Poziție fermă a NATO: China prezintă „provocări sistemice” la adresa ordinii mondiale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.06.2021 - 15:56
NATO: China prezintă „provocări sistemice” la adresa ordinii mondiale. / Foto: reuters.com

Ambiţiile şi comportamentul Chinei reprezintă "provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli", au afirmat liderii NATO într-o declaraţie comună semnată înainte de începerea summitului de luni de la Bruxelles, potrivit unor surse DPA.

SHARE

''Suntem îngrijoraţi de astfel de politici coercitive care sunt în contrast cu valorile fundamentale'' (ale NATO), se spune în declaraţie, subliniind capacităţile nucleare în creştere ale Chinei şi cooperarea dintre Beijing şi Moscova.

Este pentru prima dată când liderii NATO au adoptat în mod colectiv o poziţie atât de fermă faţă de China.

''NATO menţine un dialog constructiv cu China acolo unde este posibil", se arată în declaraţia liderilor. Provocările comune, cum ar fi clima, oferă, de asemenea, ''oportunităţi'' de cooperare.

Citește și: Jens Stoltenberg: NATO trebuie să răspundă la ascensiunea politică și militară a Chinei

Declaraţia NATO urmează unui mesaj similar semnat la summitul Grupului celor Şapte (G7) din Marea Britanie, unde principalele naţiuni industrializate s-au angajat să adopte o poziţie mai fermă faţă de China. Beijingul a ripostat imediat la această declaraţie.

Liderii NATO încearcă să deschidă un nou capitol în cooperarea transatlantică

Liderii NATO au început luni, la Bruxelles, un summit la care speră să deschidă un ''nou capitol'' în cooperarea transatlantică pentru a face faţă unor provocări precum tensiunile cu Rusia sau ascensiunea Chinei, precum şi schimbărilor necesare pentru a deveni o organizaţie mai competitivă, relatează EFE.

Citește și: Statul român nu poate și nu vrea să facă “reforme“! Ne certăm degeaba pe PNRR, nu vom cheltui nimic

''Atunci când suntem uniţi, putem depăşi orice ameninţare la adresa securităţii noastre. Astăzi deschidem un nou capitol în relaţiile transatlantice cu Agenda 2030, o agendă pentru viitor'', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea Consiliului Nord-Atlantic, cel mai înalt organism de decizie al NATO, în formatul şefilor de stat sau de guvern.

Biden: Europa să ştie că SUA sunt aici

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa, relatează Reuters.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră", a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. "Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a adăugat el.

Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China. "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China", a apreciat Biden, care - odată ajuns la sediul NATO - a fost primit de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit EFE. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.