Combinaţia celor două fenomene a produs un cocktail periculos pentru sănătate şi a redus vizibilitatea la câteva sute de metri.
Municipalitatea a suspendat toate activităţile sportive în aer liber din şcoli şi a sfătuit persoanele cu probleme respiratorii să nu-şi părăsească casele.
Citește și: De ce apar dureri de cap și musculare după vaccinarea anti COVID-19
Cu capul bine înfăşurat, cei mai mulţi locuitori au plecat totuşi la muncă, unii purtând chiar ochelari de protecţie.
Clădirile emblematice ale oraşului erau dificil de întrezărit luni dimineaţa, sediul televiziunii naţionale - spre exemplu - dispărând în spatele unui văl de ceaţă.
Poluarea provocată de om, agravată de o furtună de nisip
Pe reţeaua socială Weibo, subiectul a fost discutat pe larg de către utilizatorii de internet, unul dintre aceştia comparând chiar furtuna de nisip cu sfârşitul lumii.
Citește și: Bella Italia, pubela România. De ce permite statul importurile ilegale de gunoi coordonate de mafie
Furtunile de nisip din deşertul Gobi, aflat în apropiere, sunt frecvente primăvara în nordul Chinei, însă locuitorii Beijingului nu s-au mai confruntat cu un cer atât de încărcat de ani de zile.
Poluarea aerului a ajuns la nivelul "periculos", potrivit site-ului de specialitate aqicn.org. Nivelul particulelor PM10 a atins limita de 999 dimineaţa devreme, un nivel de aproape 20 de ori mai mare decât cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). De asemenea, nivelul particulelor PM2,5, şi mai nocive, a ajuns de 567, o cifră rar întâlnită în ultimii ani la Beijing.
Poluarea aerului, la un nivel „periculos”
Episoadele de poluare extremă au devenit rare în ultimii ani în capitala Chinei, în contextul unor eforturi susţinute, la nivel naţional, pentru a combate acest fenomen, potrivit Agerpres.