Boala lui Bruce Willis „o binecuvântare și un blestem” pentru familie. „E mai ușor să acceptăm”

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.09.2023 - 20:50
Bruce Willis, alături de soția Emma (dreapta) - Foto: Profimedia Images
Ce spune soţia despre Bruce Willis, care suferă - Foto: Profimedia Images

Este dificil de ştiut dacă starul hollywoodian Bruce Willis este conştient de faptul că suferă de demenţă frontotemporală (FTD), a declarat soţia acestuia, Emma Heming Willis, care a vorbit recent despre starea de sănătate a actorului.

SHARE

Vorbind cu Hoda Kotb, în emisiunea "Today", de pe NBC, Heming Willis a descris modul în care diagnosticul i-a afectat cuplul şi pe cele două fiice ale lor. 

"Ceea ce am învăţat este că demenţa este grea. Este greu pentru persoana diagnosticată. Este greu şi pentru familie. Iar acest lucru nu este diferit pentru Bruce sau pentru mine sau pentru fetele noastre", a spus ea.

Ce spune soţia despre Bruce Willis, care suferă

"Şi, când spun că este o boală de familie, chiar este".

Kotb a întrebat-o pe Heming Willis dacă soţul ei este conştient de starea lui, la care ea a răspuns: "Greu de ştiut".

Heming Willis a apărut în emisiune, pentru a sensibiliza publicul, cu privire la FTD, şi a fost însoţit de Susan Dickinson, CEO al Asociaţiei pentru Degenerare Frontotemporală.

Dickinson a explicat că unul dintre lucrurile pe care boala le afectează este autocunoaşterea şi, prin urmare, unii oameni nu mai înţeleg că ei înşişi s-au schimbat.

Citeşte şi: Povestea lui Bruce Willis, actorul care nu își mai amintește că a fost cel mai greu de ucis

Kotb a întrebat, de asemenea, cum a afectat-o diagnosticul pe Heming Willis. "Cred că a fost binecuvântare şi blestem", a spus ea, explicând că este bine să înţeleagă în sfârşit ce i se întâmplă, chiar dacă este dureros.

"Faptul că ştiu ce i se întâmplă lui Bruce face ca totul să fie un pic mai uşor", a adăugat ea, conform News.ro. Afazia este o tulburare cauzată de obicei de afectarea zonei creierului care controlează expresia și înțelegerea limbajului.

Nominalizat la Premiile Zmeura de Aur, pentru cel mai slab film, a fost scutit și retras din competiţie, juriul spunând că nu este adecvat să i se acorde acest premiu unui actor a cărui performanță a fost afectată de o afecțiune medicală.

Citeşte şi: Cine este femeia care nu l-a părăsit pe Bruce Willis în cea mai grea luptă a vieții sale

La momentul retragerii sale, Willis finalizase unsprezece filme, care așteptau lansarea. Pe 16 februarie 2023, familia lui Willis a anunțat că a fost diagnosticat cu demență frontotemporală.

În ceea ce priveşte modul în care au explicat situaţia fiicelor Mabel şi Evelyn, Heming Willis a spus că "suntem o familie foarte sinceră şi deschisă", a spus ea. "Şi, ştiţi, cel mai important lucru a fost să putem spune care este boală, să explicăm ce este, pentru că atunci când ştii ce este boală din punct de vedere medical, totul capătă sens".

"De când am anunţat diagnosticul de afazie al lui Bruce, în primăvara anului 2022, starea lui Bruce a progresat", a precizat atunci familia Willis într-un comunicat. "Din păcate, provocările legate de comunicare sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce. Deşi acest lucru este dureros, este o uşurare să avem în sfârşit un diagnostic clar".

Boala a progresat

Boala lui Bruce Willis a progresat și „provocările în comunicare sunt doar un simptom al bolii”, a explicat familia actorului, care şi-a exprimat speranța că atenția presei asupra sa va crește gradul de conștientizare cu privire la boala aceasta.

FTD reprezintă tulburări cauzate de o acumulare de tau şi de alte proteine care distrug celulele cerebrale în lobii frontali (în spatele frunţii) sau în lobii temporali (în spatele urechilor) ai creierului. Afecţiunea apare, de obicei, între 45 şi 64 de ani, potrivit Alzheimer's Research UK.

"Cea mai frecventă demenţă pentru persoanele sub 60 de ani, FTD poate provoca probleme la nivelul comunicării, precum şi modificări ale comportamentului, personalităţii sau mişcărilor cuiva", potrivit unei declaraţii a Asociaţiei pentru degenerescenţă frontotemporală.

Persoanele cu FTD trăiesc de obicei între şase şi opt ani cu această afecţiune, potrivit Institutului Naţional pentru Îmbătrânire din SUA. Între 10% şi 30% din cazurile de FTD sunt moştenite. În afară de genetică, nu există alţi factori de risc cunoscuţi, deşi cercetătorii investighează ce rol pot juca tiroida şi insulina în apariţia bolii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te