LIVE Război în Orient. Cum va răspunde Israelul agresiunii Iranului? SUA, amenințate direct!

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.04.2024 - 13:45
Război Israel-Iran, pericol nuclear - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Război Israel-Iran, pericol nuclear - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Război Israel-Iran, pericol nuclear. Iranul a lansat peste 100 de drone și rachete balistice asupra Israelului, ca răspuns la bombardarea Consulatului său din Damasc, în care au fost uciși comandanți ai gărzilor IRGC.

SHARE

Ora13.30. Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene, informează duminică dpa.

Postul israelian de televiziune Channel 12 a anunţat că guvernul israelian se va reuni la ora locală 15:30 (2:30 GMT) pentru a discuta despre paşii ce urmează a fi luaţi.

Ora 12. Israelul a promis "un răspuns semnificativ" la atacul cu rachete lansat de Iran în cursul nopții.
Dar ce formă va lua acest răspuns? se întreabă analiștii BBC Armata israeliană și cabinetul său de război au dezbătut exact acest lucru. Cele mai probabile ținte vor fi bazele iraniene care au lansat acele rachete.

Citește și: VIDEO Iran amenință că va ataca baze militare ale SUA. Cum va răspunde Israelul atacului cu rachete?

10.30 SUA au trimis nava de război Bataan, precum și două nave de sprijin cu 2.500 de pușcași marini la bord în Mediterana de Est după ce Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului. 

Citește și: VIDEO Războiul Israel -Iran: 2.500 pușcași și o navă SUA, gata de atac. Un crucișător doboară drone

ORA 8.50 România condamnă atacul Teheranului. „Facem apel la evitarea unei escaladări”

Preşedintele Klaus Iohannis face „apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare”.

ORA 8.30 Armata americană ajută Israelul să doboare dronele/rachetele iraniene. Iran: SUA să „stea departe”

Forţele americane poziţionate în Orientul Mijlociu doboară drone iraniene care vizează Israelul, a declarat un oficial al Departamentului de Apărare al SUA, în timp ce Iranul a lansat sute drone şi rachete asupra Israelului, relatează AFP.

De cealaltă parte, Iranul a cerut Statelor Unite să "stea departe" de operaţiunea lansată sâmbătă seara împotriva Israelului, care este "răspunsul" său la atacul împotriva consulatului iranian din Damasc.

ORA 8.10 Războiul Iran - Israel: Consiliul de Securitate al ONU se întrunește de urgență

ORA 1.45 Cum motivează Iranul atacul masiv cu rachete și drone asupra Israelului? Planul lui Khamenei. Operațiunea se numește „Promisiunea Lui este adevărată”.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, într-un discurs de sărbătoarea religioasă musulmană Eid al-Fitr, a „promis” represalii pentru atacul asupra Consulatului iranian din Siria.

Citește și: Cum motivează Iranul atacul violent cu rachete și drone asupra Israelului? Planul lui Khamenei

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian Hon, a anunțat că țara sa a avertizat cu privire la atacul împotriva Israelului. Operațiunea se numește „Promisiunea Lui este adevărată”.

ORA 1.15 Presa de stat din Iran a relatat că au fost lansate rachete balistice spre Israel. În timp ce rachetele de croazieră vor avea nevoie de aproximativ trei ore pentru a ajunge în Israel din Iran, o rachetă balistică ar putea ajunge în Israel din Iran în aproximativ 15-20 de minute.

ORA 0.50 Postul ABC News spune că e vorba de 400-500 de drone trimise de iran înspre Israel.

ORA 0.45  Siria a pus în alertă maximă sistemele sale de apărare sol-aer Pantsir, de fabricație rusească, în jurul capitalei Damasc și a bazelor majore, în cazul unui atac israelian, afirmă surse din armată.

Acestea spun că se așteaptă ca Israelul să riposteze împotriva bazelor armatei și a instalațiilor în care se află milițiile pro-iraniene, după ce Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului a declarat că a lansat zeci de drone și rachete împotriva unor ținte specifice din Israel.

