Cum speră Bulgaria să intre în Schengen în decembrie? România a ales un război deschis cu Austria

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.09.2023 - 13:57
Cum speră Bulgaria să intre în Schengen în decembrie - Foto: profimedia Images

Bulgaria a anunțat că va cere un nou vot pentru aderarea Bulgariei la Schengen în decembrie. România are o altă abordare și vrea să să ducă Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru că nu este primită în Schengen

SHARE

Bulgaria susține că va cere un nou vot pentru aderarea la Schengen în decembrie după o serie de strădanii diplomatice. România a ales un război deschis cu Austria.

Bulgaria speră să intre în Schengen în decembrie. România a ales un război deschis cu Austria

O a doua încercare de aderare la Schengen va fi făcută de guvern la exact un an după ce Bulgaria a fost respinsă de Austria și Olanda. Votul este așteptat în luna decembrie a acestui an, iar în prezent țara noastră depune toate eforturile pentru a fi acceptată, au dat asigurări astăzi premierul Nikolay Denkov și comisarul european bulgar Iliana Ivanova.

Citește și: Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil. Adevărul?

În prezent, discutăm o singură posibilitate - decembrie 2023. Lucrăm pentru aceasta, literalmente în fiecare zi. O mare parte din acest efort este vizibilă public. Altele sunt diplomatice, deoarece publicitatea și zgomotul nu ajută întotdeauna în acest tip de efort, a declarat prim-ministrul Nikolay Denkov.

Poziția Comisiei este foarte clară, a fost subliniată de președintele von der Leyen în timpul discursului privind starea Uniunii - nu numai că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile de aderare, ci și că ele contribuie activ la o mai bună funcționare a sistemului Schengen, a spus Ivanova.

Schengen și zona euro se numără printre prioritățile principale ale Ivanovei, a subliniat ea. La fel ca și portofoliul pe care l-a preluat de la Maria Gabriel - inovare, educație, cultură și sport.

Bulgaria lucrează în liniște

Oficialii bulgari spun că țara are o îântârziere în elaborarea unei legi a proprietății intelectuale.

„În ultimele trei luni am reușit să scoatem toate subiectele fierbinți, să le punem pe masă și să căutăm un acord acolo unde este dificil. Schimbările în sistemul de justiție, în sectorul energetic nu se fac pentru că le vrea cineva. Sunt schimbări care sunt necesare pentru cetățenii bulgari și pentru lucrătorii din sectorul energetic pentru a asigura un viitor mai bun - atât pentru un sistem de justiție corect și eficient, cât și pentru a asigura sistemul energetic cu energie electrică ieftină. Trebuie să avem capacitate.

Când ne uităm la dezvoltarea pieței, vedem cât de necompetitive vor fi centralele electrice pe cărbune în comparație cu alternativele care sunt dezvoltate în prezent din punct de vedere tehnologic. Trebuie să avem capacitate de la centralele pe cărbune, dar trebuie să dezvoltăm și celelalte surse, a declarat premierul.

"În ceea ce privește aceste emoții, tensiuni pe care le vedeți, sunt convins că pot fi depășite și vor fi depășite atunci când vom discuta ce se face și care sunt alternativele. Oferim tot ce este mai bun posibil în această situație. Și sunt, ca întotdeauna, moderat optimist că acest lucru va fi înțeles și că documentele vor fi prezentate în prima săptămână din octombrie.

Odată cu prezentarea lor la Comisia Europeană, procesul de perfecționare a acestor documente nu se încheie, ci începe procesul de negociere și avem la dispoziție 2-3 luni până la sfârșitul anului pentru a perfecționa toate textele", a declarat Denkov.

Acestea privesc cele trei regiuni carbonifere Stara Zagora, Pernik și Kyustendil și sunt legate de reducerea gazelor cu efect de seră, poluarea aerului și închiderea uzinelor. Cu toate acestea, Maritsa-Iztok a declarat că va protesta dacă planurile vor fi adoptate în această versiune, scrie 24chasa.bg

România a anunțat o abordare dură față de Austria

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la zona Schengen. 

Șeful Guvernului a subliniat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta va bloca din nou integrarea României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Citește și: România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te