Rusia și China, gata să protejeze ordinea mondială. Au un „acord” în acest sens

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.03.2021 - 23:18
Lavrov și Wang Yi, gata să-și împartă lumea/ Foto: TASS

Beijingul este pregătit să protejeze ordinea mondială bazată pe dreptul internațional împreună cu Moscova, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în urma discuțiilor cu omologul său rus, Serghei Lavrov, marți.

SHARE

„Ar trebui să acționăm ca garanți ai justiției în afacerile internaționale", a subliniat Wang Yi.

„China este pregătită să promoveze sistemul internațional instituit de Organizația Națiunilor Unite, să protejeze ordinea mondială pe baza dreptului internațional și să respecte valorile universale precum pacea, dezvoltarea, justiția, democrația, egalitatea și libertatea", a adăugat diplomatul de vârf chinez.

Miniștrii Lavrov și Yi, uniți în sancțiuni

„Întreaga infrastructură a relațiilor cu Uniunea Europeană a fost distrusă de măsurile unilaterale întreprinse de Bruxelles, așa că Moscova nu are relații cu acea organizație acum”, a declarat marți ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său chinez.

„Acest lucru duce la dezvoltarea mai rapidă a relațiilor noastre cu China, mai repede decât ceea ce a rămas din relațiile cu țările europene.”

Potrivit lui Lavrov, Rusia va fi pregătită pentru a extinde cooperarea cu UE atunci când Bruxelles va considera necesar să elimine „anomaliile” din relațiile bilaterale.

Ministerul de Externe chinez l-a convocat pe ambasadorul Marii Britanii

Totodată, Ministerul de Externe al Chinei l-a convocat marți pe ambasadorul Marii Britanii la Beijing pentru a protesta împotriva sancțiunilor impuse oficialilor chinezi din cauza „presupuselor abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang”, informează agenția Xinhua.

Citește și

VIDEO În timpul plimbării prin taiga cu Șoigu, Putin a aprobat o nouă listă „de ucis”

UE sancţionează China pentru încălcarea drepturilor omului uigurilor în Xinjiang

 

Vicepreședintele chinez Qin Gang a informat-o pe ambasadoarea Marii Britanii, Caroline Wilson, despre contramăsurile pe care le va ordona Beijing. 

Canada, Marea Britanie și SUA au lansat luni o declarație comună în care își exprimă îngrijorarea cu privire la „încălcările și abuzurile drepturilor omului” de către Guvernul chinez asupra musulmanilor uigur din regiunea Xinjiang.

„Programul extins de represiune al Chinei include restricții severe asupra libertăților religioase, utilizarea muncii forțate, detenția în masă în lagărele de internare, sterilizările forțate și distrugerea concertată a patrimoniului uigur”, se arată în declarația emisă de ministrul canadian de Externe, Marc Garneau,  secretarul Dominic Raab și secretarul de stat american, Antony Blinken.

Cele trei țări au întreprins acțiuni coordonate, paralel cu măsurile UE.

Ministerul chinez de Externe a declarat că sancțiunile sunt bazate pe „minciuni și informații false”.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te