VIDEO Proteste anti-regim în Iran. Avertismentul lui Trump

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.01.2020 - 13:19

Mii de iranieni au ieşit sâmbătă pe străzile Teheranului pentru a protesta faţă de regimul teocratic, care conduce țara din 1979, și a cere demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters.

SHARE

“Comandantul suprem, demisia, demisia”, au scandat protestatarii strânşi în faza universităţii Amir Kabir.

Potrivit filmărilor postate pe Twitter de participanți, proteste au izbucnit și în alte oraşe iraniene.

Forţele de ordine au intervenit în forţă, folosind în unele cazuri muniția din dotare împotriva protestatarilor.

Potrivit agenţiei ”Fars”, participanții la mitinguri au scandat sloganuri împotriva autorităţilor şi au rupt fotografii ale lui Qassem Soleimani, generalul ucis într-un atac cu dronă al SUA.

În timpul protestelor, ambasadorul britanic Rob Macaire a fost arestat şi reţinut timp de trei ore. Acest lucru a fost catalogat de Marea Britanie „o încălcare flagrantă a legii internaţionale”. Macaire participa la un priveghi care s-a transformat în protest. A plecat spre ambasadă, însă a fost reţinut după ce s-a oprit la o frizerie.

Citește și:

Iran recunoaște că a doborât avionul ucrainean, dintr-o „eroare umană”. VIDEO CU IMPACTUL

Oamenii au ieșit în stradă și pentru a-și exprima furia față de prăbușirea avionul companiei ucrainene Ukraine International Airlines, un Boeing 737 UIA, în urma unui atac cu rachete.

Autoritățile de la Teheran au reconoscut că aparatul a fost doborât ”din greșeală”, invocând un ”bruiaj al comunicațiilor”. Avionul s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat, în noaptea de marți spre miercuri, de la Teheran către Kiev, la puţin timp după tirurile de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

Catastrofa dus la moartea a 176 de persoane - în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că urmăreşte îndeaproape protestele izbucnite în Iran. „Am fost alături de voi încă de la începutul mandatului meu şi administraţia mea va continua să fie alături de voi. Urmărim îndeaproape protestele voastre şi suntem inspiraţi de curajul vostru”, le-a scris ieri protestatarilor.

Apoi, a lansat un avertisment autorităților de la Teheran:„Guvernul din Iran trebuie să permită organizaţiilor pentru drepturile omului să monitorizeze şi raporteze fapte din teren despre protestele iranienilor. Nu poate exista un alt masacru al protestatarilor paşnici, nici o blocare a internetului. Lumea urmăreşte”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.