Prima apariție a mullahului Akhundzada din 2016: unii spuneau că e mort, alții că se ascunde

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 31.10.2021 - 09:06
Prima apariție a mullahului Akhundzada din 2016: unii spuneau că e mort, alții că se ascunde. / Foto: bbc.com

„Liderul suprem" al talibanilor, mullahul Hibatullah Akhundzada, a apărut în public pentru prima dată de la numirea sa în 2016, a anunţat guvernul taliban al Afganistanului, informează AFP.

SHARE

Unii spuneau că mullahul Hibatullah Akhundzada este mort, alții că se ascunde în Pakistan sau în provincia sa Kandahar.

"Comandantul credincioşilor, şeicul Hibatullah Akhundzada, şi-a făcut apariţia la o mare adunare la celebra madrasa Hakimiya şi a vorbit timp de zece minute cu soldaţii curajoşi şi discipolii", a anunţat guvernul taliban, difuzând o înregistrare audio în care mullahul poate fi auzit neclar recitând rugăciuni.

Potrivit unei surse locale, mullahul Hibatullah Akhundzada a sosit la această şcoală coranică din Kandahar cu un convoi de două maşini sub foarte înaltă securitate şi nu au fost permise fotografii.

Citește și: Rata de deces în țările cu peste 80% din populație vaccinată: Italia, cinci morți vs România, 152

Cu excepţia unor rare mesaje anuale în timpul sărbătorilor islamice, cel mai înalt lider taliban a păstrat până acum cea mai mare discreţie în jurul său.

Până la retragerea americană din ţară, nimeni nu ştia unde se află sau dacă mai trăieşte.

O singură fotografie a sa, cu barbă gri şi turban, fusese distribuită de talibani.

Șeicul Hibatullah Akhundzada i-a succedat lui Akhtar Mansour, în 2016, după ce acesta a fost ucis de o dronă americană

Până când i-a succedat lui Akhtar Mansour în 2016, ucis într-o lovitură de dronă americană în Pakistan, Akhundzada era relativ necunoscut, mai implicat în chestiuni judiciare şi religioase decât în manevre militare.

Citește și: De ce este supranumită Corina Caciuc, presupusa amantă a lui Reghecampf, „Gură de Aur”

După venirea la putere, mullahul Akhundzada a câştigat rapid loialitatea egipteanului Ayman al-Zawahiri, liderul Al Qaida, care l-a numit "emir al credincioşilor", întărindu-şi astfel credibilitatea în universul jihadist şi sunit.

În funcţia sa de "lider suprem", Akhundzada este responsabil pentru menţinerea unităţii în interiorul mişcării islamiste, o misiune complexă în timp ce luptele interne au fracturat mişcarea jihadistă în ultimii ani.

Noua putere, nerăbdătoare să pună capăt zvonurilor, a anunţat în septembrie că Hibatullah Akhundzada a trăit "de la început" în Kandahar şi va apărea "în curând în public".

"Avem întâlniri regulate cu el despre cum să controlăm situaţia din Afganistan şi cum să ne conducem guvernul", a declarat miercuri unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, mullahul Yussef Wafa, guvernatorul Kandaharului, pentru AFP.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.