Qin Gang, fostul ministru chinez de Externe, de negăsit. Nu a mai fost văzut în public de o lună

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.08.2023 - 13:21
Qin Gang, fostul ministru chinez de Externe, de negăsit / Foto>. Profimedia Images

Câteva ore după ce legislativul Chinei a convocat o întâlnire specială, săptămâna trecută, pentru a-l înlătura pe şeful Externelor, Qin Gang, fotografiile și mențiunile despre bărbatul de 57 de ani au început să dispară de pe site-ul web al ministerului.

SHARE

Qin nu figurează pe lista foștilor miniștri, a site-ului web, și de câteva zile, dacă dai căutare numele diplomatului, apare rezultatul: „Ne pare rău, Qin Gang nu este găsit”.

Absența neobișnuit de lungă și inexplicabilă a lui Qin, mandatul lui brusc scurtat, precum și alte întâmplări ciudate, cum ar fi ceea ce apare pe site-ul de web al ministerului, duce la faptul că speculațiile vor continua să apară.

Qin Gang, fostul ministru chinez de Externe, de negăsit

„Adevărul va ieși la iveală, în cele din urmă – de obicei aşa se întâmplă în China, deși uneori durează luni sau ani – dar modul în care a fost concediat face să fie puțin probabil să fi fost din motive de sănătate”, a spus Ian Johnson, cercetător principal pentru studiile chineze la Consiliul pentru Relații Externe.

Analistul politic Wu Qiang, din Beijing, a spus că este „aproape sigur să se excludă sănătatea, ca motiv real”. Dacă acesta ar fi fost cazul, statul ar fi putut desemna un adjunct, care să-l înlocuiască, în loc să-l îndepărteze oficial, a spus Wu.

Qin a fost doar jumătate de an în acaestă funcţie, după ce a devenit unul dintre cei mai tineri miniștri de Externe ai țării, în decembrie 2022, o funcție cu un mandat de cinci ani.

Citeşte şi: Xi Jinping salută progresul în sine al întâlnirii cu Blinken. Totul, după o călătorie rară în China

Există precedente de oficiali care dispar și au fost șterşi din memoria colectivă, în China. Ministrul Industriei, Xiao Yaqing, a dispărut timp de aproape o lună, anul trecut, înainte să se dezvăluie că este anchetat pentru corupție.

Ministerul de Externe a eliminat toate urmele online ale fostului său ofițer șef de protocol, Zhang Kunsheng, care a fost găsit vinovat de corupție și și-ar fi folosit poziția de putere pentru a face sex, în anul 2016, conform Reuters.

Astfel de ștergeri de biografie întorc China cu zeci de ani în urmă.

Citeşte şi: Xi Jinping, către subordonaţi: Luaţi în calcul "cele mai rele scenarii", vin "vremuri furtunoase"

Un tablou comandat de stat, care descrie momentul istoric în care Mao Zedong a stat în vârful Porții Tiananmen, pentru a anunța întemeierea republicii populare, a fost modificat de trei ori, între anii 1955 și 1972, pentru a șterge oficialii care ulterior au căzut în dizgraţia lui Mao.

Scurta explicație oferită de Ministerul de Externe, în urmă cu săptămâni, că acest lucru s-a datorat unor motive de sănătate - o remarcă eliminată ulterior din stenogramele oficiale, nu a reușit să stopeze un mănunchi de speculații, nu doar privind soarta diplomatului, ci și despre modul în care întreaga saga se reflectă asupra omului care i-a susținut ascensiunea meteorică. președintele Xi Jinping.

China l-a numit pe veteranul diplomat Wang Yi în locul lui Qin , dar a oferit câteva indicii suplimentare, cu privire la motivul schimbării.

Citeşte şi: 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, declarase că Beijingul va publica informații în timp util, cu privire la Qin.

Ea răspundea unui reporter, care a întrebat despre transparență, în ceea ce privește înlăturarea lui Qin, una dintre cele peste 25 de întrebări care îl menționau pe Qin, la conferințele de presă din ultimele zile, pe care ministerul le-a făcut.

Ministerul de Externe al Chinei și Biroul de Informații al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările mass-media, în numele partidului și al guvernului, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii, cu privire la această poveste.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te