Raport secret CIA: Emiratele Arabe Unite, implicate în manipularea sistemului politic american

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.11.2022 - 09:32
Raport secret CIA: Emiratele Arabe Unite, implicate în manipularea sistemului politic american. / Foto: Profimedia

Serviciile de informaţii americane au descoperit că un aliat-cheie din Golf, Emiratele Arabe Unite, s-a amestecat în politica SUA, informează „The Washington Post”

SHARE

Oficiali ai serviciilor de informaţii americane au întocmit un raport fără precedent, clasificat, care detaliază eforturile ample de manipulare a sistemului politic american depuse de Emiratele Arabe Unite, un stat influent şi bogat în petrol, considerat de mult timp un partener apropiat şi de încredere al Washingtonului, relatează „The Washington Post”, bazându-se pe mărturiile a trei persoane care au citit acest document, potrivit News.ro.

Una dintre cele mai îndrăzneţe mişcări a implicat angajarea a trei foşti oficiali americani din serviciile de informaţii şi din armată pentru a ajuta Emiratele Arabe Unite (EAU) să supravegheze disidenţii, politicienii, jurnaliştii, dar şi companiile americane, scrie „The Washington Post”.

Citește și: Elon Musk pune pe butuci Twitter. O importantă regie de publicitate recomandă oprirea campaniilor

Cei trei au ajutat EAU să pătrundă în calculatoare din Statele Unite şi din alte ţări. Anul trecut, ei au recunoscut în instanţă că au furnizat EAU tehnologii sofisticate de hacking şi au acceptat să plătească aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare. Criticii au considerat că sancţiunea financiară a fost una modestă, având în vedere plăţile substanţiale primite de foştii oficiali americani pentru activitatea lor, menţionează „The Washington Post”.

Activităţile descrise în raport includ încercări legale şi ilegale de a orienta politica externă a SUA în moduri favorabile autocraţiei arabe. Eforturile Emiratelor Arabe Unite s-au desfăşurat de-a lungul mai multor administraţii americane şi au vizat exploatarea vulnerabilităţilor guvernării americane, inclusiv dependenţa sa de contribuţiile pentru campanii electorale, deschiderea faţă de firme puternice de lobby şi aplicarea laxă a legilor referitoare la divulgarea de informaţii care ar trebui să protejeze împotriva interferenţelor guvernelor străine, scrie „The Washington Post”.

Citește și: 13, un număr cu „ghinion”. Un sociolog explică ce este „triskaidekafobia” și dacă e ceva real

Emiratele Arabe Unite au cheltuit peste 154 de milioane de dolari pentru lobby începând din 2016, potrivit înregistrărilor Departamentului de Justiţie. A cheltuit alte sute de milioane de dolari pe donaţii către universităţi şi grupuri de reflecţie americane, multe dintre acestea producând documente politice cu concluzii favorabile intereselor EAU. 

Alte activităţi se aseamănă mai degrabă cu spionajul, au declarat, sub acoperirea anonimatului, persoanele familiarizate cu raportul.

Unele dintre operaţiunile de influenţă descrise în raport sunt cunoscute de profesioniştii din domeniul securităţii naţionale, dar astfel de activităţi au proliferat din cauza refuzului Washingtonului de a reforma legile privind influenţa străină şi de a oferi resurse suplimentare Departamentului de Justiţie, punctează WAPO.

Citește și: VIDEO Minore răpite de un prieten al concubinului mamei, au fost găsite în Prahova

Documentul a fost întocmit de Consiliul Naţional de Informaţii şi a fost prezentat în ultimele săptămâni unor factori de decizie politică de top din SUA pentru a le ghida luarea deciziilor legate de Orientul Mijlociu şi de Emiratele Arabe Unite, care se bucură de o influenţă extraordinară la Washington.

Raportul se remarcă prin faptul că se concentrează pe operaţiunile de influenţă din partea unui stat prieten, şi nu din partea unei puteri adversare, precum Rusia, China sau Iran, atrage atenţia „The Washington Post”. De asemenea, subliniază publicaţia, este neobişnuit ca un produs al serviciilor de informaţii americane să examineze îndeaproape interacţiunile în care sunt implicaţi oficiali americani, având în vedere mandatul acestor servicii de a se concentra asupra ameninţărilor străine.

Relaţia dintre SUA şi EAU este unică. De-a lungul anilor, Statele Unite au vândut Emiratelor Arabe Unite unele dintre cele mai sofisticate şi letale echipamente militare, inclusiv drone MQ-9 Predator şi avioane de luptă avansate F-35, un privilegiu care nu a fost acordat niciunei alte ţări arabe din cauza îngrijorării legate de diminuarea avantajului militar al Israelului.

Emiratele Arabe Unite sunt departe de a fi singurele care folosesc tactici agresive pentru a încerca să influenţeze sistemul politic american în favoarea lor. Arabia Saudită, Qatarul, Israelul, Taiwanul şi alte zeci de guverne desfăşoară campanii de lobby în Statele Unite în încercarea de a influenţa politica americană. Dar faptul că EAU face obiectul unui raport special al comunităţii de informaţii indică un nivel sporit de îngrijorare şi o îndepărtare dramatică de modul laudativ în care secretarii de stat, oficialii din Pentagon şi Casa Albă discută despre această ţară în public, subliniind de obicei „importanţa aprofundării relaţiei strategice SUA - EAU”, remarcă „The Washington Post”.

Atât Biroul Directorului Naţional de Informaţii, cât şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze dacă au abordat această problemă cu omologii lor de rang înalt din EAU, precizează WAPO. În schimb, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousef Al Otaiba, a declarat că este „mândru de influenţa şi de poziţia bună” a Emiratelor Arabe Unite în SUA. „Este un loc câştigat cu greu şi binemeritat. Este produsul a zeci de ani de cooperare strânsă între EAU şi SUA şi de diplomaţie eficientă. Reflectă interese comune şi valori împărtăşite”, a declarat diplomatul pentru „The Washington Post”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te