Vladimir Putin acuză Occidentul că „agravează” tensiunile în Ucraina și în Marea Neagră

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.11.2021 - 17:42
Vladimir Putin acuză Occidentul că „agravează” tensiunile în Ucraina și în Marea Neagră. / Foto: wikipedia.org

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale că ''agravează'' tensiunile în Ucraina şi în Marea Neagră, denunţând zboruri ale ''bombardierelor strategice'' în apropierea frontierelor ruse, relatează AFP şi Reuters.

SHARE

"Partenerii noştri agravează situaţia livrând arme moderne Kievului şi efectuând exerciţii militare provocatoare în Marea Neagră şi în alte regiuni apropiate de frontiera noastră", a declarat el, cu prilejul unei reuniuni la Ministerul rus al Afacerilor Externe.

"În ceea ce priveşte Marea Neagră, asta depăşeşte cu adevărat anumite limite. Bombardiere strategice zboară la 20 km de frontierele noastre şi transportă, după cum se ştie, arme foarte periculoase", a adăugat preşedintele rus.

Citește și: TOP 50 cei mai de succes bărbați din România: Dines, Hagi și Țiriac, pe podium. Un politician, pe 23

El a reproşat de altfel occidentalilor că nu iau suficient de în serios avertismentele Moscovei privind depăşirea unor "linii roşii".

"Preocupările şi avertismentele noastre privind extinderea NATO spre Est au fost complet ignorate", a mai afirmat Putin, care a mai reproşat NATO că a distrus toate mecanismele de dialog.

Aceste afirmaţii intervin într-un context de tensiuni în creştere între Moscova şi ţările occidentale.

Citește și: FOTO Pentru Jennifer Lopez, vârsta e doar un număr. Apariție provocatoare, la 52 de ani

NATO, Washingtonul, Parisul şi Berlinul au denunţat în ultimele zile o consolidare a prezenţei trupelor ruse la frontiera orientală a Ucrainei, unde un război cu separatiştii proruşi este în curs din 2014.

Rusia a efectuat în primăvara lui 2021 manevre militare de mare amploare în apropierea Ucrainei, provocând temeri privind o eventuală invazie.

Kievul, care a minimalizat la începutul acestei luni amploarea desfăşurării forţelor ruse la frontierele sale, a schimbat tonul joi, solicitând în special livrări de arme aliaţilor occidentali.

Citește și: Gigi Becali nu mai repară Maybach-ul cu ranga, și-a luat unul nou și ignoră regulile de circulație

Cu acelaşi prilej, preşedintele rus a descris relaţiile cu SUA drept "nesatisfăcătoare", dar a precizat că Moscova este deschisă la dialog şi că summitul din iunie cu preşedintele Joe Biden a lăsat loc pentru o ameliorare.

"Da, în multe chestiuni bilaterale şi internaţionale interesele, evaluările şi poziţiile noastre sunt într-adevăr divergente, după cum bine ştie toată lumea, uneori radical", a spus Putin în discursul său pe teme de politică externă.

"Totuşi, vreau să spun încă o dată, suntem deschişi la contacte şi schimburi de opinii, dialog constructiv", a adăugat liderul de la Kremlin. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.