UPDATE 0.30. VIDEO Israel a interceptat primele drone iraniene. Cum funcționează Iron Dome, scutul anti-rachetă? Iran a atacat Israel în această noapte cu rachete și drone.

Citește și: VIDEO Israel a interceptat primele drone iraniene. Cum funcționează Iron Dome, scutul anti-rachetă?

Război Israel-Iran, pericol nuclear. Sute de drone și rachete balistice se îndreaptă spre Israel dinspre Iran.

Iranul a lansat sâmbătă atacuri împotriva Israelului, potrivit oficialilor americani, escaladând tensiunile de lungă durată între cele două națiuni care au potențialul de a declanșa un război regional.

Război, pericol nuclear. Sute de drone și rachete balistice se îndreaptă spre Israel dinspre Iran

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari, a declarat sâmbătă că Israelul va lucra „în strânsă coordonare” cu SUA și partenerii regionali pentru a intercepta lansările.

„Monitorim amenințarea în spațiul aerian. Este o amenințare care durează câteva ore pentru a ajunge pe teritoriul statului Israel”, a adăugat el.

„Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-o declarație de sâmbătă. „Statele Unite vor fi alături de poporul Israel și vor sprijini apărarea acestuia împotriva acestor amenințări din partea Iranului”.

Al Arabiya raportează că unele dintre UAV-uri și rachete au fost doborâte de armata americană.

Atacul, peste estimări

Oficialii au estimat că amploarea unui atac iranian asupra bazelor militare ale Israelului s-ar putea dovedi o provocare imensă. Estimările erau că atacurile se vor produce vineri.

Doi oficiali americani au avertizat că Iranul ar putea lansa peste 100 de drone și zeci de rachete spre Israel vineri, vizând baze militare, potrivit unui raport CBS News, citat de ynetnews.com.

Ținte: obiective militare

„Vor încerca să atace obiective militare”, a spus Sima Shine, expert în securitate și fost oficial al Mossad.

„Rămâne întrebarea asupra pagubelor, dacă ar fi mulți oameni răniți, uciși. Există riscul unei escaladări uriașe."

Iranul a încercat în aceste zile să facă un plan de atac care să nu implice direct teritoriul țării.

Israelul a anunțat că, în acest caz, va urma un atac decisiv asupra Iranului și tot mai multe surse susțin că este vorba de un atac asupra centrelor nucleare.

Teheranul a cerut chiar asigurări că Statele Unite nu se vor implica în cazul unui „atac controlat” asupra Israelului de către Iran, cerere pe care Statele Unite au respins-o.

Mesajul Iranului către Washington a fost transmis de ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, în timpul unei vizite duminică în Oman, care a acționat adesea ca intermediar între Teheran și Washington, au spus sursele.

Israelul efectuează de trei ani exerciții cu forțele aeriene, pregătindu-se în mod special pentru a viza instalațiile nucleare iraniene și alte infrastructuri critice.

Și Iranul a efectuat astfel de exerciții, pentru a viza centrul nuclear israelian Dimona.

De asemenea, Iranul a încercat să plănuiască un atac de pe teritoriul altor state, unde are miliții și regimuri aservite, Siria și Irak, dar nu i s-a permis.

Și opțiunea unor atacuri ale milițiilor proiraniene din regiune a fost limitată.

În Siria, israelienii, folosind artileria și aviația, au atacat ținte ale forțelor armate siriene din provincia Daraa, ca răspuns la atacurile tot mai numeroase ale forțelor proiraniene de pe teritoriul republicii.

Milițiile proiraniene au lansat o rachetă asupra bazei militare americane din Deir ez-Zor, în zona rafinăriei de petrol Konoco, care nu au rămas fără răspuns. 

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a convocat vineri după-amiază pe șefii de securitate pentru o consultare, în timp ce amenințările cu un atac iranian iminent cresc.

India și Franța au emis un avertisment de călătorie în regiune vineri, iar joi, SUA și-au îndemnat cetățenii săi din Israel să evite călătoriile în afara zonelor centrale, Beer Sheva și Ierusalim.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te