SUA au trimis nava de război Bataan, precum și două nave de sprijin cu 2.500 de pușcași marini la bord în Mediterana de Est după ce Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului.
Citește și: LIVE Război, pericol nuclear. Sute de drone și rachete balistice trase de Iran înspre Israel
VIDEO Războiul Israel -Iran: 2.500 pușcași și o navă gata SUA de atac. Un crucișător doboară drone
Surse din Congresul SUA au declarat că nava de război amfibie Bataan conduce o forță operațională navală americană în Mediterana de Est, scrie msn
Bataan are două nave de sprijin și, împreună, au la bord aproximativ 2.500 de pușcași marini. De asemenea, SUA au în zonă mai multe distrugătoare de rachete ghidate, inclusiv Carney.
Bazele americane din Irak au fost plasate în stare de alertă maximă și vor încerca, de asemenea, să doboare rachete și drone îndreptate spre Israel.
În plus, SUA au două distrugătoare și un crucișător în Marea Roșie, care sunt complet înarmate cu arme antirachetă și care, de asemenea, au ordin să doboare orice rachetă sau dronă cu destinația Israel.
Sâmbătă după-amiază, președintele Biden s-a grăbit să se întoarcă din Delaware pentru o reuniune de urgență privind securitatea națională pe această temă.
Citește și: Războiul Iran-Israel: România condamnă atacul Teheranului. „Facem apel la evitarea unei escaladări”
Israelul dispune de un sistem de securitate "Cupola de fier" care poate doborî rachetele inamice, deși nu este clar dacă va putea respinge întreaga forță a atacului iranian.
Ce este nava Bataan
Bataan permite echipei Marinei și a Corpului de Marină să treacă fără probleme de la mare la o bătălie terestră, fiind nava principală și piesa centrală a unui grup amfibiu pregătit (ARG)[4].[4] Nava este capabilă de asalt amfibiu, forță avansată și operațiuni cu scop special, precum și de evacuare și asistență umanitară.
În iunie 2008, organizația pentru drepturile omului Reprieve, cu sediul în Marea Britanie, a publicat un raport în care a enumerat Bataan ca fiind una dintre cele 17 nave despre care credeau că au fost folosite pentru a încarcera suspecți de terorism[9].[9] La 2 iunie 2008, The Guardian a raportat că "SUA a recunoscut că Bataan și Peleliu au fost folosite ca nave închisoare între decembrie 2001 și ianuarie 2002".
Istoric