Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Schimbare importantă, în modul de înscriere al imobilelor cu risc seismic la reabilitare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.02.2023 - 10:27
Schimbare importantă, în modul de înscriere al imobilelor cu risc seismic la reabilitare. / Foto: INQUAM Photos/George Călin
Schimbare importantă, în modul de înscriere al imobilelor cu risc seismic la reabilitare. / Foto: INQUAM Photos/George Călin

Modul de înscriere al imobilelor cu risc seismic în programul de reabilitare ar putea fi ușurat. Potrivit unui proiect, decizia în cadrul asociațiilor de proprietari nu va mai fi luată cu unanimitate de voturi, ci prin votul a jumătate plus unu dintre proprietari.

SHARE

Potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Ministerul Dezvoltării, prin care se dorește, de fapt, modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari, în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, privind introducerea în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se va putea face cu acordul a jumătate plus unu din numărul proprietarilor.

Citește și: Boxer de 18 ani, mort în timpul antrenamentului. Și-a suflat nasul și a leșinat brusc

La ora actuală, Legea 212/2022 prevede că hotărârile asociației de proprietari privind introducerea unui imobil cu risc seismic în programul de consolidare sunt adoptate cu acordul unanimității proprietarilor, relatează avocatnet.ro.

Aceeași regulă se va aplica și în cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, respectiv introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile cu risc seismic se va face cu acordul scris al jumătate plus unu din numărul proprietarilor.

Acum, similar cu situațiile în care există asociație de proprietari în clădirea cu risc seismic, decizia privind includerea imobilului în programul de consolidare se poate lua doar în baza acordului scris al tuturor proprietarilor.

Citește și: VIDEO Povestea Vulcanilor noroioși, unde muntele își schimbă forma. Pământul pare că ne vorbește

Clădirile eligibile a intra în subprogramul privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință sunt cele încadrate, prin raport de expertiză tehnică, în clasa de risc seismic Rs I sau Rs II.

Programul privind consolidarea clădirilor pe banii statului a fost lansat la începutul anului, așa că simplificarea modului în care asociațiile sau proprietarii din clădirile fără asociații pot decide includerea imobilelor cu risc seismic în programul de consolidare va duce la creșterea numărului de clădiri la care se vor putea demara astfel de lucrări.

De asemenea, proiectul stabilește și un calendar al evaluării clădirilor din punct de vedere al riscului seismic. Mai exact, școlile, spitalele sau clădirile altor instituții publice vor fi evaluate vizual până în 2024, iar apoi expertizate tehnic, în timp ce clădirile de locuințe vor fi evaluate vizual până în 2026.

Pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege trebuie adoptat, pe rând, de Guvern și de Parlament, iar ulterior promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te