Letonia se așteaptă la cel mai rău scenariu cu imigranți la granița cu Belarus

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.07.2021 - 15:34
Letonia în corzi pentru cel mai rău scenariu cu imigranți la granița cu Belarus/FOTO: Unsplash

Letonia trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu cu un posibil aflux de migranţi ilegali la frontiera cu Republica Belarus, a declarat luni preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului leton, Rihards Kols, informează TASS.

SHARE

„Letonia (...) trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu de evoluţie a evenimentelor, pentru că regimul (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko este imprevizibil în această situaţie. Aceste fluxuri de migranţi pot fi trimise spre frontiera cu Letonia", a spus Kols la postul local de televiziune TV3.

Potrivit oficialului leton, la ora actuală nu se ştie cu exactitate câţi migranţi ilegali din Orientul Mijlociu se află în Belarus, unde aceştia ajung atât cu avionul, cât şi cu alte mijloace de transport. În general, subliniază Kols, are loc„un comerţ cu oameni organizat de regimul Republicii Belarus, care îl foloseşte ca un fel de instrument împotriva Europei".

Citește și: Predoiu, răspuns dur la acuzațiile lui Daniel Morar: i-ar fi “topit“ lui Kovesi sute de dosare

Politicianul leton a adăugat că sprijinul internaţional acordat de comunitatea internaţională pentru poporul belarus care cere schimbări nu a încetat. Kols şi-a exprimat de asemenea convingerea că acţiunile autorităţilor belaruse vor continua să fie urmate de reacţia Europei sub formă de sancţiuni, ale căror posibilităţi nu au fost încă epuizate. Totodată, deputatul a recunoscut că orice sancţiune poate fi reciprocă.

Poliţia de frontieră a Letoniei s-a adresat Ministerului Apărării şi forţelor armate letone pentru ajutor în pregătirea pentru un posibil aflux de migranţi ilegali la graniţa dinspre Belarus.

De la începutul anului, la frontiera lituaniano-belarusă au fost arestaţi 2.023 de migranţi ilegali, în special din ţări ale Asiei, de 25 de ori mai mulţi decât în 2020. Autorităţile lituaniene au fost nevoiţi să construiască o tabără de corturi.

Citește și: CNAIR, daună totală pentru buget: 220 de milioane euro, despăgubiri plătite din cauza incompetenței

La sfârşitul lunii mai, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara lui a constituit o barieră în calea transportării de migranţi ilegali în Lituania vecină, dar că, în condiţiile presiunilor exercitate de Occident asupra regimului de la Minsk, Republica Belarus ar putea să nu mai oprească migranţii ilegali să ajungă în UE.

Sâmbătă, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a încercat să-i descurajeze pe migranţii ilegali, subliniind că aceştia plătesc 15.000 de euro - o sumă foarte mare şi pentru Lituania - pentru a ajunge în final să stea într-un cort.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te