Audit al Uniunii Europene pentru livrările de arme către Ucraina. De ce România refuză să dea cifre?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.01.2024 - 13:08
Audit al Uniunii Europene pentru livrările de arme către Ucraina - Foto: mil.in ua (imagine cu caracter ilustrativ)

Audit al Uniunii Europene pentru livrările de arme către Ucraina. România nu vrea „publicitate”. Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) organizează audit privind livrările de arme ale țărilor UE către Ucraina până la 1 februarie pentru a le prezenta la summit-ul liderilor.

SHARE

Audit al Uniunii Europene pentru livrările de arme către Ucraina, dar nu toate țările vor să facă publice datele. Nici România nu vrea „publicitate”.

Auditul este efectuat în urma solicitării cancelarului german Olaf Scholz de a compara proviziile militare ale țărilor UE către Ucraina, potrivit Financial Times cu referire la trei diplomați europeni, citat de pravda.com.ua

Audit al Uniunii Europene pentru livrările de arme către Ucraina

Scholz consideră că aprovizionarea cu arme a Ucrainei  de către statele UE în anul 2024 este prea mică și a cerut o creștere a asistenței, îndemnând țările să decidă asupra planurilor lor înainte de summitul UE.

Oficialii de rang înalt de la Bruxelles, care cred că unele țări pot oferi mai multe arme în momentele critice de conflict, susțin apelul pentru o mai mare transparență.

Se preconizează că vor fi pregătite concluzii pentru summitul liderilor UE, programat pentru 1 februarie.

Auditul SEAE, condus de Josep Borrell, se va baza pe materialele furnizate de statele membre UE ca răspuns la solicitări.

Cu toate acestea, sursele spun că unele țări nu sunt dispuse să împărtășească date complete.

Doar câteva, mari puteri, și-au anunțat public ajutorul militar. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Statele Unite au alocat Kievului 71,3 miliarde de dolari, inclusiv 43,8 miliarde de dolari pentru sprijin militar.

Până la sfârșitul lunii octombrie 2023, Germania a oferit Ucrainei asistență militară de peste 17 miliarde euro, de cinci ori mai mult decât al doilea cel mai mare contributor dintre țările UE, Danemarca, după cum a raportat Institutul Kiel pentru Economia Mondială.

Alți furnizori importanți de asistență militară pentru Ucraina care și-au declarat ajutorul sunt Regatul Unit, Norvegia, Danemarca, Polonia, Olanda, Canada, Suedia și Finlanda.

Bulgaria produce arme pentru Ucraina la foc continuu

În urmă cu două zile, și Bulgaria a anunțat că cea mai mare parte a armelor produse de complexul industrial și de apărare al țării merge în Ucraina.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Apărării al Bulgariei, Todor Tagarev, într-un interviu pentru „Vocea Americii”, care a subliniat că „industria bulgară de apărare funcționează practic 24/7, iar cea mai mare parte a acestei producții merge în Ucraina, direct sau prin terți”.

Citește și: România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei. Ce a promis Londra?

Pachetele de sprijin militar includ sisteme vechi din epoca sovietică și muniție, care, în ciuda vechimii lor, sunt în stare bună de funcționare și sunt deja familiare personalului militar ucrainean, nefiind nevoie de pregătire suplimentară, potrivit odessa-journal.com.

Complexul industrial de apărare al Bulgariei intenționează să producă în continuare muniție de standarde sovietice, plus capacități suplimentare de producție pentru muniția standard NATO de calibrele 155 și 105 milimetri, potrivit lui Tagarev.

Pentru a realiza acest lucru, mai multe companii bulgare au aplicat pentru investiții în cadrul programului special al Comisiei Europene numit „Plan de acțiune pentru furnizarea de muniții” (ASAP).

Citește și: Zelenski îl dă de gol pe Iohannis: România va oferi Ucrainei artilerie și apărare antiaeriană

În cadrul acestui program, UE alocă fonduri pentru sprijinirea proiectelor de investiții ce vizează stimularea creșterii producției de muniții și rachete în cadrul Uniunii Europene.

De asemenea, prin decizia Parlamentului, Bulgaria a pus la dispoziție Ucrainei peste 800 de vehicule blindate și desfășoară mai multe programe de pregătire.

Printre acestea se numără o pregătire lingvistică de două luni pentru marinarii ucraineni în cadrul programului NATO, la Varna și Sofia.

România nu este transparentă în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei și mai este dată de gol din când în când de câte un oficial european sau ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te