România așteaptă garanții că Austria ne acceptă în Schengen. Nicio țară nu a fost atât de umilită

DE Alex Darvari | 10.12.2023 - 09:51
România așteaptă garanții că Austria ne acceptă în Schengen. - Foto: Profimedia Images

România așteaptă garanții că Austria ne acceptă în Schengen, potrivit unei postări a eurodeputatului Eugen Tomac. Acesta arată că nicio țară nu a fost umilită în acest fel și ținută la ușa Schengen.

SHARE

Posibilitatea ca Austria să permită intrarea României în Schengen pe calea aerului a adus bucurie printre politicienii români.

Premierul Marcel Ciolacu a scris sâmbătă seara pe Facebook că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”.

Citește și: România ar putea intra parțial în Schengen. Ciolacu susține că Austria „şi-a flexibilizat poziția”

Presa austriacă spune care sunt condițiile pentru ca Austria să își flexibilizeze poziția. România trebuie să îndeplinească mai multe condiții: noi controale și acceptarea unor migranți, solicitanți de azil.

România așteaptă garanții că Austria ne acceptă în Schengen

Citește și: România intră în Schengen cu aeroporturile dacă acceptă migranți sirieni și noi controale la graniță

Europarlamentarul Eugen Tomac, care a avut multe luări de poziție legate de Schengen, spune că e devreme să deschidem șampania:

„Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă.

Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen.

Subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen.

Nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați. 
Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999.

Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008.

Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023.

Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene.

Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd.

Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, a scris Tomac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te