VIDEO Cum a ajuns Bahmut, un orășel complet distrus, cel mai sângeros front în lupta din Ucraina?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.05.2023 - 18:43
Cum a ajuns un oraș complet distrus cel mai important front în lupta din Ucraina? - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Bahmut este de departe cel mai sângeros punct al bătăliei din Ucraina. Condițiile de luptă sunt teribile, pierderile sunt enorme de ambele părți, iar importanța orașului Bahmut este discutabilă având în vedere că este „doar un mic orășel” ucrainean.

SHARE

Carnagiul inimaginabil care mistuie acum orașul ucrainean Bahmut a fost în mare parte trecut cu vederea, în primul an de război, însă acum este unul dintre cele mai importante linii de apărare din Ucraina având în vedere succesele de pe câmpul de luptă ale Kievului împotriva armatei ruse.

Cum a ajuns un oraș complet distrus cel mai important front în lupta din Ucraina?

Lupta istovitoare și macabră din ultimele șase luni pentru acest oraș din regiunea Donbas ar putea ajunge în curând la punctul culminant, iar rezultatul capătă o importanță supradimensionată pentru ambele părți.

"Îmi amintește de o situație din Primul Război Mondial", a declarat colonelul ucrainean în retragere Serhiy Grabskiy, în prezent analist militar stabilit în capitala Kiev.

Câmpurile și satele care înconjoară Bahmut sunt împânzite de tranșee, pline de soldați tremurând de frică, de frig și din cauza adrenalinei. Trupele din ambele tabere trag unele în altele deasupra tranșeelor mizere, pline de apă, care șerpuiesc pe zeci de kilometri de-a lungul ținutului sfâșiat.

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Citește și: Zborurile peste Marea Neagră, suspendate. România trebuie să apere spațiul aerian de acțiuni rusești

Înainte de invazia Rusiei, Bahmut avea o populație de 70.000 de oameni și era cunoscută mai ales pentru marea sa mină de sare și ca nod de transport unde se intersectau mai multe autostrăzi.     

Acum, potrivit viceprimarului său, Oleksandr Marchenko, au mai rămas doar câteva mii de civili care trăiesc în adăposturi subterane, fără apă, gaz sau energie electrică. "Orașul este aproape distrus", a declarat el pentru BBC. "Nu există nicio clădire care să fi rămas neatinsă în acest război".

Dar, din primăvară, orașul a devenit parte din linia de apărare a frontului ucrainean.

Bahmut-ul, „mormântul” mercenarilor Wagner

În fața ucrainenilor se află unii dintre cei mai bine echipați soldați ruși, mulți dintre ei mercenari plătiți de Grupul Wagner, controlat de Yevgeny Prigozhin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Citește și: Generalul CQ Brown, ales de Biden la șefia armatei americane, pentru a contracara expansiunea Chinei

Alături de forțele Wagner luptă prizonieri recrutați, înrolați cu forța în rândurile combatanților, alături de, poate, zeci de mii de recruți ruși nou mobilizați.

Împreună, aceștia au lovit fără încetare Bahmut în timp ce încearcă să preia controlul asupra drumurilor cheie care duc spre nord și vest.

Grabskiy spune că majoritatea trupelor rusești sunt sacrificate în atacuri cu risc ridicat pentru a descoperi locațiile celor mai puternice linii de apărare ucrainene.

"Rușii trimit val după val împotriva pozițiilor fortificate ucrainene", a spus el. 

Odată ce ucrainenii ripostează, pozițiile lor sunt apoi vizate și lovite de mortierele și artileria rusească. Rezultatul a fost o baie de sânge.

"Trebuie să acceptăm că pierderile din ambele părți ale conflictului sunt uriașe".

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Nici Rusia, nici Ucraina nu au spus câte persoane au fost ucise în cele șase luni de lupte în Bahmut, dar Grabskiy estimează că Ucraina pierde acum "jumătate de companie" - aproximativ 30-50 de soldați - în fiecare zi. 

