Andrzej Duda: "Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.11.2022 - 13:48
Președintele polonez spune că nu există "niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat" - FOTO: Profimedia

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu există "niciun indiciu" că racheta care a aterizat marți în Polonia a fost un "atac intenționat" asupra țării.

SHARE

"Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă S-300 de fabricație rusească. Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de partea rusă", a scris el miercuri pe Twitter.

El a adăugat că există "multe indicii" că a fost o rachetă de apărare aeriană, care "din păcate a căzut pe teritoriul polonez".

Aterizarea unei rachete în estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, a marcat prima dată când o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului. Nu se știe cine a tras racheta și nici de unde anume a fost lansată, deși evaluările inițiale ale SUA sugerează că aceasta provine din Ucraina, potrivit CNN.

Citește și: Cine sunt noii baroni ai termoficării din București. Conexiuni care duc la Moscova și Chișinău

Explozia care a avut loc marți în afara satului polonez Przewodow a fost probabil rezultatul sistemului de apărare aeriană al Ucrainei care a interceptat o rachetă rusească care se apropia, potrivit ministrului belgian al Apărării, Ludivine Dedonder.

"Pe baza informațiilor actuale, loviturile din #Polonia par a fi rezultatul apărării aeriene ucrainene", a scris miercuri Dedonder pe Twitter.

Citește și: Reuniune de urgență NATO după exploziile rachetelor rusești din Polonia. Ce au reperat avioanele?

"Bucăți de rachete rusești și o rachetă de interceptare ucraineană ar fi aterizat în Polonia. Urmează să fie confirmat de investigațiile în curs", a adăugat ea.

Ambasadorul rus, chemat de urgență să dea explicații

Întâlnirea dintre ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, și ambasadorul rus convocat în Polonia, Serghei Andreev, în urma aterizării unei rachete ucigașe pe teritoriul polonez, a durat "doar patru minute", potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

"El (Andreyev) a fost primit, dar fără niciun schimb de politețe, fără să dea mâna, de ministrul Zbigniew Rau și de delegația care îl însoțea. Ambasadorului i-a fost citită nota noastră diplomatică, care este similară cu comunicatul pe care l-am publicat. Ambasadorul a acceptat poziția și a plecat", a declarat Lukasz Jasina, un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

Jasna a declarat pentru radioul național polonez că ambasadorul rus, care a fost convocat de Polonia marți după ce racheta a lovit estul Poloniei, a apărut în jurul miezului nopții pentru întâlnire.

Polonia a declarat că o rachetă "de fabricație rusească" a lovit marți țara, ucigând două persoane. Incidentul marchează prima dată când o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului. Nu se știe cine a tras racheta și nici de unde anume a fost trasă.

Într-un alt interviu, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Paweł Jabłoński, a declarat la Radio RMF FM că ministrul de externe Rau i-a cerut lui Andreyev să explice situația în timpul întâlnirii.

"Există o probabilitate foarte mare ca noi să avem de-a face cu o consecință a acțiunilor Rusiei", a declarat Jabłoński.

"Aceste consecințe, pentru prima dată de la izbucnirea războiului - este ceva ce am presupus că s-ar putea întâmpla, dar s-a întâmplat ieri - au afectat Polonia, teritoriul polonez, au murit cetățeni polonezi".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te