Putin pregătește Rusia pentru un război nuclear. Franța, Polonia, Marea Britanie, declarate „ținte”

DE Elena Andrei | Actualizat: 31.03.2023 - 14:10
Explozie nucleară-Foto: Profimedia Images

Putin îi pregătește pe ruși pentru război nuclear la scară largă. Propaganda de stat își învață cetățenii că „războiul nuclear nu este un lucru rău” și îl promovează în zeci de mii de ziare și canale TV controlate de stat.

SHARE

Putin îi pregătește pe ruși pentru război nuclear la scară largă, spune Dmitri Muratov, redactor-șef al ziarului interzis Novaya Gazeta, pentru BBC.

Citește și: Șoigu oferă soldaților 600 de euro pe fiecare kilometru cucerit. E nevoie de încă 400.000 de recruți

Kremlinul a început o campanie intensivă de mesaje publice pentru a-i pregăti pe ruși pentru un atac nuclear la scară largă.

Putin îi pregătește pe ruși pentru război nuclear la scară largă

„Pe canalele de televiziune de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și cum ar face reclame la hrana pentru animale de companie”, a spus el.

Citește și: 300.000 de soldați mobilizați la frontiera estică, răspunsul NATO la invazia Ucrainei de către Putin

„Vorbesc despre țintirea Marii Britanii și Franței, despre declanșarea unui tsunami nuclear care spălă America. De ce spun ei asta? Pentru ca oamenii de aici să fie pregătiți.”

Avertismentul vine la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a anunțat planurile de a staționa arme nucleare tactice în Belarus, iar unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, Nikolai Patrușev, a avertizat că Rusia are o „armă modernă, unică, capabilă să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite”. 

Este pentru prima dată când Rusia amplasează arme nucleare în afara granițelor sale, de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Muratov, în vârstă de 61 de ani – care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021 – a spus că rușii au fost „iradiați de propagandă”, folosind televiziunea și VK, versiunea de Facebook a țării, potrivit Daily Mail.

 Franța, Polonia, Regatului Unit, ținte legitime

„În Rusia, propaganda se face pe 12 canale TV, zeci de mii de ziare, rețele de socializare precum VK, ce servesc în totalitate ideologiei statului”, a spus Muratov.

Într-un talk-show recent, propagandiștii Kremlinului au sugerat că „Rusia ar trebui să declare orice țintă militară de pe teritoriul Franței, Poloniei și Regatului Unit o țintă legitimă”.

Opoziția e slabă, dat fiind aparatul de oprimare al Kremlinului.

Totuși, există 21.000 de dosare administrative și penale împotriva unor cetățeni ruși care au protestat împotriva politicii duse de Moscova.

„Opoziţia este în închisoare. Punctele media au fost închise. Mulți activiști, civili și jurnaliști au fost etichetați agenți străini”, a declarat Muratov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te