Cum a fost convinsă Austria să ne deschidă ușa spre Schengen. Ce interese au fost decisive?

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.12.2023 - 09:11
Granița Austriei - Foto: Profimedia Images

Austria a fost convinsă să ne deschidă ușa spre Schengen, după ce România i-a prezentat faptul că există multe interese economice comune. Austria a fost de acord să permită României să intre în Schengen cu aeroporturile.

SHARE

Austria a fost convinsă să ne deschidă ușa spre Schengen, după ce România i-a prezentat faptul că exisă multe interese economice comune. 

România intră în Schengen cu aeroporturile dacă acceptă migranți sirieni și noi controale la graniță, potrivit presei din Austria. România trebuie să îndeplinească mai multe condiții: noi controale și acceptarea unor migranți, solicitanți de azil.

Citește și: România intră în Schengen cu aeroporturile dacă acceptă migranți sirieni și noi controale la graniță

”Pentru noi, deci declaraţia nu a fost surprinzătoare, o aşteptam. Principala relevanţă politică a acestei declaraţii este faptul că Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia. Deci nu a mai fost acea poziţie inflexibilă în această declaraţie şi este o poziţie schimbată”, a declarat, duminică, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Cum a fost convinsă Austria să ne deschidă ușa spre Schengen. Ce interese au fost decisive?

Predoiu a invocat motive economice care au flexibilizat poziția Austriei.

”Noi, pe parcursul acestor luni, am încercat să arătăm că este mult mai avantajos să trecem la această măsură, să aplicăm aquis-ul Schengen în România, din toate punctele de vedere, inclusiv economic pentru toate ţările, şi nu numai în România şi Austria, şi orice ţară care are investiţii aici, în România, ţară din Europa, parteneri strategici. 

Toţi care au interese economice în România au de câştigat dacă noi aplicăm aquis-ul Schengen, în condiţiile în care am demonstrat, ca ţară, că putem proteja frontiera de migraţia ilegală. Avem printre cele mai scăzute cifre de migraţie ilegală din Europa. Noi, la Forumul Salzburg mergem ca să vedem exact ceea ce vor partenerii noştri din Austria.

Avem deocamdată o declaraţie de presă. Declaraţia de presă nu este un document oficial şi o poziţie oficială. O să iau act de această poziţie când mă voi întâlni cu domnul Karner, la Ljubljana, în două zile”, a adăugat Predoiu.

Negocierile continuă

”De acum înainte se intră pe un teren al discuţiilor tehnice şi vor avea loc aceste discuţii şi cu ocazia forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificat să avem această discuţie, la nivelul Consiliului JAI şi în plan bilateral. Şi, mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua şi eu şi toţi cei implicaţi în aceste negocieri să muncim şi să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Sperăm acest lucru.

Dar încă suntem în plin proces de negociere”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Citește și: România așteaptă garanții că Austria ne acceptă în Schengen. Nicio țară nu a fost atât de umilită

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te