Cele două state din Europa unde românii vor fi controlați la graniță. E doar începutul

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.10.2023 - 10:11
Cele două state din Europa unde românii vor fi controlați - Foto: Profimedia Images

Sunt cel puțin două state din Europa, Cehia şi Polonia, unde românii vor fi controlați la graniță. Este doar începutul, pentru că, după intenţii manifeste care durează de mai mulţi ani, şi Germania se pregătește să facă acelaşi lucru.

SHARE

Republica Cehă și Polonia au luat măsuri coordonate, pentru a introduce controale la frontierele lor cu Slovacia, pentru a reduce fluxurile de migrație ilegală și activitatea traficanților.

Ala au anunțat aceste țări. Controalele înăsprite vor începe miercuri și vor dura 10 zile, cu posibilitatea unei prelungiri.

Cele două state din Europa unde românii vor fi controlați

Combaterea migrației ilegale a fost atât un motiv de dispută, cât și de unitate, pentru vecinii central-europeni, care au luptat împreună, împotriva impunerii de către Uniunea Europeană a unor cote de primire a migranților.

În același timp, în cazul tuturor țărilor din statele Schengen care nu necesită vize, controalele mai stricte la frontiere, pe fondul creșterii fluxurilor de migranți, au provocat fricțiuni politice și comerciale.

La alegerile din Slovacia, care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, și din Polonia, care vor avea loc la sfârșitul acestei luni, migrația ilegală a fost o problemă-cheie.

Citeşte şi: Aderăm prea târziu la Schengen? Epoca „fără controale la graniță”, la apus. Ce au decis 7 țări

"Aceasta este o măsură necesară pentru lupta eficientă împotriva grupurilor de contrabandiști și a migrației ilegale", a declarat ministrul ceh de Interne Vit Rakusan, pe X/Twitter.

El a precizat că verificările vor fi aleatorii, de-a lungul întregii frontiere, și vor căuta să limiteze impactul asupra traficului transfrontalier.

Guvernul slovac a criticat această măsură și a declarat că va reacționa atunci când se va reuni, premierul slovac Ludovit Odor afirmând că problema trebuie rezolvată la nivel european.

Citeşte şi: Cum speră Bulgaria să intre în Schengen în decembrie? România a ales un război deschis cu Austria

Slovacia s-a confruntat cu o creștere a numărului de imigranți ilegali care intră în țară și se îndreaptă spre Germania și Europa de Vest.

Migranții, predominant bărbați tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan, au venit mai ales pe așa-numita rută balcanică, intrând în Ungaria, dinspre Serbia.

Fostul prim-ministru de stânga al Slovaciei, Robert Fico, a adoptat o poziție dură pe această temă, înainte de alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute, conform Reuters

Prioritatea - paza frontierei cu Ungaria

Partidul său a câștigat și încearcă acum să formeze un guvern, iar Fico a declarat că paza frontierei cu Ungaria va fi o prioritate.

Guvernul lui Odor, aflat în rol de interimar, a declarat că este practic imposibil să sigileze cei 655 km de frontieră cu Ungaria, deși a ordonat ca până la 500 de soldați să ajute patrulele de poliție.

Slovacia a declarat luna trecută că numărul migranților ilegali reținuți a crescut de nouă ori, ajungând la peste 27.000, în acest an. Odor a declarat că acțiunile unilaterale ale țărilor au creat un efect de cascadă, pentru care toată lumea a plătit.

Efect în cascadă

"În acest caz, procesul a fost inițiat de Polonia, care se află în perioada preelectorală, urmată de Republica Cehă", a spus el. Polonia organizează alegeri pe 15 octombrie, în cadrul cărora migrația ilegală a fost o temă-cheie a campaniei, iar partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a folosit reclame care arată amenințarea acesteia.

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a declarat că Polonia se confruntă cu un salt al migrației ilegale și al reținerilor.

"În ultimele săptămâni, am detectat și reținut 551 de migranți ilegali, la granița cu Slovacia. Această situație ne determină să luăm măsuri decisive", a declarat Kaminski.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te