VIDEO Cutremur devastator, în Nepal. Peste 125 de morți și zeci de răniți, bilanțul crește continuu

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.11.2023 - 15:07
Cutremur ucigaș, în Nepal. Peste 125 de morți și zeci de răniți, bilanțul crește continuu - Foto: Profimedia Images

Peste 125 de oameni au murit şi alte zeci au fost rănite în Nepal, în urma unui cutremur care a lovit oraşul Jajarkot, au declarat oficialii locali. Casele din zonă s-au prăbuşit şi clădirile s-au zdruncinat până la New Delhi, din India vecină.

SHARE

Cutremurul s-a produs la ora locală ora 23:47 , vineri, având o magnitudine de 6,4, a anunţat Centrul Naţional Seismologic din Nepal. Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţe a măsurat cutremurul la 5,7, retrogradându-l de la 6,2, în timp ce U.S. Geological Survey l-a situat la 5,6, relatează News.ro, citând Reuters.

Cutremurul este cel mai grav din 2015, când aproximativ 9.000 de oameni au fost ucişi în două cutremure. Oraşe întregi, temple vechi de secole şi alte situri istorice au fost reduse la ruine atunci, cu peste un milion de case distruse, costul pentru economie fiind de 6 miliarde de dolari.

Citește și: Cum păzim orașul de un posibil cutremur. Fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Oficialii se temeau că numărul morţilor în cutremurul de vineri ar putea creşte, deoarece nu au reuşit să stabilească contactul în zona deluroasă din apropierea epicentrului, la aproximativ 500 km  vest de capitala Kathmandu. Districtul are o populaţie de 190.000 de locuitori, cu sate împrăştiate pe dealuri îndepărtate.

„Numărul răniţilor ar putea fi de sute şi numărul deceselor ar putea creşte”, a declarat oficialul districtului Jajarkot, Harish Chandra Sharma, pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Kuber Kadayat, a declarat că 92 de persoane au fost ucise în Jajarkot şi 36 în districtul vecin Rukum West, ambele în provincia Karnali. Epicentrul a fost în satul Ramidanda.

Cel puţin 85 de persoane au fost rănite în Rukum West şi 55 în Jajarkot, a declarat un oficial de la biroul primului ministru, în timp ce Sharma a spus că cel puţin 50 de persoane se aflau în spitale numai în Jajarkot.

Citește și: Schimbare importantă, în modul de înscriere al imobilelor cu risc seismic la reabilitare

„Multe case s-au prăbuşit, multe altele au crăpături. Mii de locuitori au petrecut toată noaptea sub cerul liber deoarece erau prea speriaţi să intre în casele avariate, când au lovit replicile”, a spus Sharma.

Echipele de căutare şi salvare  trebuie să cureţe drumurile blocate de alunecările de teren declanşate de cutremur, pentru a ajunge în zonele afectate, a declarat ofiţerul de poliţie Namaraj Bhattarai.

Prim-ministrul Pushpa Kamal Dahal a survolat zona sâmbătă dimineaţă cu o echipă medicală a armatei formată din 16 membri pentru a supraveghea operaţiunile de căutare şi salvare, a transmis Biroul său.

Într-o postare pe platforma de socializare X, Dahal şi-a exprimat durerea profundă pentru pierderea de vieţi şi proprietăţi în urma cutremurului şi a dispus ca agenţiile de securitate să lanseze imediat operaţiuni de salvare şi ajutor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te