Inflația a sărit de 36% în Turcia. Șeful de la statistică, demis de Tayyip Erdogan pentru anunț

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.01.2022 - 08:28
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică. / Foto: english.alarabiya.net

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, notează AFP.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Şeful Oficiului naţional de statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care plasau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani.

Opoziţia a declarat că cifra a fost subestimată, spunând că creşterea reală a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Citește și: FOTO O tânără luptă cu stereotipurile. Nu își mai rade mustața și nu se mai pensează de doi ani

Fostul vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, noul șef al Oficiului de statistică din Turcia

Preşedintele Erdogan nu a explicat decizia sa de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fostul vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, în postul de nou şef al biroului statisticii de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe un an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie inconfortabilă cu 18 luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile.

Citește și: FOTO Chanel e pe cai mari. Charlotte Casiraghi, călare la prezentarea noii colecții haute-couture

Lira turcească s-a devalorizat cu aproape 45% într-un an

Creşterea preţurilor de consum, de peste şapte ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% numai pentru decembrie, se explică prin devalorizarea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Erdogan a promis la începutul lui ianuarie că "va reduce inflaţia la o singură cifră cât mai curând posibil".

Pentru că aceste date fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul naţional de statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui care a determinat banca centrală turcă să reducă sistematic rata dobânzilor în ultimele luni.

Pe de altă parte, preşedintele Erdogan l-a numit pe fostul viceprim-ministru Bekir Bozdag ca noul ministru al Justiţiei, pentru a înlocui membrul veteran al partidului la putere Abdulhamit Gul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te