de acţiuni despre care a spus că au încercat să împiedice conservatorii să ajungă la susţinătorii lor.

"Big Tech urmăreşte conservatorii", a spus el.

Companiile au negat acuzaţiile de cenzură politică.

Jordan şi Cicilline au avut o discuţie dură la 30 de minute de la începerea şedinţei, legată de solicitarea lui Jordan  de a permite unui alt membru al Congresului să se alăture audierii.

Acuzaţiile făcute de  Jordan au avut loc după ce preşedintele Donald Trump, care s-a confruntat cu câteva dintre cele mai mari companii de tehnologie, a ameninţat miercuri că va lua măsuri împotriva lor.

”Dacă Congresul nu aduce echitate în cadrul Big Tech, lucru pe care ar fi trebuit să îl facă cu ani în urmă o voi face singur prin decrete”, a declarat Trump pe Twitter.

Preşedintele nu a oferit detalii, dar în trecut a fost iritat de companiile tehnologice, inclusiv de Facebook şi Twitter, care au luat ocazional măsuri împotriva postărilor sale pe teme precum tratamentele pentru coronavirus. De asemenea, preşedintele a intrat în conflict cu publicaţia cu Washington Post, care este deţinută de Bezos, proprietarul Amazon.

Subcomisia condusă de Cicilline a analizat acuzaţile aduse de critici potrivit cărora companiile au afectat companiile concurente şi consumatorii cu practicile lor de afaceri şi cu apetitul lor pentru date.

În observaţiile sale de deschidere, Zuckerberg le-a spus parlamentarilor că și China îşi construieşte ”propria versiune a internetului, axată pe idei foarte diferite şi că îşi exportă viziunea în alte ţări.”


Cook, directorul general al Apple, a subliniat că piaţa de smartphone-uri, extrem de competitivă, include grupul chinez Huawei Technologies, care este un motiv serios de îngrijorare în domeniul securităţii naţionale pentru Statele Unite.

Audierea a marcat o premieră, fiind pentru prima oară când cei patru directori generali au apărut împreună în faţa parlamentarilor, fiind şi prima apariţie a lui Bezos în faţa Congresului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te