Dughin sugerează că Putin ar trebui să moară după retragerea rușinoasă din Herson

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.11.2022 - 11:16
Alexandr Dughin, ideologul liderului de la Kremlin- Foto: caleaeuropeană.ro

Retragerea Rusiei din Herson erodează încrederea în angajamentul și capacitatea lui Vladimir Putin de a-și îndeplini promisiunile privind războiul, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Filozoful rus Alexander Dughin îl învinuiește indirect pe președintele Vladimir Putin pentru eșecul din sudul Ucrainei, făcând aluzie la puterea sa absolută, și face o paralelă cu obiceiurile din societățile arhaice, când conducătorii erau omorâți dacă nu puteau să își ajute poporul.

Ideologul rus pro-război, Alexander Dughin, l-a criticat deschis pe președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a numit autocrat, pentru că nu a reușit să susțină ideologia rusă prin cedarea Hersonului.

Dughin a declarat că această ideologie „definește responsabilitatea Rusiei de a apăra <<orașele rusești>>, cum ar fi Herson, Belgorod, Kursk, Donețk și Simferopol".

Unii bloggeri militari ruși l-au criticat anterior pe Putin pentru eșecul său de a răspunde la atacul asupra podului din strâmtoarea Kerci din 9 octombrie, în timp ce alții au remarcat că Putin nu a reușit să susțină ideologia superiorității rusești din 2014.

Critica directă a lui Putin în cadrul comunității pro-război este aproape fără precedent, iar atacul dezlănțuit al lui Dughin împotriva lui Putin poate indica o schimbare în rândul ideologilor naționaliști ruși, a constatat ISW.

Dughin a remarcat că un autocrat are responsabilitatea de a-și salva singur națiunea sau de a se confrunta cu soarta de „rege al ploilor", o referință la cartea lui Sir James Frazer, The Golden Bough, în care un rege a fost ucis pentru că nu a fost capabil să aducă ploaia pe fondul unei secete.

Dughin a minimalizat, de asemenea, rolul consilierilor lui Putin în eșecul de a proteja lumea rusă și a precizat că comandantul forțelor ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, nu a fost responsabil pentru decizia politică de a se retrage din orașul Herson.

Citește și: Elon Musk pune pe butuci Twitter. O importantă regie de publicitate recomandă oprirea campaniilor

Dughin a remarcat că autocratul nu poate repara această abatere de la ideologie doar cu apariții publice, menționând că „autoritățile din Rusia nu pot renunța la altceva" și că "limita a fost atinsă".

De asemenea, el a acuzat administrația prezidențială că susține o ideologie „falsă" din cauza fricii sale de a se angaja față de „Ideea Rusă".

Citește și: Raport secret CIA: Emiratele Arabe Unite, implicate în manipularea sistemului politic american

Dughin a făcut, de asemenea, o referire la utilizarea armelor nucleare tactice, despre care a afirmat vag că reprezintă „sfârșitul" și a continuat să remarce că schimbările întârziate ale Rusiei în campania militară nu au generat niciun efect pentru a schimba cursul războiului.

Cu toate acestea, el a sugerat, de asemenea, că Rusia trebuie să se angajeze să respecte Ideea rusă, mai degrabă decât să urmărească utilizarea „stupidă" a armelor nucleare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te