Ciocniri militare intense între Iran și SUA pe teritoriul Siriei. Rusia dă Teheranului avioane Su-35

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.03.2023 - 08:02
Forțe Democratice Siriene susținute de SUA în Deir ez-Zor-Foto: Profimedia Images

Ciocniri militare între Iran și SUA fără precedent au loc pe teritoriul Siriei, între milițiile susținute de Washington și cele susținute de Teheran. Armata americană a efectuat raiduri aeriene asupra pozițiilor iraniene.

SHARE

Ciocniri militare între Iran și SUA fără precedent pe teritoriul Siriei, continuând luptele ce au început joi printr-un atac cu dronă al milițiilor iraniene, soldat cu uciderea unui contractor și rănirea a cinci soldați americani în provincia Deir Ez-Zor. 

Avioanele de luptă americane au ripostat lovind trei baze ale milițiilor susținute de Gărzile Revoluționare Iraniene (IRGC).

Sâmbătă dimineața, milițiile iraninene au lansat alte drone armate „operate de Gărzile Revoluționare Iraniene” împotriva țintelor militare americane din Estul Siriei.

Ciocniri militare între Iran și SUA fără precedent 

Președintele Joe Biden a declarat că, deși SUA nu caută o confruntare cu Teheranul, este hotărât să-și apere personalul militar.

Potrivut DEBKAfile, această ciocnire militară dintre Iran și SUA este fără precedent pe teritoriul Siriei.

Evenimentul a fost declanșat joi, când milițiile șiite susținute de IRGC au lansat drone sinucigașe asupra bazei militare americane care păzește câmpul petrolier Al Omar în provincia Deir Ez-Zor, din estul Siriei.

SUA au ripostat cu „lovituri de precizie asupra mai multor ținte în Deir Ez-Zor”, potrivit secretarului Apărării, Lloyd Austin.

Loviturile aeriene americane au distrus o bază de informații în afara orașului Mayadeen și o a treia unitate de lângă Abu Kamal.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise, inclusiv oficiali iranieni, potrivit surselor opoziției siriene.

Secretarul american al Apărării a precizat că raidurile au fost efectuate ca răspuns la atacul de joi, precum și la „o serie de atacuri recente împotriva forțelor coaliției din Siria de către grupurile afiliate Gărzilor Revoluționare din Iran”, fiind pentru prima dată când SUA  au acuzat direct IRGC de implicare. 

Câteva discuții directe pe acest subiect au avut loc pentru prima dată la Washington, când șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Kurilla, a spus că armata e pregătită „pentru orice atacuri suplimentare iraniene”.

Adresându-se Comitetului Forțelor Armate din Congres, Kurilla a spus: „Flota de drone a Iranului a devenit cea mai mare și mai capabilă forță de vehicule aeriene fără pilot din regiune”.

Citește și: VIDEO O dronă iraniană a ucis un american în nord-estul Siriei. Raiduri aeriene ale SUA, în răspuns

Momentul reprezintă în mod clar că Teheranul a trecut la confruntare frontală cu trupele americane.

Este prima dată când Iranul provoacă fățiș trupele americane, căpătând încredere după apropierea diplomatică pe care a realizat-o recent cu rivalul său principal din Golf, Arabia Saudită, cu sprijinul Chinei.

Rușii dau iranienilor avioane Sukhoi-35

Surse de informații americane au raportat sâmbătă că rușii sunt de acord să predea Iranului 24 de avioane de luptă Sukhoi-35 Flanker-E într-o tranzacție în valoare de 10 miliarde de dolari.

Citește și: Mercenarii Wagner părăsesc Ucraina, unde n-au reușit să cucerească Bahmut. Se duc în Africa de Sud

Aceasta este plata pentru dronele sinucigașe pe care Iranul le oferă pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Potrivit pravda.com.ua, de la începutul lunii martie 2023, Rusia a lansat cel puțin 71 de vehicule aeriene fără echipaj (OWA-UAVS) de atac unidirecțional din seria Shahed, iraniene, împotriva țintelor din toată Ucraina.

La 9 martie 2023, SUA au impus sancțiuni companiilor chineze care au furnizat Iranului componente pentru dronele Shahed.

Iranul a folosit nave și o companie aeriană de stat pentru a transfera drone Shahed în Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te