SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport”

DE Adina Mutăr | 30.07.2024 - 21:16
SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport” - Foto: X/@front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport” - Foto: X/@front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport”. Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, transporturile de rachete și „alte arme avansate” pentru avioanele de luptă F-16 ale Ucrainei au început.

SHARE

SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport”.

Sursa citată de WSJ a dezvăluit că Statele Unite au convenit să înarmeze zeci de avioane F-16 cu rachete și arme de ultimă generație fabricate în SUA. 

SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport”

Această informație vine la doar o zi după ce s-a dezvăluit că doar șase piloți ucraineni au fost antrenați de membri europeni ai NATO până acum, ceea ce înseamnă că doar trei avioane de vânătoare F-16 vor opera împotriva Rusiei, care are capacitatea de a le localiza și ținti.

Surse americane susțin că în 2024 Ucraina ar putea primi un maximum de 10 avioane de vânătoare F-16.

Statele Unite intenționează să furnizeze Kievului rachete antiradar aer-sol AGM-88 HARM, împreună cu rachete aer-aer AIM-120C-8 AMRAAM și AIM-9, însă termenele de livrare pentru aceste arme rămân clasificate, potrivit WSJ, citat de bulgarianmilitary.com.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori că noile livrări de arme către Ucraina vor extinde conflictul. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, de asemenea, că orice transport care conține arme pentru Kiev este considerat țintă legitimă de către Rusia.

Ce poate face Ucraina cu rachetele livrate de SUA

Ucraina urmează să primească în curând primele sale avioane de luptă F-16. Rapoartele indică faptul că Olanda și Danemarca vor fi țările inițiale care vor expedia aceste avioane, Belgia urmând ca mai târziu să fie al treilea furnizor european de avioane F-16 pentru a Ucraina. 

Echipate cu rachete AGM-88 HARM, AIM-120C-8 AMRAAM și rachete aer-aer AIM-9X, avioanele F-16 vor spori capacitatea Kievului de a revendica teritoriile ocupate și pot provoca avioanele de luptă rusești, care domină în prezent spațiul aerian ucrainean. 

AGM-88 HARM (rachetă anti-radiații de mare viteză) este o rachetă aer-suprafață concepută pentru a acoperi transmisiile electronice provenite de la sistemele radar sol-aer. 

Are o lungime de aproximativ 4 metri și un diametru de peste 25 cm, fiind echipată cu un căutător de radar pasiv, ce îi permite să detecteze și să vizeze emisiile radar. 

AGM-88 HARM folosește un focos de fragmentare și are o rază operațională de până în 50 de kilometri, deși unele variante pot ajunge până la 130 de kilometri.

AIM-120C-8 AMRAAM este o rachetă aer-aer avansată cu rază medie de acțiune, dincolo de raza vizuală utilizată pentru angajamente aer-aer.

Măsoară aproximativ 3,6 metri în lungime cu un diametru de 18 cm. Această rachetă este echipată cu un căutător radar activ, care îi permite să urmărească și să angajeze ținte în mod autonom după lansare. 

Citește și: Ucraina dezvăluie condițiile pentru utilizarea avioanelor F 16 împotriva Rusiei. Rolul României

AIM-120C-8 dispune de un focos cu fragmentare și se cu o rază operațională de aproximativ 160 de kilometri, în funcție de condițiile de lansare și de manevrele țintei.

AIM-9X Sidewinder este o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune, cunoscută pentru agilitatea și precizia sa. Are aproximativ 3 metri lungime și un diametru de 12 cm. 

AIM-9X este echipat cu un căutător de orientare în infraroșu, care îi permite să se blocheze pe semnele de căldură ale aeronavelor inamice.

Racheta poartă un focos cu fragmentare puternic exploziv și are o rază operațională de aproximativ 32 de kilometri. 

Citește și: Avioanele de spionaj ale NATO s-au întors în România, vizând ținte în Crimeea. Putin ne amenință

AIM-9X este remarcat în special pentru capacitatea sa ridicată de șintire, permițând piloților să angajeze ținte chiar și atunci când acestea nu se află direct în fața aeronavei.

Principalii lideri militari ai Ucrainei au subliniat că avioanele de luptă F-16 nu vor fi staționate în apropierea liniei de contact a frontului, unde Rusia desfășoară sisteme S-300 și S-400, care scanează întreaga zonă. 

Unii experți cred chiar că F-16 vor fi folosite cu predilecție pentru misiuni ce au ca obiectiv recâștigarea Crimeei. 

„Nu îl vom folosi prea aproape de ruși”, a spus un oficial ucrainean pentru The Washington Post, subliniind amenințarea persistentă a apărării aeriene.

Într-un interviu acordat The Telegraph, comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a subliniat că aceste avioane vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei, vor îmbunătăți capacitatea acestora de a contracara rachetele de croazieră rusești și vor facilita atacuri la sol mai precise.

Sîrsky a declarat că avioanele F-16 trebuie să fie staționate la 40 de kilometri sau mai mult de linia frontului pentru a evita distrugerea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te