El spune că pierderile rusești pot fi de patru sau cinci ori mai mari.

Wagner se retrage din Bahmut pe 10 mai?

Șeful Wagner, Yevgeny Prigozhin, a anunțat vineri că firma sa militară privată va părăsi orașul ucrainean Bahmut pe 10 mai, deoarece luptătorii săi nu au muniție.

"Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că la 10 mai 2023 suntem obligați să transferăm pozițiile din așezarea Bahmut către unitățile Ministerului Apărării și să retragem rămășițele Wagner în taberele logistice pentru a ne linge rănile", a mai spus Prigozhin.

"Retrag unitățile PMC Wagner pentru că, fără muniție, acestea sunt condamnate la o moarte fără sens", a continuat el, susținând că Wagner a căzut "în dizgrația birocraților invidioși cvasi-militari", spunea vineri liderul Wagner.

Locul mercenarilor Wagner ar urma să fie luat de gruparea de Tik-Tokeri a lui Kadîrov. Şeful Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a acceptat oferta liderului cecen Ramzan Kadîrov, ca, începând de miercurea viitoare, poziţiile deţinute de mercenarii săi în Bahmut să fie cedate luptătorilor ceceni şi a dat asigurări că negociază deja acest transfer.

"Sunt deja în legătură cu reprezentanţii voștri pentru ca, la ora locală 00:00, pe 10 mai, exact în momentul în care, conform calculelor noastre, ne vom epuiza complet potenţialul de luptă, camarazii (ceceni) să ne înlocuiască şi să continue asaltul asupra Bahmut-ului", a transmis Prigojin.

Prigozhin s-a sucit. Nu se mai retrage din Bahmut

La câteva ore după această declarație Yevgeny Prigozhin, șeful grupului de mercenari Wagner, se pare că a revenit asupra amenințării de a-și retrage forțele din orașul Bahmut din estul Ucrainei, după ce Ministerul rus al Apărării a promis că va furniza mai multă muniție trupelor sale.

Într-un discurs exploziv, plin de înjurături, în această săptămână, Prigozhin a apărut în fața a zeci de soldați ai săi morți și a acuzat conducerea militară a Rusiei pentru "zeci de mii" de victime Wagner. El a declarat că oamenii săi vor părăsi Bahmut până la 10 mai din cauza aprovizionării insuficiente, ceea ce a dus la pierderi grele.

"Am cucerit 95% din Bahmut. Pentru acest ultim 5%, 'Armata Roșie' Forțele Armate Ruse nu joacă niciun rol", a declarat Prigozhin într-un mesaj postat sâmbătă pe canalul său oficial de Telegram.

Tacticile contondente și brutale ale lui Prigozhin în Bahmut au fost comparate de mult timp cu un "tocător de carne". Dar, în amenințările sale repetate de a se retrage din Bahmut, Prigozhin a susținut că această abordare nu mai este viabilă.

"Nu va mai exista un tocător de carne, deoarece nu mai există nimic cu care să se macine carnea", a declarat Prigozhin.

Obiective militare strategice sau un haos „organizat”?

O înregistrare video postată de Ministerul ucrainean al Apărării arată soldați ruși ascunși într-o serie de tranșee și „gropi de vulpe” pe terenul a ceea ce a fost o stație de benzină chiar lângă Bahmut.

Dronele ucrainene sunt văzute aruncând grenade și alte muniții deasupra pozițiilor lor, în timp ce unii bărbați se grăbesc să se adăpostească. În alte cazuri, unii soldați abia își schimbă poziția după o lovitură de aproape, ceea ce sugerează că ar putea fi deja răniți sau că suferă de hipotermie.

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Un alt videoclip postat la începutul acestei săptămâni pe canalul "Bakhmut Life" de pe site-ul de socializare rusesc Telegram arată obuze de artilerie rusești care se izbesc de exteriorul colorat a ceea ce a fost o grădiniță numită Smile. Clădirea este văzută arzând.

