Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina. Ce se întâmplă în continuare?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.08.2024 - 16:20
Braking News. Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Braking News. Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina. Ucraina a primit primul lot de a patra generație de avioane F-16 fabricate în SUA, a informat Bloomberg la 31 iulie, citând persoane anonime familiare cu subiectul.

SHARE

Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina, la un an după ce „coaliția de avioane de luptă” aliată a luat ființă, la summitul NATO de la Vilnius, sub conducerea daneză și olandeză.

Kievul nu a confirmat încă aceste rapoarte.

Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina

Se așteaptă ca Ucraina să primească cel puțin 79 de F-16 din Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, livrările urmând să continue în următorii ani, potrivit Kyiv Independent.

Coaliția pentru avioane de luptă s-a angajat, de asemenea, să ajute la pregătirea piloților și personalului tehnic ucraineni pentru operarea avioanelor.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă american de superioritate aeriană pe care Kievul l-a cerut încă de la începutul invaziei la scară largă.

Deși unii experți în apărare nu se așteaptă ca F-16 să schimbe radical jocul în război, avioanele pot întări capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și pot proteja centrele de populație ale țării de bombardamentele zilnice ale Rusiei.

Comandantul Marinei, Oleksi Neijpapa, a declarat că viitoarea livrare a F-16 în Ucraina va pune capăt „dominanței deplină” a Rusiei asupra Mării Negre.

Citește și: SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport”

Danemarca și Olanda au indicat că vor permite Ucrainei să lovească cu F-16 în interiorul Rusiei, deși Copenhaga a spus că o astfel de mișcare va „depinde de circumstanțe”.

Livrarea a venit chiar înainte de termenul limită pentru transferul acestora și nu este clar dacă piloții ucraineni vor putea să sară în carlinge și să intre în luptă sau dacă va fi nevoie de mai multă pregătire și pregătire.

Citește și: Avioanele F-16 ajung în Ucraina. Câte vor fi, unde vor fi staționate și care le sunt țintele?

Numărul de avioane incluse în livrare nu este imediat cunoscut, dar o sursă a declarat pentru Bloomberg că este vorba de un număr „mic”.

F-16, construite de Lockheed Martin, au fost pe lista de dorințe a Ucrainei de multă vreme datorită puterii lor distructive și disponibilității globale. Avionul de luptă poate transporta bombe și rachete, scrie Reuters.

"F-16 în Ucraina. Un alt lucru imposibil s-a dovedit a fi total posibil", a declarat ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, pe X/Twitter.
 
Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că livrarea a fost completă.
 
Piloții și personalul de la sol au fost instruiți de partenerii occidentali ai Ucrainei de luni de zile.
 
Armata ucraineană a trebuit să se bazeze pe o flotă relativ mică de avioane din epoca sovietică, deoarece a luptat pentru a opri invazia la scară largă a Rusiei din februarie 2022.
 
Oficialii ucraineni consideră F-16 un element vital pentru forțele sale aeriene.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te