Avioanele F-16 ajung în Ucraina. Câte vor fi, unde vor fi staționate și care le sunt țintele?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.07.2024 - 08:03
Avioanele F-16 ajung în Ucraina. Unde vor fi desfășurate și care vor fi țintele principale? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Avioanele F-16 ajung în Ucraina. Unde vor fi desfășurate și care vor fi țintele principale? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Avioanele F-16 ajung în Ucraina. Unde vor fi desfășurate și care vor fi țintele principale? Primele avioane de luptă F-16 urmează să sosească în Ucraina în următoarele săptămâni, făcându-se pregătiri pentru protejarea acestora.

SHARE

Avioanele F-16 ajung în Ucraina. Unde vor fi desfășurate și care vor fi țintele principale?

Washington Post a raportat că Ucraina va primi un număr mic de avioane de luptă F-16, în timp ce Rusia are o mulțime de sisteme de apărare aeriană capabile să le doboare.

Avioanele F-16 ajung în Ucraina. Câte vor fi, unde vor fi staționate și care le sunt țintele?

Aceasta înseamnă că primele F-16 care sosesc în Ucraina vor fi probabil desfășurate pentru a-și consolida apărarea antiaeriană, doborând ținte aeriene rusești, mai degrabă decât lovind forțele terestre ruse.

Potrivit The Post, este puțin probabil ca avioanele de luptă să fie dislocate aproape de linia frontului, cel puțin la început, și, prin urmare, nu vor putea intercepta avioanele militare rusești.

Oficialii au refuzat să dezvăluie câte avioane F-16 vor fi date Ucrainei în acest an, dar numărul nu va depăși 20, adică o escadrilă.

Doar șase piloți și-au finalizat antrenamentul în această vară, deoarece programul de pregătire a avut un număr limitat de locuri și a fost întârziat semnificativ, potrivit European Pravda.

Potrivit unei evaluări Center for a New American Security (un think tank american), situația de pe câmpul de luptă s-a schimbat de anul trecut, când a fost anunțată pentru prima dată decizia de a da F-16 Ucrainei.

F-16-urile pot satisface nevoile imediate ale Ucrainei, datorită capacității lor de a doborî avioanele inamice și de a lovi ținte terestre, dar riscul de a le pierde îngreunează identificarea țintelor.

Un oficial al apărării ucrainean, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru The Washington Post că „zeci” de piloți au fost antrenați să piloteze F-16a.

Dar numărul limitat de instructori și centre de instruire obligă Ucraina să trimită câte un mic grup de piloți și personal de inginerie odată.

Oficialul a spus că pregătirea pentru operarea aeronavei pentru piloții ucraineni este precedată de patru luni de lecții de engleză în Marea Britanie, unde aceștia învață terminologia cheie, ceea ce prelungește procesul de pregătire până la un an chiar și pentru piloții cu experiență.

De asemenea, Ucraina nu își poate permite să trimită un număr mare de piloți cu experiență departe pentru o lungă perioadă de timp, deoarece aceștia sunt necesari pentru a îndeplini misiuni de luptă, potrivit oficialului ucrainean al apărării.

Washington Post a raportat că asigurarea securității F-16 la sol va fi, de asemenea, o provocare pentru Ucraina, având în vedere că rachetele rusești pot ajunge pe toate aerodromurile ucrainene, analizând recentele atacuri ale Rusiei asupra aeronavelor ucrainene rămase pe piste.

Un oficial al apărării ucrainean a spus că este imposibil ca Ucraina să construiască hangare acoperite, din beton, pentru a proteja complet aeronavele militare în timp de război.

Mai multe strategii de protejare decât de  atac

În schimb, Ucraina desfășoară tehnici de mascare, de exemplu, „parcarea” unor modele de aeronave pe aerodromuri ca ținte false pentru Rusia.

Citește și: Ucraina dezvăluie condițiile pentru utilizarea avioanelor F 16 împotriva Rusiei. Rolul României

Rusia a lansat mai multe rachete cu focoase false dintr-un sistem de apărare aeriană S-400 situat în Geankoi, un oraș din Crimeea ocupată.

Potrivit oficialului, rachetele rusești au ajuns în orașul Kremenciuk din Ucraina, la 320 de kilometri distanță de Geankoi, Moscova verificând raza de acțiune a sistemelor sale de apărare aeriană S-400 pentru a doborî avioanele ucrainene.

Citește și: Rusia amenință România cu „Operațiunea Contele Dracula” împotriva avioanelor F-16 destinate Ucrainei

Astfel, speranța că avioanele F-16 pot schimba soarta războiului în favoarea Ucrainei nu este prea mare. Acestea sosesc „prea puține și prea târziu”, potrivit analiștilor militari.

Cu toate acestea, astfel de dezvăluiri înainte de sosirea avioanelor de luptă performante trebuie privitecu rezervă, ca informații cu rol de a răspândi confuzia, subiectul fiind, din punct de vedere militar, ultrasecret.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te