Acest atac inițial a fost urmat de alte câteva salve de artilerie rusească.

Asaltul rusesc asupra Bahmut amintește de campaniile anterioare și, în cele din urmă, reușite, de capturare a orașului portuar Mariupol și a orașelor gemene Severodonetsk și Lysychansk - cu câteva diferențe notabile.

Toate aceste orașe au fost recunoscute ca obiective militare strategice și centre majore de populație, în timp ce Bahmut nu este niciuna dintre acestea.

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Cu toate acestea, chiar și în timp ce trupele rusești se retrăgeau în dezordine din regiunea Kharkiv în septembrie și abandonau orașul Kherson în noiembrie, asaltul asupra Bahmut a continuat fără încetare.

De ce Rusia își dedică atât de mult din forța sa militară pentru a captura un oraș periferic? 

"Este vorba de bani", a declarat Grabskiy. 

El spune că Grupul Wagner a primit probabil sarcina de a captura Bahmut de la Kremlin, iar realizarea acestui lucru va veni cu o recompensă financiară semnificativă - indiferent de numărul de vieți rusești pierdute în acest scop.

Prigozhin "își va juca rolul și va arăta că este o componentă importantă a mașinăriei militare rusești", a spus Grabskiy.

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Regiunea Donbas - formată din oblasturile Luhansk și Donețk - a fost "anexată" de Rusia la sfârșitul lunii septembrie în cadrul unei ceremonii la Kremlin pe care majoritatea lumii a respins-o ca fiind ilegală și irelevantă.

Grabskiy spune că singura parte a liniei lungi a frontului în care Rusia pare să aibă capacitatea de a trece la ofensivă este în jurul Bahmut, iar pentru militari este important să îi ofere un succes pe câmpul de luptă lui Putin.

Forțele ucrainene rezistă cu fermitate în condiții imposibile de luptă

Motivele pentru poziția fermă a Ucrainei în Bahmut sunt mai greu de discernut.

Forțele rusești au reușit să captureze mai multe sate la sud, iar bloggerii militari ai țării susțin că și restul orașului ar putea fi pe cale să cadă.

Dar analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, D.C., care urmăresc îndeaproape postările din rețelele de socializare despre lupte, nu sunt convinși.

De asemenea, ei nu văd probabilitatea unei străpungeri rusești chiar dacă vor cuceri Bahmut, deoarece există alte linii naturale de apărare la care trupele ucrainene se pot retrage.

"Trupele rusești sunt blocate în așezări mici, fără importanță", a declarat Karolina Hird, analist la think-tank-ul independent. "Ei și-au degradat efectivele și echipamentele și au aruncat cei mai slab pregătiți băieți mobilizați pentru a umple golurile. Iar acele cadavre vor continua să se adune".

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

De fapt, strategia ucraineană ar putea fi de a repeta ceea ce s-a întâmplat la Severodonetsk, unde, după ce i-a atras pe ruși într-o bătălie care a durat luni de zile, Ucraina a deschis noi ofensive, în cele din urmă de succes, la nord și la sud, unde liniile rusești au devenit subțiri. 

"Cred că asistăm la același efect în jurul Bahmut", a declarat Hird.   

Oficialii NATO susțin că Rusia are în continuare o cantitate imensă de echipamente, trupe și armament în interiorul Ucrainei, iar armata sa pare să aibă puține șanse să rămână fără soldați de rând.

Oficialii ruși spun că tocmai au finalizat mobilizarea a 300.000 de soldați și există rapoarte persistente potrivit cărora o altă rundă de chemări ar putea veni după Crăciun.

Chiar dacă unele dintre cele mai bune arme ale NATO continuă să intre în țară, oficialii occidentali se tem că Ucraina suferă pierderi militare și civile grele - este posibil ca până la 100.000 dintre soldații săi să fi fost uciși sau răniți.

Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a subliniat, de asemenea, importanța ca Bahmut să rămână sub control ucrainean.

El a declarat că Bahmutul este "un zid viu care ne permite să ne pregătim trupele pentru dezocupare" - dând de înțeles că o apărare reușită a orașului i-ar putea pune pe ucraineni în situația de a lansa o contraofensivă.

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

"Armata rusă a pierdut o cantitate colosală de oameni și echipamente în această direcție. Ei încearcă să captureze Bahmut de luni de zile, fără niciun rezultat", a declarat el.

Bahmut deține "o valoare simbolică uriașă" pentru Rusia, a adăugat Gerashchenko. "Situația de acolo este cea mai complicată în acest moment, dar apărătorii noștri sunt puternici și își îndeplinesc misiunile de luptă".

Mulți analiști spun că, în timp ce Bahmut are o valoare mică în sine din punct de vedere strategic, Rusia va folosi orașul ca o piatră de hotar spre obiectivul său de a cuceri întreaga regiune Donbas - unul dintre obiectivele de război declarate de Putin atunci când a lansat invazia în februarie anul trecut.

„Fortăreața Bahmut” va trasa direcția războiului din Ucraina

Kremlinul are nevoie de o victorie, oricât de simbolică. A trecut mult timp de la vara în care forțele rusești au cucerit orașe precum Severodonetsk și Lysychansk. De atunci, câștigurile teritoriale pe care le-au obținut au fost progresive și lente.

Așadar, Rusia are nevoie de un succes pe care să îl vândă propagandiștilor pro-Kremlin de acasă. Serhii Kuzan, președintele Centrului ucrainean de securitate și cooperare, a declarat pentru BBC: "Ei luptă într-o misiune politică, nu una pur militară. Rușii vor continua să sacrifice mii de vieți pentru a-și atinge obiectivele politice".

Comandanții ruși vor, de asemenea, să cucerească Bahmut din motive militare.

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Un emisar rus a declarat că capturarea Bahmut va determina cursul războiului.

Dmitri Polyanskiy, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU, a declarat pentru Newsweek.com că va fi imposibil pentru țara sa să atingă obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina dacă Bahmut nu va fi capturat.

"Știu că nu există nicio modalitate de a elibera Donbasul fără a captura Bahmut și știu că eliberarea Donbasului este una dintre sarcinile operațiunii noastre militare", a declarat Polyanskiy, descriind orașul devastat de război ca fiind o "fortăreață" care face "parte dintr-o linie de apărare puternic fortificată".

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

"Nu este doar un simplu oraș. Este un oraș care are tuneluri subterane lungi și fortificații", a spus el. "De aceea este atât de dificil să capturăm această fortăreață, dar sunt sigur că vom reuși."

Zelenski a declarat că o cădere a Bahmut-ului ar permite Rusiei să ajungă la alte așezări în regiunea Donețk.

Războiul din Ucraina -  Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

"Înțelegem că după Bahmut, ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruși după Bahmut către alte orașe din Ucraina, în direcția Donețk", a spus el. "De aceea, băieții noștri stau acolo".

Rușii vor Bahmut-ul până pe 9 mai de „Ziua Victoriei”

Rusia a intensificat bombardamentele asupra Bahmut în speranța de a-l cuceri până marți, a declarat duminică seara târziu generalul ucrainean de rang înalt responsabil cu apărarea orașului asediat, promițând să facă tot posibilul pentru a împiedica acest lucru.

Ziua Victoriei în Rusia este 9 mai, una dintre cele mai comemorate sărbători publice din țară, marcând aniversarea victoriei asupra Germaniei, potrivit BBC.

Generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul ucrainean al forțelor terestre, a declarat că forțele rusești au crescut intensitatea bombardamentelor cu arme grele asupra orașului, au început să folosească echipamente mai avansate și își regrupează trupele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te